Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

vrijdag 14 juni 01u18

Puerto de la Cruz - Lago Martiánez

Wat te doen in Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz is een gemeente in de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife, Canarische Eilanden. Ze telt een oppervlakte van 9 km² en méér dan 32.665 inwoners (2012).

Deze stad ligt aan de noordkust van het Canarische eiland Tenerife in de vallei van La Orotava aan de voet van de vulkaan de Teide.

De belangrijkste economische activiteit is het toerisme.

Direct voor de stad, aan de kust ligt Lago Martiánez, een kunstmatig meer met een oppervlakte van 30.000 m², omgeven door restaurants, tropische tuinen en zwembaden. Ten zuiden hiervan ligt kasteel San Felipe dat halverwege de 17de eeuw werd gebouwd om Puerto de la Cruz te beschermen tegen aanvallen van onder meer Engelse piraten. Eind 18de eeuw werd begonnen met de aanleg van een botanische tuin. De Jardin de Aclimatación de La Orotava is ruim 20.000 m² groot en telt meer dan 4.000 plantensoorten.

De haven van Puerto de la Cruz

Wanneer men aan het einde van de Calle Agustín de Betancourt linksaf slaat, zal men bij de oude haven uitkomen. De kleine vissershaven aldaar zal wellicht niet veel indruk nalaten. Hier varen slechts kleine boten uit om vis te vangen, die vervolgens nabij de haven bij een bescheiden kiosk te koop zijn.
Uiteraard is dit niet de enige plek om verse vis te kopen in Puerto de la Cruz. Zo vindt men een aantal viswinkels in de oude gebouwen naast het iconische Casa de la Aduana, gelegen aan de pittoreske Calle Las Lonjas.

Naast deze viswinkels bezit het intrigerende gebouwencomplex twee interessante musea, die u wellicht kunnen interesseren indien het veranderlijke klimaat van Tenerife u parten speelt. Zo kunt u in het Museo de Arte Contemporáneo een kunstcollectie bezichtigen die kunstcriticus Eduardo Westerdahl vanaf de jaren vijftig samenstelde met daarop de nadrukkelijke focus op Canarische kunst.

Aan de andere kant van het complex – tegenover de Plaza de Europa – vindt men het Museo Del Pescador, een kleine zaal die u informeert over de maritieme geschiedenis van Puerto de la Cruz en de gelegenheid biedt om scheepsmodellen te bezichtigen. De toegang tot dit museum is overigens geheel kosteloos.

De promenade

De promenade die parallel loopt aan de kustlijn is in 1977 voltooid en heeft sindsdien een aantal moderniseringen ondergaan. Het pad biedt uitzicht op de krachtige Atlantische Oceaan en is gevuld met een scala aan winkels, restaurants en hotels, die de omgeving een levendige sfeer geven.

Het strand van San Telmo bevindt zich onder de promenade en wordt beschermd door lavabaden tegen de krachtige golven van de machtige Atlantische Oceaan. Echter, deze zwembaden zijn alleen toegankelijk wanneer de weersomstandigheden het veilig maken om erin te zwemmen.

De naam van het gebied is afkomstig van de kleine Ermita de San Telmo (klooster), die zich halverwege het stadscentrum en Lago Martiánez bevindt. Het werd in 1608 gebouwd en vernoemd naar San Pedro de Telmo, een beschermheilige van zeelieden uit de Dominicaanse Broederschap.

Plaza del Charco

Plaza del Charco is een prachtig plein in het hart van Puerto de la Cruz. Het is een zeer populaire plek onder zowel de lokale bevolking als toeristen.

Het Plaza del Charco werd al in 1610 gepland door Jerónimo Mines – toen was het nog puur een aanlegplaats voor de goederen van de schepen die in de haven lagen.

Tegenwoordig is het plein omzoomd met palmbomen en oude Indische laurierbomen.  Net als de laurierbomen komt de Ñamera, ook bekend als olifantsoor, uit India. De plaatselijke bevolking koestert de Ñamera zozeer dat er zelfs gedichten over haar bestaan.

