Verbeteringen Palmetum Santa Cruz

verbeteringen Palmetum Santa Cruz
Foto: Diario de Avisos

De Botanische tuin “Palmetum” ondergaat ingrijpende verbeteringen

Het Palmetum de Santa Cruz, een gerespecteerde botanische tuin, staat aan de vooravond van belangrijke vernieuwingen. Deze vernieuwingen zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van de diensten die het levert, niet alleen voor bezoekers, maar ook in termen van het wetenschappelijke onderzoeksaspect.

De meest ingrijpende verandering betreft de uitbreiding en vernieuwing van de kwekerij. Dit project, ondersteund door de Fundación Cepsa, omvat ook de restauratie van een binnenmeer en de oprichting van een observatiepunt voor vogels (een Hide), waarbij de toegankelijkheid zal worden verbeterd. De werkzaamheden, die al toegekend zijn, zullen begin 2024 starten.

Javier Rivero, verantwoordelijk voor het Parque Marítimo en het Palmetum, licht toe dat deze verbeteringen de positie van de botanische tuin als leider in duurzaamheid zullen versterken. De uitbreiding van de kwekerij zal zowel de wetenschappelijke als de onderzoeksaspecten van de tuin verrijken door betere experimentele omstandigheden en meer ruimte te bieden.

Bijdrage van Fundación Cepsa”

Belén Machado van Fundación Cepsa ziet deze nieuwe initiatieven als onderdeel van hun bredere inzet voor biodiversiteit. De nieuwe kwekerij zal niet alleen de omstandigheden voor de voortplanting en groei van de botanische collectie verbeteren, maar op korte termijn ook een educatief aspect ontwikkelen door middel van een toekomstig wetenschappelijk klaslokaal en het houden van professionele bijeenkomsten en trainingssessies.

Focus op zeldzame palmsoorten

Het project benadrukt de noodzaak van een wetenschappelijke aanpak voor de kwekerij, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke klimatologische behoeften van elke palmsoort. Dit zal vooral voordelig zijn voor zeldzame en in de natuur schaarse soorten.

Nieuwe faciliteiten

De geotechnische kenmerken van de locatie, op de zuidelijke helling van de Palmetum, maken het raadzaam om te werken met een gefragmenteerde volumetrie, of met andere woorden, de oprichting van vier gebouwen voor de ontwikkeling van zone voor het kweken. Dit zijn zeer lichte structuren die geen buitensporige belastingen met zich meebrengen.

Het eerste gebouw is een dienstgebouw waarin toiletten, kleedkamers, kluisjes en een eetkamer voor het personeel worden ondergebracht. Het tweede gebouw wordt een kweekmodule, uitgerust met een buitenste polycarbonaathuid, aangevuld met een binnenste witte zonwering. Het zal de opslagruimte voor fytosanitaire producten en de installatieruimte huisvesten. Het project handhaaft de bestaande netwerken en rust ze uit met een nieuw, efficiënter opslag- en drukgroepsysteem.

verbeteringen Palmetum Santa Cruz
Palmetum Santa Cruz

Het derde gebouw zal volledig gewijd zijn aan de teeltruimte en een vierde gebouw zal een werkcentrum, een teeltruimte, een kweekkas, een kantoor en een ontvangstruimte huisvesten.

De totale oppervlakte van het terrein is 1.891,66 vierkante meter.

Na voltooiing van het project zal het Palmetum niet alleen dienen als een ruimte voor familieontspanning, maar ook als een hub voor wetenschappelijke educatie en professionele training, met significante steun van Fundación Cepsa. Dit markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het Palmetum, waarbij natuurbehoud en onderwijs hand in hand gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…