Haven Los Cristianos – werkzaamheden

Haven Los Cristianos werken met betonblokken
Haven Los Cristianos – Foto: Diario de Avisos

Werken aan de haven van Los Cristianos

De werkzaamheden ter versterking van de golfbreker van de haven van Los Cristianos om deze te beschermen tegen toekomstige stormen en zware golven zullen volgende week worden beëindigd.

Plaatsen van 1258 betonblokken van 30 ton

De werkzaamheden bestonden uit het plaatsen van 1.258 betonblokken van 30 ton langs de 155 meter lange golfbreker.

Voor het plaatsen van deze betonnen “kubussen”, met afmetingen van 2,32 meter bij 2,32 meter, is gebruik gemaakt van de kraan met de grootste capaciteit van de Canarische Eilanden, deze heeft een hefvermogen tot 600 ton en werd op twee plaatsen aan weerszijden van het maritieme station opgesteld. Bovendien werd gebruik gemaakt van een onderwatercamera met hoge resolutie om in real time beelden te verschaffen, zodat de blokken correct in elkaar konden worden gepast.

Investering van 2.296.303 euro

De werken, die voor een bedrag van 2.296.303 euro en met een uitvoeringstermijn van 10 maanden werden toegewezen aan de onderneming Satocan S.A., gingen eind augustus 2020 van start.

Het passagiers- en voertuigen-verkeer van de twee rederijen die in de haveninstallaties actief zijn, nl. Fred. Olsen en Naviera Armas, ondervonden hiervan geen hinder, aangezien de werken ‘s nachts doorgingen, tussen 20u00 en 07u00. De werkzaamheden omvatten ook het opnieuw bestraten van de door de werkzaamheden beschadigde rijbaan.

Aanvoer van 25 blokken elke nacht

De betonnen blokken werden gefabriceerd op een terrein van de groep Canary Concrete, gevestigd op het industriegebied van Granadilla de Abona. Elke nacht werden een 25-tal van deze zware blokken naar Los Cristianos overgebracht.

Zoals door het Havenbedrijf (Autoridad Portuaria) is bevestigd, wordt de versterking van de rest van de golfbreker, voorbij de 155 meter die nu werd aangepakt, overwogen. Dit zal naar verwachting in het laatste kwartaal van het jaar worden aanbesteed.

Goedkeuring in 2019

Het huidige project ter versterking van de golfbreker werd 15 april 2019 technisch goedgekeurd door de directie van de havenautoriteit van Santa Cruz de Tenerife en werd bekrachtigd door de Raad van Bestuur van het overheidsorgaan, die negen dagen later het startsein gaf voor de begroting ervan. Op 25 mei werd de akte van verificatie van de werken ondertekend.

Haven van Los Cristianos

De haven van Los Cristianos werd in 1974 aangelegd en slechts vijf jaar later was er een storm die de eerste schade veroorzaakte, waardoor in 1980 noodreparaties nodig waren. In februari 2010 werd de haven opnieuw getroffen door slecht weer dat de verplaatsing van blokken van de golfbreker veroorzaakte, met schade aan de aanlegplaats van de schepen tot gevolg. Deze schade werd in 2012 hersteld.

Met de huidige werkzaamheden zal de veiligheid van het zuidelijke deel van de golfbreker, van waaruit alle maritieme verbindingen met La Palma, La Gomera en El Hierro vertrekken, aanzienlijk worden verbeterd.

De haven van Arona is een van de belangrijkste in Spanje wat passagiersverkeer betreft, met een gemiddelde van bijna twee miljoen passagiers per jaar (vóór de pandemie). Bijna 90% van de passagiers die inschepen of ontschepen komen via de reguliere lijnen van de rederijen Fred. Olsen en Armas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…