Het plein heeft een unieke charme en wordt omringd door restaurants, cafés en winkels. Hier kunt u genieten van een ontspannen wandeling terwijl u geniet van de schoonheid van de omgeving of een heerlijke maaltijd nuttigen op een van de terrassen. Het plein is een ontmoetingsplaats voor velen en biedt een scala aan vermaak, zoals straatartiesten en muzikanten die hun talenten graag met anderen willen delen. Tijdens de avonduren komt het plein tot leven met de verlichting en de gezellige sfeer.

Ook zijn er kiosken op de hoeken van het plein waar kranten en tijdschriften, drankjes en snacks, en speelgoed en souvenirs worden verkocht.

De Plaza del Charco is uiteraard het belangrijkste trefpunt tijdens het carnaval.

Vind de plantenstraat

De plantenstraat in Puerto de la Cruz, Calle de la VerdadDeze betoverende zijstraat staat bekend als een adembenemend plaatje en is waarschijnlijk al bekend bij vele bezoekers. Bezoek de Calle de la Verdad als je een fervent liefhebber van fotografie bent en laat je versteld staan door de weelderige groene omgeving die is gecreëerd door de lokale bevolking en hun indrukwekkende collecties van potplanten.

Zoek de straatkunst in Puerto de la Cruz

De kunst langs deze straat is onderdeel van het Puerto Street Art Project. Dit begon in 2014 en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het indrukwekkende openluchtmuseum waar je nu rond kunt lopen. Sommige werken zijn van lokale Spaanse kunstenaars, maar er zijn ook bijdragen van over de grens.

Puerto de la Cruz is geweldig voor liefhebbers van straatkunst. De meerderheid van de straatkunst is langs de prachtige Calle Mequinez. Veel van de kunstwerken zijn enorm en op de muren van huizen, zoals het vrouwengezicht hierboven in deze muurschildering van El Niño de las Pinturas. Maar let ook op de kleinere. Op een van de gevels springt een muisje uit een muizenhol. Heel bijzonder!

Beklim de trappen van Agatha Christie en maak enkele leuke foto’s

Puerto de la Cruz - trappen van Agatha Christie

Als u iets leuks wilt zien of een fan bent van een beetje moordmysterie, ga dan naar de Agatha Christie-trappen.

De Agatha Christie trappen zijn geschilderd in felle kleuren zodat ze lijken op de ruggen van boeken, en op elke trap staat de titel van een roman van Agatha Christie. Het is een eigenzinnig aspect van Puerto de la Cruz en zeker de moeite waard.

Maar wat is het verhaal erachter? Het verhaal is dat Agatha Christie in 1927 naar Puerto de la Cruz ging om bij te komen van een pijnlijke scheiding. Het moet haar goed bevallen zijn, want het inspireerde haar verhalenbundel ‘The Mysterious Mister Quin’. Ze liet zo’n erfenis achter dat Puerto de la Cruz nu elk jaar een Agatha Christie Festival houdt, met lezingen, voordrachten en theatervoorstellingen. Er is zelfs een Engelse afternoon tea.

Jardín Botánico

Eén van de leukste dingen om te doen in Puerto de la Cruz is rondwandelen in de kleine maar perfect gevormde Jardín Botánico. Bijna heel het jaar rond zijn er kleurrijke bloemen en Tenerife en de Canarische Eilanden kennen vele interessante soorten. Onderweg zie je zeker een paar hagedissen die op de paden liggen te zonnen.

De botanische tuin werd aan het eind van de 18de eeuw aangelegd en ingehuldigd in opdracht van koning Carlos III. Vandaag de dag beslaat hij een oppervlakte van meer dan 20.000 m² pure schoonheid.

Een stukje geschiedenis

Het project werd geboren met het idee om exotische planten uit de Nieuwe Wereld, Amerika, te brengen en dat Tenerife zou dienen als opvangcentrum voordat ze naar het Iberisch schiereiland zouden worden overgebracht. Vandaar de officiële naam, Jardín de Aclimatación (Acclimatisatietuin). Dit project is echter nooit verwezenlijkt gezien de klimatologische verschillen tussen de Canarische Eilanden en het Iberisch schiereiland.

