Zomertijd 2021

Zomertijd 2021 - klok een uur vooruitzetten

Klokken verzetten voor de zomertijd 2021

De zomertijd 2021 begint de nacht van zaterdag 27 naar zondag 28 maart.

Ook in Tenerife zetten we de klok een uur vooruit, maar dit doen we om 01u00 ’s nachts, terwijl de rest van Europa dat om 02u00 doet. Dit is om gelijk te lopen, want op de Canarische eilanden is het een uurtje vroeger en dat blijft op die manier ook zo.

Die nacht zullen we een uur minder slapen

De zomertijd loopt tot het laatste weekend van oktober, dan zetten we de klok één uur terug en kan de wintertijd beginnen…. maar het kan ook de laatste keer zijn dat we de klokken moeten verzetten.

Dat betekent een uurtje minder slapen, maar dat winnen we terug in oktober!

Zomertijd betekent een belangrijke energiebesparing

De tijdswisseling maakt deel uit van de Europese richtlijn die alle lidstaten van de Europese Unie aanbelangt met het doel om beter gebruik te maken van het natuurlijke zonlicht. Daarom is de maatregel verplicht en vindt altijd plaats op dezelfde data en tijdstippen in de hele EU, dus er is geen mogelijkheid dat een lidstaat deze tijdwijziging niet toepast.

De Europese Commissie zegt dat de maatregel positieve gevolgen heeft voor energiebesparingen, in de sectoren vervoer, communicatie, verkeersveiligheid, arbeidsomstandigheden, levensstijl, gezondheid, toerisme en vrije tijd.

Volgens schattingen van het Instituut voor Diversificatie en Besparing van energie (IDAE), Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme, vertegenwoordigt de potentiële besparingen op verlichting in Spanje ongeveer 5 procent van het elektriciteitsverbruik in verlichting, wat overeenkomt met een bedrag van ongeveer 300 miljoen euro.

EU-burgers willen stoppen

Bijna vijf miljoen EU-burgers reageerden op een EU-raadpleging in 2018 en zeiden dat ze wilden stoppen met het twee keer per jaar verzetten van de klok, en er werd voorgesteld dat de EU-lidstaten dit voorjaar een beslissing zouden nemen welke tijdzone hun voorkeur geniet.

Niettemin, hoewel de EU-Commissie dat voorstel heeft ingediend en het door het EU-parlement is herzien, is de Raad van de EU twee jaar later nog steeds niet met een gezamenlijk standpunt gekomen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…