Kloof van Masca

Masca heropent 27 maart 2021
Masca kloof

Masca heropent met een limiet van 125 bezoekers per dag

Het bestuur van Tenerife zal zaterdag 27 maart 2021 de kloof van Masca heropenen na een sluiting van drie jaar om veiligheidsredenen.

Het aantal bezoekers wordt gecontroleerd en dagelijks worden er maximum 125 personen toegelaten met reservatie en voorlopig enkel tijdens het weekend en op feestdagen.

Dit werd bekendgemaakt op een persconferentie door de voorzitter van de Cabildo, Pedro Martin, samen met het raadslid voor Milieubeheer en Veiligheid, Isabel Garcia, en de burgemeester van Buenavista del Norte, Antonio Gonzalez.

Investering van méér dan 1 miljoen euro

Pedro Martin zei dat in de kloof intensief werd gewerkt, hoewel het nog steeds ontbreekt aan een geschikte aanlegsteiger.

Er werd meer dan een miljoen euro geïnvesteerd in de werkzaamheden, waaraan verschillende overheden hebben deelgenomen, en dat volgende vijf actiepunten omvatte:

 • het Centro de Visitantes de Masca (bezoekerscentrum) is gerenoveerd
 • het parcours werd aangepast en de veiligheid verbeterd
 • er werden drie controleposten geïnstalleerd
 • een webplatform voor reserveringen werd ontwikkeld (operationeel vanaf 17 maart)
 • het communicatiesysteem op de hele route is verbeterd

De uitgevoerde werkzaamheden omvatten verder het opruimen en schoonmaken van de exotische vegetatie, de eerder genoemde toegangswerkzaamheden tot het Bezoekerscentrum, de installatie van fotovoltaïsche panelen, de bestrating van traditionele rustieke kasseien en de aanleg van trappen met stenen treden en gebeeldhouwde treden op rotsachtige ondergrond, alsmede de installatie van wegwijzers.

Dit project zorgt bovendien voor werkgelegenheid, met name voor acht personen, en zal tevens een impuls geven aan toeristische bedrijven.

Nog geen aanlegsteiger

Zolang de aanlegsteiger er niet is moet men de kloof eerst afdalen en daarna terugkeren al klimmend, met als begin- en eindpunt het Bezoekerscentrum.

UPDATE: de aanlegsteiger van Masca is ondertussen afgewerkt, lees meer hier

Momenteel is er nog geen vergunning van de provinciale kustdienst voor het bouwen van de pier. Dit is het laatste obstakel dat de Cabildo en Buenavista del Norte nog moeten overwinnen. In die zin heeft de voorzitter van het eiland aangekondigd dat zij ook werken aan de aanleg van een aanlegsteiger in Punta de Teno om de verbinding met het noorden van Tenerife ook via de zee tot stand te brengen.

Openingsuren Masca zomer en winter

Vanaf zaterdag 27 maart 2021 is het terug mogelijk om Masca te bezoeken, maar de de route zal twee maal moeten worden afgelegd. De afdaling vanaf het Bezoekerscentrum naar de zee en daarna de beklimming in omgekeerde richting met begin- en eindpunt bij het Centro de Visitantes de Masca (bezoekerscentrum).

Reken op minimum 3 à 4 uur voor de wandeling in één richting, dus in totaal 7 tot 8 uur wandelen!

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld voor de afdaling en hoog voor de andere richting, met rotsachtige ondergrond, talrijke hellingen en treden en enkele glibberige stukken.
 • Afstand: 5 km (enkel) en 10 km (heen en terug).
 • Geschatte duur: ongeveer 3 uur om af te dalen (richting zee) en minstens 4 uur om terug te keren (klimmend).
 • Hoogte: de route vertrekt vanaf een hoogte van 750 m (Masca dorp) en daalt af naar zeeniveau met onderweg kleine klimmetjes.

Masca is enkel op zaterdag, zondag en op feestdagen open, in de zomer van 08u00 tot 18u00 en in de winter van 08u00 tot 17u00.

