Impact vakantieverhuur op de woningmarkt van Tenerife

Vakantieverhuur op Tenerife - Sleutelkluisjes aan muur naast appartementenbellen
Foto @Golfeitor_ (X/Twitter)

Vakantieverhuur op Tenerife – De huurcrisis in beeld

In de schijnwerpers van sociale media en lokale discussies staat een foto die de harde realiteit van de huurmarkt op Tenerife onthult.

Het beeld toont meerdere sleutelkluisjes aan de muur van een appartementencomplex in Los Cristianos, Arona, een populaire bestemming voor zon- en strandliefhebbers.

Deze foto, die snel viraal ging, symboliseert een groeiende trend onder verhuurders van vakantiewoningen om gasten zonder persoonlijk contact de sleutels te overhandigen.

Sociale noodtoestand vooral in Zuid-Tenerife

Tenerife, met bijna 200.000 geregistreerde vakantiewoningen tegenover 325.000 toeristische accommodaties in hotels en appartementen, ervaart een nijpende huurmarkt. Vooral in het zuiden van het eiland, waar Los Cristianos ligt, spreken sommigen van een ‘sociale noodtoestand’.

Een realiteit die wordt weerspiegeld in beelden die de verarming van arbeiders weergeven, die in sommige gevallen gedwongen zijn om in auto’s, caravans en bestelwagens te slapen, onderdak te zoeken in kleine dorpen met zelfgebouwde ondermaatse woningen of, in het beste geval, ver van hun werk te wonen, met als gevolg de afhankelijkheid van een vervoermiddel en het doorstaan van files.

Roep om regulering vakantieverhuur op Tenerife

Het probleem wordt verder aangewakkerd door een gebrek aan stedelijke regelgeving die bepaalt waar toeristische verhuur is toegestaan en waar niet. Deze situatie heeft geleid tot een exponentiële toename van het aanbod aan vakantieverhuur, waardoor de traditionele scheiding tussen woon- en toeristische zones vervaagt.

Organisaties zoals Ashotel benadrukken de noodzaak van regelgeving om de balans te herstellen en betaalbare woonruimte voor de lokale bevolking te waarborgen.

Dit artikel belicht slechts een aspect van een veelzijdige problematiek. De dialoog tussen overheid, verhuurders, toeristen en lokale bewoners is cruciaal om tot duurzame oplossingen te komen die zowel de economische voordelen van toerisme omarmen als de leefbaarheid voor de lokale bevolking waarborgen.

Lees ook over de “nieuwe stad El Mojón” in Los Cristianos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…