Masca kloof heropent november 2020

Masca kloof heropent in maart 2019
Masca kloof

Masca kloof heropent november 2020

In dit artikel lees je dat de Masca kloof heropent in november 2020, welke aanpassingswerken er moeten gebeuren en waarom de Masca kloof gesloten werd.
Ook maak je kennis met een aanbod van avontuurlijke wandelingen.

Na twee jaar sluiting heropent de Masca kloof zaterdag 27 maart 2021.

 De bekende en prachtige Masca kloof heropent november 2020.

De Masca kloof werd voor het publiek gesloten op 26 februari 2018.

Update 28 oktober 2020

Emilio Navarro kondigt aan dat de opening van de Masca kloof in november zal plaatsvinden.
“Wat ik niet begrijp,” zegt de burgemeester van Santiago del Teide, “is waarom de kloof niet werd opengesteld in de zomer als de werken al klaar waren“.

“Het Masca-ravijn zal in november openen“, zei Emilio Navarro, burgemeester van Santiago del Teide.

De burgemeester betreurt de grote economische schade voor de gemeente door het 2de belangrijkste bezochte natuurgebied van Tenerife twee jaar te sluiten.

Update maart 2020

Het bezoek aan de Masca kloof kan in de toekomst enkel na voorafgaande registratie en in groepen van maximum 25 personen.

Het gebruik van een helm is verplicht!

Bezoekers zullen zich kunnen aanmelden via een online platform (momenteel in ontwikkeling) en moeten een document ondertekenen om aan te tonen dat ze de normen en het reglement hebben gelezen en aanvaarden. 

Bovendien moet worden aangetoond dat men naar het vertrekpunt is gekomen met een collectief vervoermiddel (openbaar of privé).

Vanaf 8u30 kan de eerste groep de afdaling van de Barrranco van Masca aanvangen. De terugtocht gebeurt met de boot, die door een aantal bedrijven zal worden aangeboden.

Update november 2019

Isabel Garcia, de verantwoordelijke wethouder, heeft woensdag 20 november een bezoek gebracht aan de werken van de kloof van Masca en merkte op dat de voorspellingen voor de heropening van de kloof voor de volgende zomer worden gehandhaafd.

De aanpassingswerken ontwikkelen zich in een goed tempo en we hopen dat tegen eind februari de werken van de weg die door de bedding van het ravijn loopt, voltooid zal zijn.

De werkzaamheden aan de aanlegsteiger zijn nog niet begonnen en zullen naar verwachting pas in februari 2020 starten. Dus zelfs als het wandelpad binnenkort al zou opengesteld worden, zouden wandelaars niet ‘officieel’ aan het strand worden opgehaald, aangezien de aanlegsteiger alleen voor noodgevallen is bedoeld…

Veiligheid, duurzaamheid en economische ontwikkeling behoren tot de belangrijkste doelstellingen, maar ook de maatregelen om de ecologische waarde van Masca te behouden.

Ook wil men eerst een oplossing voor het verkeer en het beheer ervan, vooraleer de kloof van Masca open te stellen.

Het “centro de interpretación” is een belangrijk onderdeel, want daar zal alle informatie aan de bezoekers worden gegeven, veiligheidselementen en aanwijzingen over de moeilijkheidsgraad van de route, en ook informatie over de biodiversiteit.

Op deze manier zijn de bezoekers van het ravijn, al op voorhand over de veiligheid geïnformeerd, kan ook het aantal mensen worden opgevolgd voor eventuele evacuaties en/of reddingsacties, iets dat tot nu toe onmogelijk was.

Update oktober 2019

De Cabildo van Tenerife heeft dinsdag 22 oktober meegedeeld dat ze verwachten de Barranco van Masca te openen zomer 2020.

Er wordt benadrukt dat de werken zich niet beperken tot het verbeteren en herstellen van het wandelpad en de aanlegsteiger. Het is veel meer en alles is gebaseerd om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Tot de werkzaamheden behoren onder meer:

 • het aanpassen van de signalisering
 • de verbetering van het Centro de Visitantes de Masca (het bezoekerscentrum)
 • verbeteren van de parkings voor de autobussen
 • aanpassen van de rotonde van Cruz de Hilda.
 • opzetten van een Centraal Reserveringssysteem, dat een ordelijke toegang en controle op het aantal bezoekers inhoudt.
 • de verbetering van de telecommunicatie om adequaat te kunnen reageren op noodsituaties.

Update april 2019

Volgens een bericht in de krant El Día van 13 april 2019 zou de kloof van Masca niet openen vóór augustus 2019

Laatste update van de werkzaamheden aan de Masca kloof

Nadat de Eva María García Herrera, burgemeester van Buenavista del Norte (de gemeente waar Masca is gevestigd) de Masca kloof heeft bezocht, kwam er een officiële update in verband met de veiligheidswerken aan de barranco van Masca.

Helaas geen echt goed nieuws.

