Canarisch Geld – terugblik op de eigen munteenheid

Canarische geld van vroeger
Foto: Atlantico Hoy

Wist je dat de Canarische Eilanden een eigen munteenheid hadden? 

In het verleden, lang voordat een uniforme nationale munteenheid werd vastgesteld, had de Canarische archipel zijn eigen unieke valuta, bekend als de “moneda isleña” of het eilandgeld.

Deze munten werden geïntroduceerd met een specifiek doel: het behouden van het goud dat naar de eilanden kwam en het voorkomen van het verlies van rijkdom naar buitenlandse handen.

Een opmerkelijk kenmerk van deze valuta was het “resellado” proces. Hierbij werden munten opnieuw gestempeld om ervoor te zorgen dat rijkdom behouden bleef. Dit gaf mensen de mogelijkheid om hun waardevolle middelen te beschermen en tegelijkertijd hun welvaart te vergroten.

De Moneda Isleña – het Canarisch geld

Elk eiland binnen de Canarische archipel had zijn eigen unieke resellado.

Resellado verwijst naar het proces van het opnieuw stempelen van een bestaande munt. In de context van het Canarische eilandgeld werd resellado toegepast om een specifieke stempel of markering toe te voegen aan bestaande munten. Dit werd vaak gedaan met het doel de geldcirculatie te controleren, rijkdom binnen de eilanden te behouden, en soms ook om vervalsingen te detecteren.

Als voorbeeld had Gran Canaria een middenstempel met een palmblad, La Palma had een stempel met een palmblad, en Tenerife had een stempel met de letter “P” en een afbeelding van San Miguel.

Hoewel het oorspronkelijke doel van dit systeem was om de rijkdom binnen de eilanden te behouden, resulteerde het al snel in vervalsingen, vooral bij munten die bekend stonden als “bambas” en een afbeelding van een leeuw met drie poten toonden.

Op het eiland El Hierro circuleerden twee soorten vellón-munten (een legering van edelmetaal en ander niet-edelmetaal), die uniek waren voor dit eiland en elders niet werden aangetroffen. Ook op Lanzarote werd het resellado populair, met bloemmotieven van vijf bloembladen op “cuartos dominicanos”, Dominicaanse munten, vergezeld van een palmboom.

Wat zijn Vellón-munten?

Vellón-munten zijn munten gemaakt van vellón, een legering van edelmetaal (bijvoorbeeld zilver) met een ander metaal dat niet kostbaar is. Deze munten hadden een lagere intrinsieke waarde dan munten die volledig uit edelmetaal bestonden. Het gebruik van vellón-munten was vaak een economische maatregel om de kosten van het slaan van munten te verlagen.

In het specifieke geval van de Canarische Eilanden, wordt vermeld dat op het eiland El Hierro twee soorten vellón-munten circuleerden, wat betekent dat deze munten werden geslagen met behulp van deze specifieke legering van metalen.

Het einde van de Moneda Isleña

Het einde van de “moneda isleña” en alle resellado-munten kwam op 20 april 1776 met de heerschappij van Koning Carlos III. Op die dag werd de provinciale Canarische munt officieel afgeschaft.

Dit markeerde het begin van het gebruik van een uniforme munteenheid in het hele nationale grondgebied, een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt met het gebruik van de euro. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…