De grootse transformatie van Santa Cruz

Transformatie van Santa Cruz - raffinaderijen Cepsa
Foto: De oude raffinaderij Cepsa van Santa Cruz de Tenerife. (EFE/Ramón de la Rocha)

Een nieuwe start voor Santa Cruz de Tenerife

In 2024, ter ere van het 530-jarig bestaan van Santa Cruz de Tenerife, staat de stad voor een indrukwekkende uitdaging: de realisatie van het meest ambitieuze civieltechnische project van de Canarische Eilanden.

Het gaat over de transformatie van de verlaten terreinen van de Raffinaderij van Tenerife (Cepsa) naar een bruisend commercieel en kantoorgebied, klaar om investeringen in recreatie en dienstverlening aan te trekken.

Transformatie van Santa Cruz naar duurzame toekomst

Deze regeneratie betekent een ommekeer voor een gebied dat sinds 2014 in verval was geraakt, toen de raffinaderij haar activiteiten staakte vanwege nieuwe milieuvoorschriften en emissies.

Met deze stap hoopt Santa Cruz de Tenerife weer een prominente rol in het financiële en sociale leven van de Canarische Eilanden te spelen. Burgemeester José Manuel Bermúdez benadrukt het belang van geduld, toewijding en samenwerking bij dit grote project. De focus ligt op een soepele bureaucratische afhandeling en een visie richting 2030, waarbij kennis en creativiteit in ontwikkeling, planning, bouw en beheer van de nieuwe stedelijke structuur centraal staan. Het project omvat woningen, hotels, winkels en groene gebieden. Ook is er een Tenerife Arena gepland met een capaciteit voor 50.000 mensen.

De toekomstvisie: groen, toegankelijk en levendig

De nieuwe ‘City’ beslaat 573.000 vierkante meter en belooft een opening naar de zee op de as Anaga-Añaza, met verbeterde toegang tot de TF-4 snelweg en nieuwe voetgangersroutes naar het stadscentrum, inclusief ruimte voor spoorlijnen.

Van het totale terrein van de voormalige raffinaderij wordt 33% economisch benut, terwijl 67% bestemd is voor publieke diensten. Van die 67% die is gereserveerd door de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife, zal 41% worden gebruikt voor groene ruimtes, 16% voor diensten en 10% voor voorzieningen waar 3.200 gezinnen van zullen profiteren en afhankelijk zullen zijn van de economie die hier wordt gegenereerd.

Van raffinaderij naar recreatie

De plannen zijn niet beperkt tot de 500.000 m2 van de raffinaderij. Een extra 150.000 vierkante meter in Cabo Llanos, in 1987 overgedragen door Cepsa aan Tenerife, zal ook worden ontwikkeld.

Dit ambitieuze project belooft de stad te transformeren en een nieuw tijdperk van stedelijke groei en bloei in te luiden, waarbij zowel bewoners als bezoekers kunnen genieten van de vernieuwde dynamiek van Santa Cruz de Tenerife. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…