Buiten deze uren, wanneer het toegangscontrolesysteem niet in werking is, zal het pad om veiligheidsredenen gesloten zijn. Evenzo zullen bezoekers dit pas kunnen doen nadat zij hun reservering hebben aangevraagd en zal de toegang worden beperkt tot groepen van maximaal 25 personen.

 • OPENINGSTIJDEN IN DE ZOMER (vanaf de uurwisseling in maart tot en met de uurwisseling in oktober)
  • VERTREK: van 8u30 tot 11u00 (maximum 25 bezoekers per 30 minuten).
  • Het is NIET mogelijk om de wandeling andersom te doen.
 • OPENINGSTIJDEN IN DE WINTER (vanaf de uurwisseling in oktober tot en met de uurwisseling in maart)
  • VERTREK: van 8u30 tot 10u30 (maximum 30 bezoekers om de 30 minuten).
  • Het is NIET mogelijk om de wandeling andersom te doen.

Voorlopig is Masca gratis…

In deze eerste fase van het proefproject is de reservering van een toegangsticket gratis, maar na deze eerste proeffase en zodra het tarief is goedgekeurd door de Cabildo Insular de Tenerife, zal een verschillend tarief in rekening worden gebracht voor residenten en niet-residenten.

 • Boeken kan (voorlopig GRATIS) op de officiële website:
  https://www.caminobarrancodemasca.com/
 • BELANGRIJK: Om de veiligheid te kunnen controleren of je over de benodigde uitrusting beschikt, dient u 30 minuten voor het gereserveerde tijdsslot aanwezig te zijn bij het Masca Bezoekerscentrum (om af te dalen), of bij Checkpoint nr. 3, bij de aanlegsteiger van Masca, om naar boven te klimmen.

Waarschijnlijk zullen ingezetenen 8 euro betalen en niet-ingezetenen 16 euro. De wandeling is niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 8 jaar en het gebruik van een helm is verplicht. Een toegangsticket zal ook kunnen worden aangekocht in het Centro de Visitantes de Masca (bezoekerscentrum van Masca).

Belangrijk

 • De beklimming vanaf het strand dient uiterlijk om 14u00 beginnen.
 • Er zijn weinig of geen parkeerplaatsen in Masca, daarom is het aan te raden om met het openbaar vervoer naar Masca te reizen om de reservering en het betaalde bedrag niet kwijt te raken.
 • Voordat u aan de route begint, dient u zich te melden bij de controlepost in het bezoekerscentrum van Masca, waar uw ticket voor de route wordt gecontroleerd. Ook bij andere controleposten langs de route kan het ticket worden gevraagd.
 • Geschikte schoenen, kleding en uitrusting is verplicht om de activiteit veilig te kunnen doen. Raadpleeg de rubriek “For your Safety” voor meer informatie over de vereiste uitrusting.
 • Ten slotte is het essentieel dat u de pagina For your Safety (zie hierboven) leest en dat u de Voorwaarden accepteert om uw boeking af te ronden.
 • Kinderen jonger dan 8 jaar mogen niet deelnemen. Minderjarigen (jonger dan 18 jaar) moeten worden begeleid door een verantwoordelijke volwassene. Als de begeleider van een minderjarige niet zijn wettelijke voogd is, moet hij/zij schriftelijke toestemming (gebruik dit Formulier) hebben van de wettelijke voogd van de minderjarige.

Geen parkeermogelijkheid

Gezien de beperkte parkeermogelijkheden in Masca is de toegang enkel mogelijk met het openbaar vervoer vanuit Santiago del Teide (lijn 355) of vanuit Buenavista del Norte (lijn 365).

Masca heropent - bekijk de veiligheidsmaatregelen
Volg de veiligheidsvoorschriften

Enkele extra tips vooraleer de Masca kloof in te gaan

 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Trekkingstokken.
 • Eten en drinken.
 • Vuilniszak voor afval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. dhaeze henk schreef:

  we zijn er volledig klaar voor

Ook interessant om weten…