Tenerife overweegt toeristentaks en belasting voor nieuwe inwoners

Toeristentaks op Tenerife - Vrouwen rennen in zee op Tenerife strand.

Canarische Eilanden overweegt milieuheffing op toerisme

De regering van de Canarische Eilanden sluit de invoering van een milieuheffing op toerisme niet uit na recente demonstraties van verschillende activistische groeperingen. Ook politieke partijen zoals de PSOE en Nueva Canarias dringen aan op oplossingen.

Fernando Clavijo, de president van Tenerife, ziet de geplande demonstraties op zaterdag 20 april 2024 op Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Palma als “een kans” om het “toeristische model” van de eilandengroep te herzien.

Hij heeft bevestigd dat er over de toeristentaks zal worden gesproken tijdens de volgende conferentie van eilandpresidenten op 30 april. Ondertussen roept hij op om de protesten niet te politiseren, omdat dit alleen maar leidt tot het missen van een kans om een constructieve dialoog te voeren.

Ook belasting voor nieuwe inwoners op tafel

Carlos Alonso, de kandidaat van de Coalición Canaria voor het Europees Parlement, is niet alleen voorstander van de invoering van een toeristenbelasting, maar ook van een belasting voor nieuwe inwoners.

“Ik denk dat er mogelijkheden zijn. In het kader van de EU, die het vrije verkeer van personen en kapitaal bevordert, heeft de Canarische Eilanden een artikel in het VWEU dat het mogelijk maakt dit soort maatregelen te nemen, die haalbaar zijn”, concludeerde hij.

Hij begrijpt de verontwaardiging van de burgers, aangezien er op verschillende eilanden congestie is ontstaan door de bevolkingsgroei, die de afgelopen 25 jaar met meer dan een half miljoen is toegenomen. Volgens hem is deze heffing noodzakelijk omdat de massale toestroom van inwoners leidt tot een impact, een ecologische voetafdruk, een vraag naar nieuwe voorzieningen, huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur.

Toeristentaks op Tenerife, een gevoelig onderwerp

De invoering van een toeristenbelasting en een belasting voor nieuwe inwoners is een gevoelig onderwerp dat ongetwijfeld tot veel discussie zal leiden. Aan de ene kant kan het helpen om de impact van het massatoerisme en de bevolkingsgroei op de eilanden te beperken.

Aan de andere kant kan het ook negatieve gevolgen hebben, zoals minder toeristen en inwoners die zich er vestigen. Het is belangrijk dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt en dat alle betrokken partijen worden gehoord voordat er een besluit wordt genomen. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…