Reizende tentoonstelling – herdenking overwinning op Nelson

Herdenking overwinning op Admiraal te Santa Cruz

Admiraal Nelson verliest zijn rechterarm tijdens de aanval op Santa Cruz de Tenerife

Op 25 juli 1797 voerde admiraal Horatio Nelson en zijn Britse troepen een aanval uit op Santa Cruz de Tenerife met de bedoeling om de stad over te nemen.

De houten huizen van de stad Santa Cruz (slechts beschermd door een paar kleine forten langs de kust) werden belegerd door de vloot van Admiraal Nelson.

Een klein contingent van lokale milities, burgers en een 300 soldaten slaagden er nochtans in om de méér dan 3.000 getrainde soldaten en mariniers van admiraal Nelson af te weren.

Het is tijdens deze aanval dat Admiraal Nelson zijn rechterarm verloor.

Gesta del 25 de Julio 1797

Generaal Gutierrez liet de gewonde matrozen en mariniers verzorgen in het ziekenhuis van Santa Cruz.

Uit dankbaarheid voor deze eervolle behandeling, die de manschappen van Nelson ontvingen na hun nederlaag, beloonde Admiraal Nelson Generaal Gutierrez met kaas en bier. Generaal Guttierrez gaf op zijn beurt een fles wijn aan Nelson.

Moest Admiraal Nelson deze strijd gewonnen hebben, dan zou de voertaal op de Canarische eilanden nu Engels geweest zijn  in plaats van Spaans…

Reizende tentoonsteling

Lees hier alle details over deze Tentoonstelling.

Door middel van 13 panelen met tekst en afbeeldingen zal men een blijvende indruk krijgen van de historische, architecturale en artistieke achtergrond van deze belangrijke veldslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

Ook interessant om weten…