Nieuwe voetgangersbrug Padre Anchieta La Laguna

San Cristobal de La Laguna - Verhoogde verkeerswegen met rotonde Padre Anchieta en groenvoorzieningen.
Foto: Diario de Avisos

Nieuwe voetgangersbrug bij Padre Anchieta zal verkeersopstoppingen halveren

De grote voetgangersbrug bij de rotonde van Padre Anchieta in La Laguna zal tijdens de spits de wachttijd en de files met 50% verminderen. Dat legde Rosa Dávila, voorzitter van de Cabildo van Tenerife, uit tijdens een bezoek aan de werken.

Dagelijks 20.000 voetgangers en 50.000 auto’s

“Het is een weg waar elke dag 20.000 voetgangers acht zebrapaden moeten oversteken, terwijl er meer dan 50.000 auto’s over de TF-5 rijden ter hoogte van Padre Anchieta”, aldus Rosa Dávila.

Ze bezocht de toekomstige infrastructuur, waarvan de eerste module al geïnstalleerd is, samen met de rector van de Universiteit van La Laguna, Francisco García, het raadslid voor Mobiliteit, Eulalia García, het raadslid voor Wegen, Dámaso Arteaga, de eerste locoburgemeester van La Laguna, Badel Albelo, het raadslid voor Gemeentelijke Diensten, Francisco José Hernández, en het raadslid voor Promotie en Lokale Ontwikkeling, Jesús Domingo Galván.

Symbolische daad voor universitaire gemeenschap

“We wilden dat de universitaire gemeenschap de hoofdrol speelt en dat zij de eerste stap op de voetgangersbrug zetten. Het is een symbolische daad om de waarde te benadrukken van deze grote voetgangersbrug die stedelijke gebieden, universitaire gebieden en het vervoersknooppunt op een efficiënte manier met elkaar zal verbinden”, zei Rosa Dávila.

Ze benadrukte ook dat de infrastructuur niet alleen een icoon van Tenerife en haar duurzaamheid zal zijn, maar ook een ruimte rond zich zal creëren voor de universiteitscampus zelf, verwijzend naar die van Anchieta. Bovendien zal het verkeer vlotter verlopen, met de helft van de huidige wachttijd.

Rector ULL prijst kwaliteit van het project

De rector van de ULL, Francisco García, benadrukte het belang en de kwaliteit van de projectengineering, aangezien het een iconisch bouwwerk voor het eiland zal zijn en ook vanwege de duurzaamheid, de veiligheid voor voetgangers en de impact op de doorstroming van het verkeer en de universitaire gemeenschap.

Designprijs meest innovatieve ontwerp in Europa

Het ontwerp van de Grote Voetgangersring is een mijlpaal in dit type infrastructuur en is bekroond met de 2019 National Innovation and Design Awards, toegekend door het Spaanse Ministerie van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten.

Verbetering mobiliteit en toegang tot La Laguna

In dezelfde lijn wees de eerste locoburgemeester van de gemeente La Laguna, Badel Albelo, erop dat het een belangrijke stap is in dit grote project. Wij zijn van mening dat het de verbetering van de mobiliteit in een gebied dat bepalend is voor de toegang tot het centrum van La Laguna zal vergemakkelijken en bovendien bijdraagt tot het dichter bij elkaar brengen van de infrastructuur van de universitaire gemeenschap aan beide zijden van de TF-5.

Details over de werken bij Padre Anchieta

Het project bestaat uit een doorlopende gebogen ringvormige balk met een diameter van ongeveer 100 meter, ondersteund door een systeem van steunpunten, met een plein naast de huidige parkeerplaats van de faculteit Biologie van de Universiteit van La Laguna. De totale lengte van de ring zal ongeveer 314 meter bedragen.

De werken aan deze belangrijke rotonde in La Laguna zijn in november 2021 begonnen en de bouwwerkzaamheden zijn gegund aan het bedrijf Obras Huarte Lain S.A voor 8,8 miljoen euro.

De voorziene deadline voor deze voetgangersbrug is 2025.

Acht reeds geïnstalleerde pilaren zullen zo’n 800 ton van het cirkelvormige oppervlak ondersteunen. In totaal zal het gewicht meer dan 1.200 ton bedragen met de steunpunten op een diepte van 16 meter.

Als de structuur klaar is, kunnen de acht voetgangersoversteekplaatsen waar dagelijks meer dan 20.000 mensen passeren, worden verwijderd, waardoor de veiligheidsomstandigheden aanzienlijk worden verbeterd en de doorstroming van het verkeer wordt bevorderd.

Iconische voetgangersbrug in La Laguna

De voetgangersbrug zal niet alleen de veiligheid en mobiliteit van voetgangers verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op de doorstroming van het verkeer in dit drukke gebied.
Het is een mooi voorbeeld van hoe infrastructuurprojecten kunnen bijdragen aan duurzaamheid en leefbaarheid in steden.

Het zal interessant zijn om te zien hoe de voetgangersbrug in de praktijk zal functioneren en of de verwachte verbeteringen in mobiliteit en verkeersdoorstroming daadwerkelijk gerealiseerd zullen worden. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…