Einde gevarendriehoek – wordt nu de V-16

Einde gevarendriehoek
Einde gevarendriehoek, het wordt een knipperlicht met geolocatie

Weg met de gevarendriehoek

Volgende zomer beginnen we afscheid te nemen van de traditionele gevarendriehoek die we sinds juli 1999 gebruikten. De nieuwe V-16 zal deze vervangen. Het is een oranje knipperlicht dat we bij pech of bij ongeval op het dak (of het hoogste punt) van de auto plaatsen, zodat we niet meer op de openbare weg hoeven te komen.

Hoe wordt de V-16 gebruikt?

Om aan te geven dat we op de weg gestopt zijn, plaatsen we het knipperlicht (de V-16) op het hoogste deel van het voertuig. Dit garandeert een maximale zichtbaarheid. Om het te plaatsen hoeven we niet uit onze wagen te stappen of op de openbare weg te lopen en trachten het verkeer te ontwijken, zoals tot nu toe het geval was met de gevarendriehoeken.

Hoe kan de V-16 mij lokaliseren?

Geolokatiesysteem verbonden met de cloud van DGT 3.0

Het knipperlicht bevat een geolocatiesysteem dat, eenmaal geactiveerd, om de 100 seconden de locatie van het stilstaand voertuig naar de DGT 3.0 cloud stuurt, zodat deze informatie ook andere bestuurders bereikt.

Vanaf wanneer eindigt de gevarendriehoek?

Het nieuwe knipperlicht kan vanaf 1 juli 2021 worden gebruikt. Hoewel we tot 1 januari 2026 de “oude” gevarendriehoeken zullen kunnen gebruiken. Vanaf die datum is alleen nog het knipperlicht met geolocatie toegestaan.

Knipperlicht met geolokatie
Knipperlicht met geolocatie

Waarom deze verandering?

De wijziging van een gevarendriehoek naar het noodlicht V-16 (officiële benaming, volgens het Algemeen Voertuigreglement) is opgenomen in het Koninklijk Besluit dat de wegenwacht regelt. Jorge Ordás, adjunct-directeur-generaal Mobiliteitsbeheer en Technologie van de DGT, legt uit dat de nooddriehoeken worden ingetrokken wegens het hoge aantal dodelijke ongevallen die zich hebben voorgedaan wanneer bestuurders uit hun voertuig stappen om de driehoeken neer te zetten of terug te halen, na een ongeluk op de weg.

Wat als ik uit het voertuig moet?

Volgens de nieuwe regelgeving geldt “als algemene regel” dat u alleen uit het voertuig mag stappen als het veilig is, dit betekent weg van de rijbaan en aan de andere kant van de verkeersstroom. Als u niet veilig kan uitstappen, wacht dan op hulp in uw voertuig met de veiligheidsgordel om.

Lees ook over de nieuwe verkeersregels in Spanje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…