Tenerife en de strijd tegen toerismefobie

Toerismefobie Tenerife - Druk strand met parasols gezien van bovenaf.

Toerismefobie op Tenerife

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden en een populaire vakantiebestemming, ziet zich recentelijk geconfronteerd met groeiende anti-toeristische sentimenten onder de lokale bevolking. 

Activisten bekladden muren, gevels en containers met leuzen als “Tourist go home”, “Tourist, respect my land” en “Tourist kill Tenerife”. Deze xenofobe boodschappen beginnen hun tol te eisen, aangezien sommige toeristen nu overwegen om niet langer op het eiland te verblijven.

Deze ’toerismefobie’ uit zich in protestacties en zorgt voor spanningen tussen bewoners en bezoekers. De situatie trekt de aandacht van zowel lokale autoriteiten als internationale media.

De impact van toerismefobie op de Canarische economie

De recente uitingen van toerismefobie op de Canarische Eilanden, met name op Tenerife, hebben tot zorgwekkende reacties geleid binnen de lokale handelskamers.

De handelskamer heeft zich uitgesproken tegen een campagne van toerismefobie, georkestreerd door minderheidsgroepen. Deze bereikte recent een hoogtepunt met een incident op de luchthaven Reina Sofía in het zuiden van Tenerife.

De nadruk ligt op het voorkomen van verwarring en afwijzing bij potentiële bezoekers.

Deze geïsoleerde actie kan volgens Santiago Sesé, de voorzitter van de Kamer van Koophandel, ernstige gevolgen hebben voor de lokale economie en werkgelegenheid. Het toerisme, dat 35% van het Canarische BBP en 40% van de werkgelegenheid vertegenwoordigt, speelt een cruciale rol als economische motor van de eilanden.

Inwoners Tenerife uiten kritiek op Britse toeristen

In een recent artikel van de Daily Mail wordt beschreven hoe lokale bewoners op Tenerife kritiek uiten op Britse toeristen die hun paradijselijke eiland hebben veranderd in een ’toeristengetto’.

Ze pleiten voor ‘betere kwaliteit toeristen’, terwijl anderen toegeven dat ze zonder vakantiegangers ‘in de problemen zitten’. De lokale bevolking is gefrustreerd door stijgende huurprijzen, inflatie en onbeschoft gedrag van toeristen.

Het artikel benadrukt ook dat sommige bewoners het graffiti protest als een uiting van ongenoegen zien, terwijl anderen het afdoen als het werk van een paar ontevreden mensen. Voor meer informatie kun je het artikel hier lezen.

Noodzaak van publieke interventie en duurzaamheid

De situatie vraagt dringend om publieke interventie om misvattingen over Canarische eilanden als toeristische bestemming te voorkomen.

Het is van groot belang om de toeristenindustrie binnen de grenzen van duurzaamheid te houden, een doel dat wordt bedreigd door dergelijke campagnes van toerismefobie.

Santiago Sesé roept op tot overheidsingrijpen om het imago van de Canarische Eilanden als toeristische bestemming te beschermen. Hij benadrukt het belang van duurzaam toerisme en erkent tegelijkertijd de noodzaak om het huidige model van toerisme te heroverwegen. Met name de ongecontroleerde groei van vakantieverhuur na de pandemie baart zorgen. Zorgvuldige planning, regulering en investeringen in infrastructuur en duurzame energie zijn volgens hem essentieel.

Reflectie op het huidige toeristische model

De Kamer van Koophandel erkent de noodzaak om het toeristische model te heroverwegen, met name de regulering van de vakantieverhuur die na de pandemie exponentieel is gegroeid zonder enige controle.

Dit vereist een zorgvuldige planning en regulering om negatieve effecten te beperken, terwijl ook geïnvesteerd wordt in infrastructuur en duurzame energiebronnen om minder afhankelijk en duurzamer te worden.

Hoeveel toeristen komen er jaarlijks naar Tenerife?

Tenerife, het grootste van de Canarische Eilanden, is een populaire toeristische bestemming die een aanzienlijk percentage van de bezoekers aan de eilandengroep trekt. Een analyse van de toeristenaantallen over de jaren laat interessante trends zien. 

  • In 2017 ontving Tenerife 6,18 miljoen toeristen. 
  • Dit aantal daalde licht naar 5,95 miljoen in 2018. 
  • Vervolgens zette de daling door in 2019 met een bezoekersaantal van 5,89 miljoen. 
  • Tijdens de twee jaren met corona-maatregelen daalde het aantal toeristen voor 2020 tot 1,93 miljoen en voor 2021 tot 2,76 miljoen bezoekers.
  • Opmerkelijk genoeg trok Tenerife in 2022, ondanks de wereldwijde reisbeperkingen die in voorgaande jaren van kracht waren, 5,95 miljoen toeristen, bijna terugkerend naar het niveau van 2017. 
  • In 2023 ontving Tenerife meer dan 6,57 miljoen toeristen.

Deze cijfers benadrukken Tenerife’s aanhoudende aantrekkingskracht en veerkracht als toeristenbestemming, zelfs in het licht van wereldwijde uitdagingen. Het eiland, vaak gezien als het kroonjuweel van de Canarische Eilanden, ontvangt 40,9% van alle bezoekers die naar de archipel komen, wat zijn status als een belangrijke pijler in de toeristenindustrie van de regio verder onderstreept. Bron

Aanpakken van water- en woningnood

De huidige watercrisis en de woningnood vereisen ook aandacht. Een significante financiële injectie in de waterinfrastructuur en het versnellen van de ontwikkeling van publieke en private woningbouwprojecten zijn essentieel om aan de vraag te voldoen en de sociale en economische uitdagingen van Tenerife aan te pakken.

De situatie op Tenerife benadrukt het delicate evenwicht tussen toerisme en duurzaamheid, waarbij lokale reacties op toerisme kritische vragen oproepen over hoe bestemmingen hun groei kunnen beheren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van leven of het milieu.

Lees ook over de bevolkingsgroei op de Canarische eilanden.

Tenerife bevindt zich op een kruispunt. Het eiland moet een balans vinden tussen het behoud van een vitale toeristische industrie en het waarborgen van duurzaamheid en leefbaarheid voor de lokale bevolking. De komende tijd zal moeten uitwijzen of de autoriteiten erin slagen deze uitdaging aan te gaan en het toerisme in goede banen te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…