Hospital del Sur wordt opgewaardeerd

Hospital del Sur Tenerife

Hospital del Sur wordt opgewaardeerd naar het niveau zoals HUC of La Candelaria

Het Hospital del Sur zal niet alleen een ziekenhuis zijn, maar een ziekenhuis van tertiair niveau, vergelijkbaar met het huidige HUC en Hospital La Candelaria, beiden in Santa Cruz. Dit werd destijds al aangekondigd, maar weinigen geloofden haar, door de voormalige minister van Volksgezondheid, Teresa Cruz Oval, en gisteren in het Parlement opnieuw bevestigd door haar vervanger, Blas Trujillo.

Daartoe zal een nieuw gebouw worden opgetrokken, via een addendum bij de overeenkomst met het Cabildo van Tenerife, waardoor de oppervlakte van het huidige centrum met 20.000 vierkante meter zal toenemen en de ruimten met nog eens 8.000 vierkante meter zullen worden gereorganiseerd, waardoor de totale oppervlakte op 47.000 vierkante meter zal komen.

Hospital del Sur

Volgens de regionale minister zal deze uitbreiding een investering van ongeveer 40 miljoen euro vergen en de integratie van nieuwe zorgdiensten mogelijk maken, zoals Intensive Care Units (ICU) voor volwassenen en pediatrie, een specifieke pediatrische ruimte en een dialysedienst.

Er zullen ook technische en ondersteunende ruimtes worden gecreëerd, zoals magazijnen, werkplaatsen en administratieve en beheersruimten, waarmee de opwaardering van de gespecialiseerde zorg op Tenerife zal worden voltooid door deze dichter bij de bevolking van de zuidelijke en zuidwestelijke regio’s te brengen.

Uitbreiding chirurgie

Blas Trujillo deelde mee dat in het chirurgisch blok van het Hospital del Sur chirurgische ingrepen worden uitgevoerd in de specialismen Oogheelkunde, Gynaecologie, Algemene Chirurgie, Traumatologie, Dermatologie en Urologie, terwijl de diensten Otorinolaryngologie en Maxillofaciale Chirurgie naar verwachting op korte termijn van start zullen gaan.

Eigen dialyse-eenheid

Momenteel wordt gewerkt aan de aanbesteding voor het project van een Dialyse-eenheid voor patiënten in dit gezondheidsgebied, die moet worden gevestigd in een eigen ruimte, die momenteel beschikbaar is. In eerste instantie is gewerkt aan 16 posten, alsmede aan consulten en specifieke apparatuur om thuisdialyse te bevorderen, waardoor verplaatsingen worden voorkomen.

Al meer dan 20 jaar

Jordi Esplugas, woordvoerder van het Plataforma Prohospital del Sur, dat al meer dan 20 jaar bestaat, wees erop dat “wij er al lange tijd op hameren dat Tenerife op middellange tot lange termijn een derde referentieziekenhuis nodig heeft en dat dit zonder twijfel in het zuiden moet zijn. Teresa Cruz was het eerste gemeenteraadslid voor volksgezondheid dat deze noodzaak durfde te erkennen en toen werd zij, om redenen die wij allen kennen, helaas ontslagen”.

Esplugas zei dat “we vanaf dat moment in elke vergadering met Volksgezondheid en de regering steeds nieuwe toezeggingen in dit verband probeerden te doen, tot afgelopen zomer toen Ángel Víctor Torres erkende dat de plannen van Teresa Cruz nog steeds van kracht waren in het regionale ministerie”.

Bovendien voegde de woordvoerder eraan toe dat “hij enkele dagen later een ontmoeting met ons had, hij en de gehele leiding van de SCS, en bevestigde dat wij in die richting zouden werken door de faciliteiten te verdubbelen. Dit is ongetwijfeld geweldig nieuws voor het zuiden, voor Tenerife en zelfs voor de provincie, en wij wachten nu op de definitieve termijnen en diensten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Dag Jacqueline,
    Ik vermoed dat deze dienst nog niet beschikbaar is, want ik heb nog nergens iets gelezen van de inhuldiging of opening. Uiteraard kan je altijd in de hoofdstad Santa Cruz terecht in het Hospital de La Candelaria. Hier het meest recente artikel (februari 2023) hierover, je kan het vertalen met Google Translate of iets dergelijk. In ieder geval zal je op voorhand via je eigen ziekenfonds de nodige stappen moeten ondernemen.
    Toch een fijne vakantie,
    Guy H.

  2. Jacqueline Schouten schreef:

    Hi goedemiddag, is deze dialyse al klaar om gebruikt te worden? Zijn vakantiepatienten ook welkom bij deze dialyse? Waar vind ik contactgegevens? Vast hartelijk dank. Met vriendelijke groeten Jacqueline

Ook interessant om weten…