El Mojón Los Cristianos – een nieuwe stad

El Mojón Los Cristianos luchtfoto
Foto: Diario de Avisos

Tenerife verwelkomt “El Mojón Los Cristianos”, een nieuwe stad

Er komt een nieuwe stad op Tenerife en het is niet de transformatie van de verlaten terreinen van de Raffinaderij van Tenerife (Cepsa) in Santa Cruz, maar nog groter!

In totaal komt er een miljoen vierkante meter land vrij dat, na meer dan dertig jaar papierwerk, eindelijk kan worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van Los Cristianos. Het project is gelegen tussen de ingang van het centrum van Los Cristianos en de zuidelijke snelweg (TF-1).

Het klinkt misschien vreemd, maar de waarheid is dat de deblokkering van het deelplan El Mojón (Plan Parcial El Mojón) betekent dat dit, sneller dan we denken, werkelijkheid zal worden.

De ontwikkeling van een enorme urbanisatie op een miljoen vierkante meter, dat is gelijk aan 140 voetbalvelden!

Deze “nieuwe stad” zal hotel-, residentiële, commerciële, onderwijs-, sport- en educatieve percelen bevatten om essentiële diensten aan de bevolking aan te bieden, zowel op het gebied van onderwijs, sport als cultuur.

Extra grond voor Arona

Belangrijk voor het stadhuis van Arona is de bijna 330.000 vierkante meter grond die gemeentelijk eigendom zal worden voor openbare voorzieningen en dit zodra de ontvangst van de ontwikkeling is geformaliseerd.

Deze overdracht van 330.000 m2 omvat:

  • 120.037 vierkante meter aan wegen, parkeerplaatsen en voetgangerszones
  • 115.736 vierkante meter aan aangelegde gebieden
  • 52.818 vierkante meter aan stadspark(en)
  • meer dan 44.000 vierkante meter, verdeeld over drie percelen voor culturele, sport- en onderwijsfaciliteiten

El Mojón Los Cristianos een innovatieve uitbreiding

Volgens Juan Francisco Reverón Villalba, voormalig voorzitter van de Compensatiecommissie van het Plan Parcial, is de nieuwe stad bedoeld om de ontwikkeling van Los Cristianos te ondersteunen.

Deze nieuwe stad op Tenerife moet worden opgevat “als een ontwikkeling van de kleine stad Los Cristianos”. Daarom is het niet alleen de bedoeling om enkel hotels te bouwen, maar ook grote gebouwen zoals middelbare scholen of winkelcentra, een auditorium zoals in Santa Cruz of een Olympisch stadion voor sport en om allerlei evenementen en shows te organiseren.

Om te voldoen aan de vraag naar culturele evenementen en andere soorten shows zal er een groot auditorium worden voorzien.

Maar daarnaast komt er ook betere mobiliteit, met een grote weg met twee rijstroken in beide richtingen, bijna een snelweg, een weg die toegang geeft tot de haven, waarvoor we 70.000 vierkante meter hebben vrijgemaakt.

Toekomstige stad van Tenerife

De nieuwe stad, waarvan de naam nog niet is onthuld, zal naar verwachting tot vier hotelcomplexen omvatten. Met een maximale capaciteit van 9.000 bedden (2/3 residentiëel en 1/3 toeristisch), belooft het een luxe bestemming te worden.

Verschillende hotelketens, zoals Spring, Marylanza en HG, hebben al stappen gezet om nieuwe accommodatieplekken te creëren die gericht zijn op een “gemiddeld hoog” toeristisch profiel.

Winkel- en eetgelegenheden

Het project heeft al interesse gewekt bij bekende merken. Lidl, de supermarktketen, heeft al te kennen gegeven een nieuwe vestiging te willen openen, en ook McDonald’s is geïnteresseerd in het vestigen van een franchise in “El Mojón“.

Voor een unieke winkelervaring, bezoek de markt in Los Cristianos die een breed scala aan lokale producten aanbiedt.

Daarnaast zal de stad twee grote parken herbergen, met een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 50.000 vierkante meter, waardoor het een groene en leefbare omgeving wordt.

De ontwikkeling van deze nieuwe stad belooft een significante boost te geven aan het toerisme en de economie van Tenerife, met een breed aanbod aan diensten, faciliteiten, en recreatiemogelijkheden.

Het project onderstreept het potentieel van Tenerife als een voortdurend evoluerende bestemming, klaar om zowel bewoners als bezoekers te verrassen met nieuwe en moderne voorzieningen.

Er wordt verwacht om de eerste bouwvergunningen in deze nieuwe stad over ongeveer zes maanden te kunnen verlenen, tegen de zomer of uiterlijk in het laatste kwartaal van 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…