Bagage geplunderd op luchthaven Tenerife Sur

Bagage geplunderd luchthaven Reina Sofia Tenerife Sur
Foto: Diario de Avisos

Alarmerende incidenten op luchthaven Tenerife Sur

Recente onthullingen op de luchthaven Reina Sofia van Tenerife Sur hebben een schokkende waarheid aan het licht gebracht: de bagage van passagiers werd systematisch geplunderd. Dit voorval heeft ernstige vragen opgeroepen over de veiligheid op luchthavens en de urgentie van het implementeren van strengere beveiligingsprotocollen benadrukt.

De Guardia Civil ontdekte de diefstallen nadat ze een significante toename in klachten van reizigers constateerden. Deze reizigers, afkomstig uit verschillende landen, meldden de diefstallen en het verdwijnen van eigendommen uit hun ingecheckte bagage op de luchthaven Reina Sofia. Dit leidde tot een verder grondig onderzoek.

Arrestaties en werkwijze van de dieven

De operatie, genaamd ‘Oretel’, resulteerde in de arrestatie van 14 personen en onderzoek naar 20 anderen, allen medewerkers van de luchthaven in kwestie. Het is schokkend dat deze werknemers misbruik maakten van hun positie om de bagage van passagiers te plunderen. Ze ontvreemden waardevolle items zoals sieraden, mobiele telefoons, horloges en elektronische apparaten.

De luchthaven Reina Sofia heeft een internationale status en alleen al vorig jaar werd een totaal van 10.821.703 passagiers verwerkt, volgens officiële gegevens.

De arrestanten misbruikten hun positie als luchthavenpersoneel. Ze hanteerden een vertraagde manier van werken bij het in- en uitladen van de koffers in het ruim van het vliegtuig, waardoor ze meer tijd hadden om de bagage ongezien te openen.

Hun techniek bestond eruit om met een voorwerp zoals een pen de ritsen van de koffers te openen en de inhoud te stelen. De gestolen goederen werden vervolgens verborgen in kleding met speciale naden of in de persoonlijke kluisjes van de werknemers.

Nadat ze waardevolle voorwerpen, zoals juwelen, mobiele telefoons, horloges en elektronische apparatuur, hadden ontvreemd, sloten ze de ritsen op een manier zodat het leek alsof de koffer onaangeroerd was gebleven.

Perfecte organisatie van de criminelen

De leden van deze criminele groep waren perfect gestructureerd en hadden duidelijk gedefinieerde hiërarchische functies, waarbij elk lid verantwoordelijk was voor een van de onderdelen van het misdrijf. Deze taken omvatten onder andere het selecteren van de vlucht, het verbergen van de gestolen goederen, deze uit de luchthavenfaciliteiten weghalen, het verkopen van de goederen in juwelierszaken of online, en het eerlijk verdelen van de opbrengsten.

De Guardia Civil voerde verschillende huiszoekingen uit, zowel in de kluisjes van deze luchthavenmedewerkers als in hun privévoertuigen en woningen. In totaal werden 29 kostbare horloges, 120 juwelen (van goud en edelstenen), 22 dure mobiele telefoons, diverse elektronische apparaten, 13.000 euro in contanten en een duur voertuig in beslag genomen.

Lees ook: Frauduleuze bende opgerold in Tenerife

Gevolgen voor de luchthaven

De totale waarde van de teruggevonden gestolen goederen bedraagt maar liefst 1.953.571 euro. Deze zaak heeft niet alleen juridische gevolgen gehad voor de betrokkenen, maar heeft ook aangetoond dat er strengere beveiligingsmaatregelen op luchthavens nodig zijn.

Dit voorval op de luchthaven Tenerife Sur is een ernstige waarschuwing. Het benadrukt het belang van waakzaamheid en beveiliging op luchthavens om ervoor te zorgen dat de bagage van passagiers veilig en onaangetast blijft. Het is van cruciaal belang dat luchthavens hun beveiligingsprotocollen herzien en verbeteren om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

 1. Dag Véronique,
  Ik veronderstel van wel mits volgen van een bepaalde procedure. Als eerste de diefstal aangeven, daarna…
  Maar de daders zijn gearresteerd en er zullen strengere veiligheidsmaatregelen volgen, dus vermoedelijk is het probleem van de baan.
  Groeten,
  Guy H.

 2. Véronique schreef:

  Al goed en wel om te weten, maar kunnen we als gedupeerden onze gestolen voorwerpen terugclaimen ???

Ook interessant om weten…