Toch bleef de tuin functioneren en is hij tot op de dag van vandaag een van de meest spectaculaire en originele botanische tuinen van Spanje.

Unieke tuinen in Puerto de la Cruz

De botanische tuin van Puerto de la Cruz verwelkomt en ontvangt elk jaar honderdduizenden bezoekers, omdat het een belangrijke collectie inheemse planten herbergt, evenals uitgebreide collecties tropische en subtropische planten die perfect zijn aangepast aan het klimaat van het eiland en die maar zelden worden gevonden in dit deel van de wereld.

De paden van de tuin zigzaggen door een heel spectrum van kleuren en fijne geuren, in de schaduw van zijn imposante bomen en palmen, en beschut door een atmosfeer van zuivere lucht.

Praktisch

Controleer de openingstijden van de tuin op de website van de Canarische regering (ze hebben er geen aparte website voor gemaakt). De toegang kost slechts 3 euro, wat echt een goedkoop is als je bedenkt dat je planten van over de hele wereld kunt zien.

Openingstijden (gecheckt 29 mei 2023):

  • De tuin: van 9u00 tot 18u00 (laatste toegang om 17u30).
  • Bibliotheek en Herbarium: (Wetenschappelijke raadpleging, op afspraak): 9u00 – 13u00 (maandag t/m vrijdag).
  • Gesloten: 1 januari, Goede Vrijdag en 25 december.

Volledig adres: Calle Retama, nº 2, 38400 – Puerto de la Cruz.

Parque Taoro een subliem uitkijkpunt

Dit park ligt op de berg waaraan het zijn naam ontleent, vanwaar u kunt genieten van een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad Puerto de la Cruz. Het bestaat uit ongeveer 100.000 vierkante meter aan tuinen, promenades, uitzichtpunten, lichtgevende fonteinen en watervallen. Het heeft ook een kinderspeelplaats, een kiosk met restaurant, bar en terras.

Parque Taoro biedt niet alleen een adembenemende natuur, maar kent ook een indrukwekkende geschiedenis. Het fungeerde als ontmoetingsplek voor de grootste en meest invloedrijke hoteliers van het eiland, waar de Jetset gedurende de jaren 1930 en 1940 bijeenkwam. De afgelopen jaren heeft het park een uitgebreide renovatie ondergaan en is het nu een absolute te bezoeken locatie in de regio.

Taoro Park bestaat uit drie grote gebieden:

  • La Atalaya
  • Camino de La Sortija
  • Jardines de Taoro

In La Atalaya bevindt zich het uitzichtpunt Dulce Maria Loynaz. Het gebied van La Sortija is zeer populair bij sporters die hier dagelijks komen trainen.
In het Taoropark vallen de contouren van het oude Gran Hotel Taoro en de Anglicaanse kerk op. Het Gran Hotel Taoro, ingewijd in 1890, was destijds een van de belangrijkste hotels van het eiland, waar belangrijke persoonlijkheden zoals Agatha Christie verbleven. Openingstijden: Permanent. Het hele jaar door.
Watervallen en watertuinen dagelijks in bedrijf vanaf 18u00. Inkom is gratis.

Loro Parque

Loro Parque is een dierentuin gelegen in Puerto de la Cruz, op het Spaanse eiland Tenerife. Het park is vooral bekend voor zijn uitgebreide collectie van papegaaien en andere exotische vogels.

Bovendien zijn er ook verschillende shows waaronder de Orca-dolfijnen show en de zeeleeuwen presentatie. Het park is opgesplitst in verschillende zones waaronder een aquarium en een jungle waar bezoekers dichtbij de dieren kunnen komen.

Daarnaast is er ook een kinderspeeltuin en verschillende restaurantjes waar je kan genieten van een hapje en drankje. Loro Parque is een van de grootste trekpleisters van het eiland en wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen.

Het park is sterk geëngageerd in verschillende conservatieprojecten en zet zich in voor het behoud van bedreigde diersoorten. Een bezoek aan Loro Parque is een unieke ervaring en een absolute must voor dierenliefhebbers.

