Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Meifeesten Santa Cruz

vrijdag 28 april 2023 tot dinsdag 30 mei 2023

Meifeesten Santa Cruz de Tenerife
La Rambla te Santa Cruz de Tenerife

Meifeesten 2023 Santa Cruz met 100 activiteiten

De Meifeesten zijn niet alleen een afspraak met traditie en lokale cultuur, maar ook met de sociaal-economische dynamiek van Santa Cruz de Tenerife. Daarom moedigt het aan om actief deel te nemen aan een reeks wedstrijden en feestelijkheden, die verschillende generaties chicharreros met elkaar verbinden.

Naar verwachting zullen er tijdens de herdenkingsfeesten duizenden bezoekers aanwezig zijn, die graag deel willen nemen aan de meer dan honderd evenementen die gepland zijn tussen 21 april en de Dag van de Canarische Eilanden (Día de Canarias) op 30 mei.

Nieuwigheid

Bij deze gelegenheid is de belangrijkste nieuwigheid de viering van de wedstrijd/tentoonstelling van traditionele Canarische balkondecoratie. De verschillende composities worden op 3 mei door de jury en vanaf de straat bezocht en alleen balkons die zich op maximaal 9 meter hoogte bevinden mogen meedoen. De uiterste datum voor inschrijving voor deze wedstrijd is 9 april.

Het park García Sanabria zal samen met de Plaza de Candelaria opnieuw de belangrijkste lokatie zijn waar de evenementen van de festiviteiten zullen worden georganiseerd. Andere locaties zullen worden toegevoegd als onderdeel van de nieuwigheden die in het kader van het programma zijn voorbereid en die culturele, sportieve en recreatieve activiteiten zullen omvatten. Zo zal in de wijk La Noria de traditionele Baile de Magos (Magiërsbal) plaatsvinden, die vorig jaar meer dan 14.000 mensen aantrok.

Meifeesten Santa Cruz – Geschiedenis

De oprichtingsfeesten van Santa Cruz de Tenerife omvatten de viering van een gemeentelijke agenda vol met acts die folklore en traditie combineren vanaf de laatste week van april tot 30 mei, de Dag van de Canarische Eilanden.

De eerste geregistreerde kruisverheffing was in 1890, met een Heilige Mis die werd gevierd op de Plaza de San Telmo ter herdenking van de landing van de troepen van Alonso Fernández de Lugo.

Hoewel de Dag van het Heilig Kruis op 3 mei wordt herdacht met de traditionele wedstrijd van natuurlijke bloemenkruisen en met een processie door de omgeving van de stad, zijn er andere evenementen die als de sleutel tot dit feest worden beschouwd: de Baile de Magos, de verkiezing van de Koningin van de Fiestas de Mayo of de Canarische Typische Voedselwedstrijd.

Waarom wordt de Día de la Cruz eigenlijk gevierd? 

De Día de la Cruz wordt gevierd vanwege de christelijke traditie die zich richt op het kruis van Jezus Christus. Het feest wordt vooral gevierd in Spanje, Latijns-Amerika en de Filipijnen. Eén van de bekendste vieringen vindt plaats op Santa Cruz de Tenerife, waar al sinds de 18e eeuw de Plaza de la Candelaria en de Avenida de la Rambla mooi versierd worden met bloemen en lichten. De kruisen die op dit feest in bloei staan worden vaak gemaakt van bougainvillea en jasmijnbloemen. Daarnaast worden er ook fandangos gedanst en vooral heerlijke gerechten en drankjes genuttigd. Dit feest heeft zich in de jaren flink ontwikkeld en inmiddels is de Día de la Cruz uitgegroeid tot een van de belangrijkste feesten in veel Latijns-Amerikaanse landen.

Officiële website en programma hier.

Programma Meifeesten Santa Cruz de Tenerife

Fiestas de Mayo 2023
Meifeesten Santa Cruz 2023

vrijdag 28 april – Gala verkiezing Koningin van de Mei feesten (Fiestas de Mayo)

  • 21u00 podium aan de Plaza de Candelaria – maximum 35 kandidaten

zondag 30 april – Gala verkiezing Mago en Maga

  • podium aan de Plaza de Candelaria – met optreden van “La rebelión de Cuentópolis”, la cantante Irene Gil, Timaginas Teatro, Escuela de Folklore Guaratene en Mario Falero.

maandag 1 t/m zondag 7 mei – XLVI Regionale tentoonstelling van bloemen, planten, traditionele en hedendaagse Canarische ambachten, Canarische gastronomie.

  • in het park García Sanabria
  • Teken- en schilderwedstrijd voor kinderen van 1 tot 3 mei van 10u00-21u00, thema “Een sculptuur van het García Sanabria-park”, (zie stand Oafar).

woensdag 3 mei – Día de la Cruz

  • 12u00 – 15de tentoonstelling op de Rambla de Santa Cruz. Kruisen gemaakt met gerecycleerde materialen en natuurlijke bloemen in de verschillende wijken van de stad. Artistieke Tentoonstelling van bloemenkruisen op de Rambla de Santa Cruz.
  • Belangrijkste nieuwigheid van de viering is de traditionele Canarische balkondecoratie

zaterdag 27 mei – Festival Son 21

  • 21u00 – XV Editie del Festival SON 21 aan de Plaza de La Candelaria.

dinsdag 30 mei – Día de Canarias

  • 14u00 Typical Food Competition – bij Almeda del Duque de Santa Elena
Calle Castillo
Santa Cruz,Santa Cruz de TenerifeSpanje

Ook interessant om weten…