Quema del Lucas op Guía de Isora

Quema del Lucas - verbranding van Lucas in Guía de Isora

De verbranding van “El Lucas” op Guía de Isora

Guía de Isora, een charmant dorp op Tenerife dat bekend staat om zijn levendige festiviteiten die het hele jaar door plaatsvinden. Onder deze festiviteiten springt één bijzondere traditie in het oog: Quema del Lucas (de verbranding van “El Lucas”).

Deze unieke gewoonte, die oorspronkelijk in 1794 begon als een symbolische afkeuring van immoreel gedrag, is een fascinerende mix van geschiedenis, cultuur, en gemeenschapsgevoel.

De oorsprong van Quema del Lucas

De verbranding van Lucas heeft zijn wortels in de late 18de eeuw, toen de immorele levenswijze van een plaatselijke geestelijke, Fray Lucas, aanleiding gaf tot grote verontwaardiging.

Na beschuldigd te zijn van het verleiden van vrouwen van de lokale elite en zelfs zijn eigen dienstmeid zwanger te maken, werd Fray Lucas door de bisschop uit zijn ambt ontzet.

Als reactie hierop besloot de gemeenschap van Guía de Isora om jaarlijks een pop die Fray Lucas voorstelde te verbranden als een satirische veroordeling van zijn gedrag.

De magie van “El Lucas” vandaag

In de loop der jaren is de traditie geëvolueerd naar een evenement dat veel meer omvat dan alleen de verbranding. Hedendaags omvat het festijn competities voor de beste “Lucas”-pop, dansen, kostuumshows, en natuurlijk de symbolische verbranding. Deze activiteiten trekken zowel locals als toeristen aan en bieden een unieke blik op het rijke culturele weefsel van Tenerife.

Viering van de verbranding van Lucas op vrijdag 1 maart 2024 vanaf 20u00.

Hoewel de traditie door de jaren heen enkele keren is verdwenen, met name in 1940 en meer recent in 2009, heeft de gemeenschap van Guía de Isora deze altijd weer nieuw leven ingeblazen. De laatste heropleving in 2016, aangedreven door de jeugd van het dorp onder het project Enluk2.0, getuigt van de veerkracht en toewijding van de inwoners om hun erfgoed te behouden.

De rol van de gemeenschap in de heropleving

De succesvolle terugkeer van de “El Lucas”-viering is mede mogelijk gemaakt door de steun van de lokale jeugdraad en de overheid van Tenerife. Door grondig historisch onderzoek, interviews met lokale inwoners, en de verzameling van getuigenissen, is het gelukt om deze diepgewortelde traditie opnieuw tot leven te wekken.

Vandaag de dag wordt de verbranding van “El Lucas” gevierd tijdens het Carnaval, tegelijkertijd met de “Entierro de la Sardina” (begrafenis van de sardine), wat het een must maakt voor iedereen die op zoek is naar authentieke culturele ervaringen op Tenerife.

Dit artikel biedt slechts een glimp van de rijke culturele tradities die Tenerife te bieden heeft. “El Lucas” is een perfect voorbeeld van hoe lokale legendes en historische gebeurtenissen blijven leven in de harten van de gemeenschap. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…