Lago Martiánez

Lago Martiánez is een prachtig kunstmatig meer in Puerto de la Cruz, Tenerife. Dit meer is ontworpen door de beroemde Canarische architect en beeldhouwer César Manrique. Het complex beschikt over zeven kristalheldere zoutwaterbaden met verschillende afmetingen, omringd door weelderige groene tuinen, exotische bomen en sculpturen.

Het recreatiecomplex Costa Martiánez of Lago Martiánez, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is een geheel van zwembaden aan zee, maar het is ook een tuin en een openluchtmuseum voor beelden. Een plek van ontspanning waar u kunt genieten van zon en water in een boeiende omgeving met een unieke architectuur en waar u in elke hoek kunst ademt.

Om de morfologie van het complex beter te begrijpen, is het het meest geschikt om het in drie gebieden te verdelen, bepaald door hun datum van uitvoering, op deze manier zou het eerste en oudste het gebied van de San Telmo zwembaden zijn, dat aan het westelijke uiteinde grenst aan de gelijknamige hermitage. Het tweede gebied wordt gevormd door Las Piscinas, genaamd Los Alisios, een reeks van drie zwembaden die het centrale deel van het complex beslaan. Tenslotte, en met een oppervlakte van meer dan 30.000 m2, vinden we het merengebied dat zich in het oostelijke deel van de faciliteiten bevindt.

Dit is de perfecte plek om te zwemmen, te ontspannen en te genieten van het landschap rondom u. Dankzij de nabijheid van de oceaan, kunt u genieten van de prachtige uitzichten op de oceaan en de indrukwekkende golven die tegen de rotswanden breken terwijl u geniet van de zon en het warme klimaat. Verder biedt Lago Martianez ook verschillende restaurants, cafés en winkels, waardoor het een ideale plek is om de dag door te brengen.

Playa Jardín

Behalve het Lago Martiánez ontwierp César Manrique ook een strandgebied ten westen van het centrum van Puerto de la Cruz. Hoewel Playa Jardín populair is bij bewoners en toeristen, is het er niet overdreven druk.

De struiken en bomen geven het Playa Jardín zijn naam, nl. het Tuinstrand.
Het is duidelijk dat Manrique het landschap in zijn project verwerkte. Zijn visie van een mooie maar natuurlijke kustlocatie is zeker uitgekomen.

Het zwarte vulkanische zand laat de andere kleuren van de natuur prachtig uitkomen.

Het beste kan men zwemmen op het westelijke deel van het strand, omdat daar geen rotsen in het water liggen.

Het strand ligt in een natuurpark, omringd door prachtige tuinen, waardoor het een prachtige rustige omgeving heeft. Er zijn ligbedden en parasols te huur, er zijn douches en een bar waar bezoekers kunnen genieten van heerlijk eten en drinken terwijl ze van het uitzicht genieten. Het strand is ook geschikt voor watersporten zoals surfen.

In de buurt van Playa Jardin liggen ook de zwarte zandstranden Playa del Castillo, Playa Chica en Playa Maria Jiménez.

Mueca – Jaarlijks straattheater tijdens de maand mei oke

Mueca is een jaarlijks straattheaterfestival dat internationale artiesten verwelkomt in de stad Puerto de la Cruz in de loop van de maand mei.

Dit unieke evenement combineert de charme van het straattheater met de magie van de schilderachtige stad waar het plaatsvindt. Elk jaar komen duizenden mensen samen om te genieten van de spectaculaire optredens van topartiesten uit verschillende delen van de wereld. De festivalorganisatoren zorgen ervoor dat er voor elke smaak iets te beleven is, van circuskunstenaars en clowneske entertainer tot acrobatische dansers en theatermakers die het publiek betrekken bij hun verhalen. Het festival biedt niet alleen een prachtige entertainmentervaring, maar draagt ook bij aan de economie van de stad, aangezien de vele bezoekers bijdragen aan het toerisme en de lokale industrie.

Gegevens

Datum:
vrijdag 14 juni 2024
Tijd:
01u18

Locatie

Puerto de la Cruz
Centro
Puerto de la Cruz,Santa Cruz de Tenerife38400Spanje
+ Google Maps

Ook interessant om weten…