La Gesta 2017
Historische reconstructie veldslag

Admiraal Nelson gewond in 1797

La Gesta 2017
Herdenking en reconstructie veldslag in Santa Cruz

La Gesta 2017: van vrijdag 21 t/m zondag 23 juli herdenkt men de veldslag tegen Admiraal Nelson (25 juli 1797) met de historische uitbeelding van de diverse gevechten.

Elk jaar worden deze indrukwekkender en realistischer met kanongebulder en gevechten in de straten van Santa Cruz.

Dit alles met de originele uniformen en uitrusting van 220 jaar geleden.

25 juli 1797

Op 25 juli 1797 voerde admiraal Horatio Nelson en zijn Britse troepen een aanval uit op Santa Cruz de Tenerife met de bedoeling om de stad over te nemen.

De houten huizen van Santa Cruz de Tenerife (slechts beschermd door een paar kleine forten langs de kust) werden belegerd door de vloot van Admiraal Nelson.

Een klein contingent van lokale milities, burgers en een 300-tal soldaten slaagden er nochthans in om de méér dan 3.000 getrainde Britse soldaten en mariniers van admiraal Nelson af te weren. Tijdens deze aanval verloor Admiraal Nelson zijn rechterarm.

La Gesta 2017 Santa Cruz affiche

Na zijn overwinning zorgde Generaal Gutierrez bijzonder goed voor de slachtoffers. Hij liet de gewonde matrozen en mariniers verzorgen in het plaatselijke ziekenhuis van Santa Cruz.

Uit dankbaarheid voor deze eervolle en respectvolle behandeling, die de manschappen van Admiraal Nelson ontvingen na hun nederlaag, werd Generaal Gutierrez door Admiraal Nelson beloond met geschenken (kaas en bier). Generaal Guttierrez schonk een fles wijn aan Admiraal Nelson als tegenprestatie.

Een bedenking: indien de Britten deze veldslag hadden gewonnen, dan zou de voertaal op de Canarische eilanden nu Engels geweest zijn  in plaats van Spaans…

Programma La Gesta 2017

 • Vrijdag 21 juli
  vanaf 21u00
  historische reconstructie van de landing van de Britse troepen aan de Barranco de Valleseco. Veel actie dus!
 • Zaterdag 22 juli
  vanaf 12u00
   aan het Castillo Negro de San Juan van het Parque Marítimo: weergave van het leven in en rond het kasteel, gevechten en afvuren van de traditionele geweerschoten en kanonsalvos.
  La Gesta 2017 - herdenkingsplaat Alameda de la Marina vanaf 21u30 verschillende straatgevechten aan de Barranco de Santos, La Noria en de Plaza Isla de la Madera, waar Admiraal Nelson gekwetst raakt.
 • Zondag 23 juli
  vanaf 12u00 overgave van de Britten aan de Plaza de La Candelaria en de Plaza de España en ondertekening van de Capitulació, vertrek van de Britse troepen.
  vanaf 13u00 aan de Capitanía Marítima: inhuldiging van het Ancla del Theseus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…