Palmetum Santa Cruz


Palmetum Santa CruzFoto: www.fotosaereasdecanarias.com

Palmetum Santa Cruz – Botanische tuin van 120.000 m2

Het Palmetum van Santa Cruz de Tenerife is een botanische tuin van 120.000 m2 met méér dan 1400 verschillende planten met als specialiteit de familie van de Palmen (Arecaceae). Men vindt in deze tuin het grootste aantal palmsoorten van Europa.

Het Palmetum werd opgericht in 1995, maar is pas onlangs, sinds september 2013, deels toegankelijk voor het publiek.

Sinds eind april 2015  is het Palmetum van Santa Cruz ook officieel erkend door het AIMJB (Asociación Ibero Macaronésica de Jardínes Botánicos) als een Botanische tuin. Het is de tweede erkende Botanische tuin van Tenerife, samen met Jardín Botánico de Aclimatación van La Orotava.

De periode vanaf 1995 werd besteed aan het beplanten van het Palmetum met planten afkomstig van onder meer Hawaii, China, Madagascar, Borneo, Zuid-Amerika en Australië.

Ook watervalletjes en meertjes vindt men in deze botanische tuin en zelfs libellen en de eerste vogels hebben dit paradijs ontdekt.

Nieuwe Etnobotanische Route – juni 2020

Begin juni 2020 heeft de gemeenteraad van Santa Cruz de Tenerife het Palmetum heropend voor het publiek, waar niet alleen de gebruikelijke paden van de voorzieningen ter beschikking van de bezoekers worden gesteld, maar ook een nieuwe Etnobotanische Route wordt ingewijd.

Deze route duurt ongeveer een uur en kan worden gecombineerd met de route “Wandeling tussen palmen en tropische eilanden”, die het bezoek zou verlengen tot een aangename wandeling van ongeveer twee uur door de “tuin van Santa Cruz”, die wordt beschouwd als de beste verzameling van palmen in het hele Europese continent.

Tijdens deze aangename route maak je van dichtbij kennis met cacao, katoen, vanille of koffie, en zie je opvallende exemplaren zoals de broodboom of de Poingó-banaan, en leer je hoe de mens in de loop van zijn geschiedenis hiervan gebruik heeft gemaakt.

Veilgheid eerst in het Palmetum

De veiligheid en de bescherming van het personeel en de wandelaars wordt gehandhaaft door onder meer het verwijderen van de zitbanken in de tuin om te voorkomen dat wandelaars gaan zitten en om ervoor te zorgen dat de afstand van ten minste twee meter tussen de bezoekers kan worden gerespecteerd.

Daarom installeerde men ook scheidingspanelen tussen de in- en uitgang. Het personeel draagt schermen en mondmaskers en de klanten hebben hydro-alcoholische gel ter beschikking bij het betreden en verlaten van het terrein.

Waar?

Het Palmetum situeert zich in Santa Cruz de Tenerife, op de enige (aangelegde) berg van de stad, vlakbij zee, naast het Auditorium Adán Martin en het bekende waterpark Parque Marítimo César Manrique.

Vanop het Palmetum heeft men schitterende vergezichten over de oceaan, het Anaga gebergte en uiteraard op de stad Santa Cruz zelf.

Toegangsprijzen Palmetum

  • voor volwassen niet-residenten 6 euro
  • kinderen (-12 jaar) niet-residenten 2,80 euro
  • volwassen residenten 3 euro
  • 65+ residenten 1,50 euro
  • kinderen (-12 jaar) residenten 1,50 euro
  • speciale prijs van 1,50 euro voor mindervaliden, werklozen en grote gezinnen
  • kinderen jonger dan 2 jaar mogen gratis binnen

Openingsuren Palmetum

Alle dagen open, ook zon- en feestdagen van 10u00 tot 18u00 (laatste toegang om 17u00)

Palmetum rondleiding van ongeveer één uur met gids

  • 1 uur durende rondleiding met gids om de meest representatieve stukken van het Palmetum te ontdekken: prijs 70€ (voor groepen onder de 30 bezoekers)
  • minimum 15 dagen op voorhand te boeken via E-mail: info@palmetumsantacruz.com

Plattegrond Palmetum Santa Cruz

Klik op de foto voor een grote plattegrond

plattegrond Palmetum Santa Cruz de Tenerife

Ook interessant om weten…