Demonstratie 20 april tegen toeristisch model

Demonstratie 20 april Canarische eilanden -Grafische afbeelding met tekst: Canarias tiene un limite.

Demonstratie zaterdag 20 april op de Canarische Eilanden

Op zaterdag 20 april vindt er een grote demonstratie plaats op de Canarische Eilanden onder het motto “Canarias tiene un límite” (De Canarische Eilanden hebben een limiet).

Niet alleen op alle zeven eilanden wordt er geprotesteerd, ook in verschillende Spaanse steden en zelfs in Berlijn sluiten mensen aan om te pleiten voor een verandering van het economisch model op de eilanden.

De demonstratie ‘Canarias tiene un límite’ gaat door op zaterdag 20 april 2024:

  • Santa Cruz de Tenerife, om 12u00, vanaf Plaza Weyler.
  • Las Palmas de Gran Canaria, om 12u00, vanaf het Alfredo Kraus Auditorium.

Routebeschrijving van de protestmars in Santa Cruz

De protestmars op zaterdag 20 april 2024 zal een route volgen langs vijf belangrijke straten in Santa Cruz.

Het startpunt is op de Plaza Weyler, waar de mars om 12u00 zal beginnen. De route gaat verder over de calle Méndez Núñez, calle El Pilar, calle Valentín Sanz en calle del Castillo, om uiteindelijk via de Plaza La Candelaria te eindigen bij de poorten van het Cabildo Insular.

Onvrede over toerisme

De demonstratie is een uiting van de groeiende onvrede onder een deel van de bevolking over de negatieve effecten van het massatoerisme. Hoewel de toeristische sector goed is voor 35% van het BBP en bijna 40% van de werkgelegenheid, ervaren veel bewoners de keerzijdes zoals overvolle wegen, stijgende huizenprijzen en overbelasting van kwetsbare natuurgebieden.

Oproep tot maatregelen

De demonstranten eisen maatregelen om de lokale bevolking te beschermen tegen de groei van het toerisme. Zo willen ze limieten op de aankoop van huizen door buitenlanders, meer bescherming van natuurgebieden, een toeristenbelasting en een moratorium op nieuwe toeristische ontwikkelingen.

Zorgen bij hoteliers

De hotelbranche maakt zich ondertussen zorgen over signalen van “toerismefobie” en de impact daarvan op belangrijke markten zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Er zouden al telefoontjes van toeristen zijn binnengekomen die vragen of het nog wel veilig is om naar Tenerife te reizen.

Roep om duurzaam toerisme

De actievoerders benadrukken dat ze niet tegen toerisme op zich zijn, maar pleiten voor een duurzamer model dat beter in balans is met de belangen van bewoners en natuur. Ze wijzen erop dat de eilanden zich profileren als unieke natuurbestemming, maar dat diezelfde natuur nu bedreigd wordt door de aantallen bezoekers.

Het is duidelijk dat de Canarische Eilanden worstelen met de balans tussen de economische voordelen en maatschappelijke nadelen van het massatoerisme. Het is een complex vraagstuk waar veel belangen spelen. De roep om een koerswijziging richting een duurzamer model met oog voor leefbaarheid en natuurbescherming lijkt me terecht en noodzakelijk voor de toekomst van de eilanden. Hopelijk leidt de demonstratie van 20 april 2024 tot een constructieve dialoog en concrete stappen vooruit.

Media over de demonstratie van 20 april

Verschillende Belgische, Nederlandse, Engelse en Spaanse media besteedden aandacht aan de grote demonstratie tegen het huidige toeristische model op de Canarische Eilanden.

Hieronder vind je een overzicht van enkele relevante artikels:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…