Hoewel reeds heel wat verbeteringswerken werden uitgevoerd, is men nog niet eens begonnen aan de steiger aan het strand.

Het gevolg is dat de voorziene heropening van maart 2019 wordt verschoven naar zomer 2019, maar dit is onder voorbehoud…

Ook werd bevestigd dat de toegang tot de kloof van Masca betalend zal zijn én enkel met het openbaar vervoer te bereiken is. 

Aanpassingswerken

Eerst zullen er verschillende aanpassingswerken moeten gebeuren om de veiligheid van de wandelaars te garanderen. Betere signalering, veiliger maken van de wandelpaden, installeren van drie controlepunten langs de wandelroute en verbeteren van de algemene toegankelijkheid. Tegelijkertijd wordt er een systeem opgezet voor de toegangscontrole, te vergelijken met dat van de Barranco del Infierno (Adeje).

Lees verder onder de foto’s


Boek deze avontuurlijke wandelingen nu

 

Woensdag 12 september werd het budget van 850.000 euro hiervoor goedgekeurd. De duur van de werken wordt geschat op zes maanden en word uitgevoerd door het bedrijf Tragsa.

De voorziene startdatum van de werken is maandag 17 september, dit werd bevestigd tijdens een vergadering met burgemeester Eva García.

Tegelijkertijd worden de volgende prioritaire werken ook aangevat, nl. een voetgangerspad van La Piedra tot El Turrón, en uitvoering van het “Plan Especial de Masca” voor het regelen van de parkeerplaatsen.

Het vervoer met privé wagens of grote autobussen wordt beperkt en het gebruik van het openbaar vervoer wordt bevorderd, met het oog op een duurzame exploitatie en bescherming van dit natuurgebied.

Een speciale “Bono” zal worden voorzien om tegen voordelige prijzen met openbaar vervoer Titsa of per taxi naar Masca te rijden.

Waarom werd de kloof van Masca gesloten?

De Barranco van Masca

De barranco van Masca, één van de grootste toeristische attracties van het eiland, werd gesloten voor het publiek naar aanleiding van schade aan de pier die naar het strand leidt. Alhoewel deze pier al werd hersteld, mag deze momenteel enkel worden gebruikt in noodgevallen en niet door toeristen.

Een andere reden zijn de verschillende ongevallen in het verleden. Onervaren wandelaars of bezoekers met ongeschikte kledij, zoals teenslippers.

Ook was er een groepje Duitse toeristen, die niettegenstaande een oranje weer-alarm en waarschuwing van een lokale herder, toch door de kloof van Masca wandelden. Met als gevolg dat het groepje de nacht moest doorbrengen in een grot bij het strand, waar ze uiteindelijk de volgende dag konden gered worden door de hulpdiensten.

Later die dag zag de herder nog meer wandelaars in het ravijn…

Daarom kondigden de autoriteiten in de daaropvolgende week de sluiting aan van de Barranco van Masca en dit totdat er maatregelen worden genomen om alles veiliger te maken.

Men kan makkelijk deze groep wandelaars de schuld geven voor de sluiting van de kloof van Masca. Hun acties waren onverantwoord en niet iets dat men zou verwachten van ervaren wandelaars.
Maar zelfs ervaren wandelaars onderschatten de moeilijkheid van deze ravijn en ook de weersomstandigheden in Tenerife.
Deze groep wandelaars waren slechts de laatsten in een lange rij, die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de sluiting van de Barranco van Masca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Dag Marja,
  De baan naar Masca is open en je kan het dorpje bezoeken.
  Enkel de wandeling door de kloof van Masca is nog niet opengesteld voor het publiek.
  Veel plezier,
  Guy H.

 2. Marja Spijkerman schreef:

  Ik lees dat de Masca kloof gslotentot zomer 2020. is de weg er naar toe ook dicht, of kan je de weg nog berijden en de dorpjes bezoeken?

  Gr. Marja

 3. Dag Gino,
  Tot op heden is de Masca kloof nog steeds gesloten, vanaf er nieuws is lees je het op deze blog en ook op onze Facebook pagina.
  Vriendelijke groeten,
  Guy H.

 4. Is de Masca kloof nog steeds gesloten ?
  groeten, Gino

 5. Dag Vinny,
  Masca is nog steeds gesloten, vanaf er nieuws komt lees je het op deze blog en ook op onze Facebook pagina.
  We duimen!
  Groeten,
  Guy

 6. Is de Masca kloof nog steeds gesloten ?
  Wij hopen dat deze begin september open is zodat we de wandeling kunnen doen.

 7. Hallo,

  Moeilijk om een exacte datum te voorspellen, meestal duurt het langer dan voorzien.
  In ieder geval als de Masca kloof terug voor het publiek toegankelijk is, lees je dat zeker op deze blog en de Facebookpagina.

  Veel succes,
  Guy

 8. janssens schreef:

  Wij zijn vanaf 13 maart in tenerife . Zou de mascakloof dan al terug open zijn ?

Ook interessant om weten…