Welk mondmasker is het beste?

Mondmasker kiezen - welk is het beste?
Hygiënische mondmaskers

Sinds maart zijn mondmaskers essentieel

Mondmaskers zijn (jammer genoeg) een essentieel element in ons leven geworden om onze gezondheid en die van anderen te beschermen.

Het is nu bijna een jaar dat we mondmaskers dagelijks gebruiken, sinds het begin van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus.

Er zijn veel soorten mondmaskers

Van chirurgisch en hygiënisch tot de FFP2 en FFP3, de meest aanbevolen door gezondheidswerkers.

Mondmaskers worden verkocht in apotheken en supermarkten.

Maar de waarheid is dat velen twijfelen aan de effectiviteit en het beschermingsniveau ervan. Daarom heeft de consumentenorganisatie Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) een lijst opgesteld met de beste maskers die in de supermarkt te koop zijn.

Welke criteria?

Bij het opstellen van de lijst met beste mondmaskers heeft de OCU rekening gehouden met:

  • de efficiëntie bij het filteren
  • het ademend vermogen
  • de prijs
  • voorschriften waaraan elk van de maskers voldoet

Wat betekent UNE 0064

Hygiënische maskers zijn het type masker dat wordt aanbevolen voor gebruik door de algemene gezonde bevolking.

De aanbeveling is dat hygiënische maskers op hun etiketten de resultaten laten zien die zijn verkregen in de uitgevoerde tests of die direct de UNE-specificatie laten zien.

De UNE 0064-specificatie is degene die overeenkomt met niet-herbruikbare hygiënische maskers voor volwassenen en kinderen. Specifiek is het UNE 0064-1-document het document dat de specificaties behandelt voor niet-herbruikbare hygiënische maskers voor volwassenen en, aan de andere kant, het UNE 0064-2-document het document dat de specificaties behandelt van niet-herbruikbare hygiënische maskers voor gebruik in kinderen.

Deze documenten markeren de minimumvereisten waaraan de drie soorten hygiënische mondmaskers moeten voldoen, vooral wat betreft de materialen die worden gebruikt voor hun voorbereiding, fabricage, markering en gebruik. Daarom, als deze specificatie op het etiket staat, is deze in overeenstemming met de voorschriften.

Resultaten

De supermarkten met de meest effectieve maskers zijn Día, Mercadona en Lidl.

  • Die van Lidl, van het Chinese merk Jiangsu Excellense, vanwege de kwaliteit van hun elastiekjes. Deze chirurgische maskers zijn type II, de hoogste in deze categorie, hebben een filtercapaciteit van 99% en zijn gecertificeerd volgens de norm EN 14683. Hun ademend vermogen is echter lager dan bij hygiënische maskers. De prijs is 5,99 euro voor een pakket van 10 stuks.
  • Mercadona, met het merk Deliplus en gecertificeerd volgens de UNE 0064-norm, zijn drielaagse hygiënische maskers met een filtercapaciteit van 99%. Het ademend vermogen is goed, maar de kwaliteit van de rubbers is lager dan de vorige. Een pakket van 10 stuks kost zes euro, doch nu worden deze aangeboden aan 1,50 euro/10 stuks.
  • Ten slotte zijn er die van Día, van het merk Mask4U en gecertificeerd volgens de norm EN 14683. Hun filtercapaciteit is met 98% iets lager dan die van de vorige twee, maar hun ademend vermogen is goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…