Masca kloof afgewerkt

Masca kloof afgewerkt
Foto: Diario de Avisos
Raadslid Isabel García en burgemeester Antonio González Fortes bezochten de aanlegsteiger, waardoor passagiers Masca over zee kunnen verlaten

Afgewerkte steiger maakt wandeling door Masca kloof compleet

De aanlegsteiger aan de kust van de kloof van Masca, gelegen in de gemeente Buenavista del Norte, is zojuist in gebruik genomen na de voltooiing van de door het Cabildo van Tenerife uitgevoerde renovatiewerkzaamheden.

Hiermee is de mogelijkheid om via de zee terug te varen, na de afdaling door de barranco van Masca, een feit. De aanlegsteiger zal de bezoekers een unieke en complete ervaring bieden bij een bezoek aan de Masca-kloof.

Het gemeentebestuur van Santiago del Teide en van het Noorden hebben al vele jaren geleden verzocht om de meest bezochte wandeling op het eiland te verbeteren. 

De wandelaars kunnen nu genieten van het nieuwe veilige wandelpad, dat nu mogelijk maakt om met een boot terug te varen, dankzij de nieuwe aanlegsteiger, in plaats van terug te keren naar het beginpunt van de wandeling en zodoende het traject twee keer te moeten afleggen. 

De nieuwe aanlegsteiger van Masca

De nieuwe infrastructuur bestaat uit een dijk van 46 betonblokken en een loopbrug, en vervangt de vorige oude kade. Ook is er een opstapplatform dat ook als helihaven kan worden gebruikt.

De investering in deze nieuwe infrastructuur bedraagt meer dan 1,6 miljoen euro en zal het mogelijk maken wandelaars op te halen nadat deze het pad van de Masca kloof  hebben beëindigd en verder via de zee naar Los Gigantes kunnen varen, of in de toekomst zelfs naar Punta de Teno, wanneer daar de aanlegsteiger klaar zal zijn.

Hoe is het begonnen?

De acties van de Corporación Tinerfeña in het barranco de Masca zijn begonnen met het realiseren van een nieuw bezoekerscentrum in de Caserío en het herstel van het wandeltraject, alsmede het opzetten van een nieuw reserveringssysteem.

Hierdoor is het aantal ongevallen in de kloof van Masca, verminderd. Vroeger vonden er met regelmaat valpartijen en reddingsoperaties plaats, maar dankzij de veiligheidsinspanningen is het aantal ongevallen afgenomen.

Met de afwerking van de steiger van Masca, die zal worden beheerd door het stadhuis, ronden we de werken af die in maart 2021 aanvingen bij de heropening van de Masca kloof, en waar ondertussen al een 20.000 mensen doorheen zijn gewandeld. Het bezoekerscentrum ontving rond de 100.000 personen en verwacht meer bezoekers nu er een zee-uitgang beschikbaar is.

De Masca Steiger, een geweldige kans

De Masca steiger biedt een unieke kans om de stroom bezoekers die de Masca kloof afdaalt ook te dirigeren naar het schitterende Punta de Teno, zodat het toerisme daar aanzienlijk kan toenemen. 

Het zal ook het aanbod van toeristische activiteiten aan het Parque Rural de Teno verruimen en Masca met de andere delen van het park verbinden en zodoende de ontwikkeling van dorpen als El Palmar en Las Portelas bevorderen.

Het in Masca gegenereerde toerisme zal worden gerelateerd aan de stad Buenavista del Norte en directe omgeving, en niet enkel aan het zuiden van Tenerife.

Om toegang te krijgen tot de Masca kloof moet via de website een autorisatie worden aangevraagd, momenteel nog GRATIS. Op die manier kan het aantal mensen dat het ravijn afdaalt worden bijgehouden en kunnen veiligheid en duurzaamheid ervan worden gecontroleerd aan de hand van capaciteitscriteria.

Het Cabildo roept mensen die naar Masca komen op dit met het openbaar vervoer te doen, omdat er een tekort aan parkeerplaatsen is in het dorp.

Lees verder onder de foto (map van Masca/Punta de Teno)

Van Playa de Masca naar Punta de Teno - kaart Google Maps
Van Playa de Masca naar Punta de Teno

Steiger van Teno

Het Cabildo van Tenerife heeft dinsdag 28 maart 2023 het aanbestedingsdossier goedgekeurd voor het ontwerp van de aanlegsteiger van Punta de Teno, eveneens in Buenavista del Norte, voor een bedrag van 263.573 euro.

Momenteel heeft het platform waar de vissersboten aanleggen veel structurele problemen, evenals het dok, dat te lijden heeft onder stormen, en zowel de parkeerplaats als de toegangen zijn aan een opknapbeurt toe.

Het doel van dit project, dat een uitvoeringsperiode van negen maanden heeft, is het aanpassen en herstellen van het dok om deze pier van grote strategische waarde te beschermen, wat de visserijzone zal verbeteren en het inschepen en ontschepen van passagiers in het gebied mogelijk zal maken, waarbij Buenavista bijzondere belangstelling heeft voor een deel van de bezoekers die via het Masca-ravijn naar Punta de Teno reizen.

Video met korte impressie van de Masca Steiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Dag Susy,

  Jammer genoeg kan je momenteel de Masca kloof enkel heen en weer doen (dus afdalen richting zee en daarna de zelfde weg terugkeren), met de boot terugkeren is nog niet toegelaten.
  Ook wordt aangemoedigd om Masca te bezoeken met openbaar vervoer of via een excursie, gezien de heel beperkte parkeermogelijkheid.

  Hopelijk heb je hier iets aan.

  Veel plezier in Tenerife,
  Guy H.

 2. Hallo,

  Waar parkeer je je auto, als je de wandeling doet, en dan met de boot gaat, hoe geraak je terug bij je wagen.

  Susy

 3. Dag Patrick,

  Jammer genoeg kan men nog niet met de boot mee, zie de website van Masca.

  Men zal nog wat geduld moeten oefenen.

  Veel plezier in Tenerife,
  Guy H.

 4. Patrick Rens schreef:

  Goedendag, er is veel werk verzet om veiliger te kunnen wandelen. mijn vrouw en ik zijn geïnteresseerd naar deze route door de Masca-kloof.
  Vraag:
  Betekent de opening van de nieuwe steiger op 28 september 2023 ook dat vanaf deze openingsdatum ook weer wandelaars met de boot mee mogen varen en niet door de kloof hoeven terug te keren?

  Met vriendelijke groet,

  Patrick Rens

Ook interessant om weten…