Criminele bende opgerold in Tenerife

Bende opgerold in Tenerife
Foto: EuropaPress

Operatie resulteert in arrestatie van 33 verdachten

De Spaanse Nationale Politie heeft in samenwerking met de Directie van Douanetoezicht een grote slag geslagen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Deze gezamenlijke operatie heeft geleid tot de ontmanteling van een criminele organisatie in het zuiden van Tenerife.

In deze eerste fase zijn 33 vermeende leden van de organisatie gearresteerd, die zich bezighielden met het systematisch oplichten van voornamelijk oudere buitenlandse toeristen in verschillende gemeenten van Zuid-Tenerife, met name in Adeje en Arona.

Meer dan 1800 slachtoffers en 4 miljoen euro schade

De onderzoekers hebben tot nu toe 1.805 slachtoffers geïdentificeerd, afkomstig uit landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Italië, Estland, Ierland, Tsjechië, Letland en Hongarije. De totale economische schade die door deze criminele activiteiten is veroorzaakt, wordt momenteel geschat op meer dan vier miljoen euro.

Verkoop van elektronische apparaten als lokmiddel

Het onderzoek gaat terug tot 2022, toen de agenten zich bewust werden van het mogelijke bestaan van een criminele organisatie in het zuiden van Tenerife, met als doel oudere buitenlandse toeristen systematisch op te lichten via kleine winkeltjes die elektronische artikelen verkochten.

De organisatie hanteerde een zorgvuldig georganiseerde rolverdeling en selecteerde nauwgezet hun slachtoffers. Toeristen werden aangetrokken met aanbiedingen van elektronische apparaten voor een schappelijke prijs.

Als de toerist accepteerde, werd hij overgeplaatst naar een vestiging van een ander niveau van de organisatie, die informatie van de slachtoffers verkreeg over de verblijfplaats en de datum van terugkeer naar hun land.

Frauduleuze transacties na vertrek van de toeristen

Onder het mom van het configureren van de apparaten en het installeren van recreatieve toepassingen, hielden ze de gekochte spullen achter en spraken ze af met de slachtoffers om ze te overhandigen voor hun vertrek.

Zodra ze er zeker van waren dat de toerist het nationale grondgebied had verlaten, begon de groep frauduleuze transacties uit te voeren met de creditcards van de slachtoffers.

Eén miljoen euro cash en luxegoederen in beslag genomen

Op dit moment heeft de nationale politie 33 mensen gearresteerd voor vermeende misdrijven als criminele organisatie, witwassen en fraude, een miljoen euro in contanten in beslag genomen bij de verschillende huiszoekingen, een kapitaal van meer dan een miljoen euro geblokkeerd, verdeeld over meer dan 300 bankrekeningen en 42 panden, evenals talrijke juwelen en 17 luxe voertuigen, waarvan een meer dan 160.000 euro waard was.

De belangrijkste leiders van de organisatie, vijf mannen, werden in voorlopige hechtenis genomen nadat ze voor de rechter waren gebracht.

Lees ook het artikel “Bagage geplunderd op de luchthaven Tenerife Sur”

Voortdurend onderzoek en internationale samenwerking

Het onderzoek van de Nationale Politie gaat door, nu in de patrimoniale fase, en het is niet uitgesloten dat er nieuwe slachtoffers zullen worden geïdentificeerd en nieuwe arrestaties zullen worden verricht.

De Nationale Politie werkt via Europol samen met de veiligheidsdiensten van de getroffen landen om de slachtoffers te bereiken, te adviseren en te ondersteunen in het juridische proces en de economische schade te verhalen.

Deze omvangrijke operatie op Tenerife toont de vastberadenheid van de Spaanse Nationale Politie en de Directie van Douanetoezicht in de strijd tegen de internationale georganiseerde misdaad, met een sterke focus op internationale samenwerking en slachtoffer ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…