Stijgende supermarktprijzen

Stijgende supermarktprijzen - Gezin met winkelwagen in supermarkt.

Supermarktprijzen stijgen fors: producten worden bijna een “luxe”

Supermarkten hebben te maken met aanzienlijke prijsstijgingen, waarbij de kosten voor veelgebruikte producten flink omhooggaan. Een onderzoek door de Consumentenorganisatie (OCU) laat zien dat tussen december 2020 en december 2023 de prijzen gemiddeld met 38% zijn gestegen, terwijl de lonen slechts met iets meer dan 6% omhooggingen.

  • Prijsstijgingen in verschillende ketens: De studie, die meer dan 55.000 prijzen in de online supermarkten van Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski, en Mercadona analyseerde, toont significante verschillen in prijsverhogingen tussen de ketens. Carrefour en Alcampo voeren de lijst aan met respectievelijk 45% en 43% stijging.
  • Producten met de hoogste prijsstijgingen: Vooral alledaagse producten zoals olijfolie, suiker (91%), sinaasappelsap (81%), eieren (67%), rijst (66%) en wortels (65%) kenden enorme prijsstijgingen, met olijfolie aan de top met een stijging van 225%.
  • Minder sterke stijgingen bij fruit en groenten: Ondanks dat fruit en groenten minder sterke prijsstijgingen kenden, overtroffen deze nog steeds de 20%.
  • Oorzaken van prijsstijgingen: De OCU wijst erop dat een groot deel van de prijsstijgingen, vooral bij verse producten, al bij de producenten plaatsvindt, mede door de stijgende kosten voor meststoffen en brandstof. Echter, sommige producten, zoals appels en bananen, zagen grotere prijsstijgingen direct in de supermarkten zelf.
  • Maatregelen ter ondersteuning: De OCU roept op tot het handhaven van verlaagde BTW-tarieven voor basisbehoeften en stelt voor deze uit te breiden naar vlees en vis. Ook pleit de organisatie voor een substantiële verhoging van de ondersteuningscheques voor gezinnen met een inkomen onder de 27.000 euro, evenals een uitbreiding van het aantal ontvangers.

Vergelijking met inflatie

Voor een gedetailleerde vergelijking, laten we de prijsstijgingen in de supermarkten, zoals gerapporteerd door de OCU met een gemiddelde toename van 38% tussen december 2020 en december 2023, naast de officiële inflatiecijfers van Spanje leggen.

Volgens het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek (INE) lag de algemene inflatie in Spanje in dezelfde periode rond de 10%. Deze cijfers tonen een duidelijke discrepantie aan tussen de algemene kosten van levensonderhoud, zoals gemeten door de inflatie, en de specifieke uitgaven in de supermarkt, waarbij de laatste bijna 4 keer zo hoog is als de algemene inflatie in dezelfde periode.

Financiële druk op huishoudens

Terwijl de inflatie een brede indicator is van prijswijzigingen over een breed scala van goederen en diensten, suggereren de specifieke cijfers van de OCU dat consumenten veel meer betalen voor essentiële levensmiddelen dan de algemene inflatie zou doen vermoeden. Dit suggereert dat de financiële druk op huishoudens, vooral voor diegenen die een groot deel van hun inkomen besteden aan voeding en basisbenodigdheden, aanzienlijk groter kan zijn dan wat de algemene inflatiecijfers aangeven.

Dit onderzoek benadrukt de noodzaak voor maatregelen ter ondersteuning van consumenten in het licht van de snel stijgende kosten voor dagelijkse benodigdheden. Het toont ook de ongelijkheid in prijsstijgingen tussen verschillende supermarktketens en productcategorieën, wat de keuzes van consumenten kan beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…