Canarische Parlement promoot eten van Cochenille

Close-up van een cactus met cochenille luizen.
Cactus met cochenille luizen

Cochenille als voedsel op de Canarische Eilanden?

In een recente ontwikkeling heeft het Canarische Parlement, met uitzondering van Vox, unaniem een voorstel gesteund dat is geïnitieerd door de PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij).

Dit voorstel beoogt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) te overtuigen om cochenille te erkennen als voedsel, een status die reeds is toegekend aan vier andere insectensoorten voor commerciële doeleinden.

Wat betekent de cochenille voor de Canarische eilanden?

De cochenille luis, van essentieel historisch en economisch belang voor de Canarische Eilanden, werd in de 19de eeuw vanuit Amerika geïntroduceerd en gekweekt op cactusplantages voor de extractie van karmijn, een wereldwijd bekende natuurlijke kleurstof gebruikt in cosmetica, voedsel, en textiel.

De cochenille is afkomstig van de gedroogde vrouwtjes van de Dactylopius coccus binnen de hemiptera orde en wordt geoogst op de cactusvijgen.

Met een beschermde oorsprongsbenaming heeft de cochenille bijgedragen aan de Canarische export tot de opkomst van synthetische kleurstoffen (aniline en fuchsine). Vandaag de dag blijft cochenille een traditionele activiteit in Guatiza en Mala op Lanzarote, beschermd door de EU als Cochinilla de Canarias.

Het duurzame productieproces, uniek door het specifieke klimaat en de teeltmethoden op de eilanden, garandeert de uitzonderlijke kwaliteit van Canarische cochenille, die nog steeds op natuurlijke wijze wordt gedroogd, geselecteerd, en verpakt volgens de strikte richtlijnen van de D.O.P. Cochinilla de Canarias, waarmee een traditioneel product met een unieke identiteit wordt gewaarborgd.

Gezondheidsrisico’s en gebrek aan transparantie

Ondanks de economische en ecologische voordelen die worden toegeschreven aan het consumeren van cochenille, rijzen er ernstige gezondheidsvragen. Een van de grootste zorgen is de aanwezigheid van chitine, een polysacharide in het exoskelet van insecten, waarvan sommige studies suggereren dat het kankerverwekkend kan zijn. Deze potentiële gezondheidsrisico’s benadrukken de noodzaak voor duidelijke etikettering op voedselproducten, iets wat momenteel ontbreekt.

Als insecten worden gebruikt, moet op de verpakking van het levensmiddel worden vermeld dat de consumptie ervan allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met bekende allergieën voor schaal- en weekdieren en producten daarvan en voor huisstofmijt. Naast allergische reacties kunnen ook spijsverteringsklachten voorkomen door intolerantie.

Vooral de kritiek vanuit de Vox-partij, die zich sterk uitspreekt tegen het omvormen van insecten tot voedsel, weerspiegelt een groter debat over voedselveiligheid en -duurzaamheid en een bredere bezorgdheid over de richting waarin de EU, met initiatieven zoals Agenda 2030, de consumptie van insecten promoot.

Deze zorgen zijn niet ongegrond, gezien de complexe implicaties van het introduceren van nieuwe voedselbronnen in ons dieet, vooral wanneer de langetermijneffecten op de menselijke gezondheid onduidelijk zijn.

Toxiciteit bij hoge dosissen

Een belangrijk aspect dat ook in acht genomen moet worden bij de consumptie van cochenille, of producten die karmijn bevatten, is de toxiciteit bij hoge doses. Er is vastgesteld dat een hoge dosis giftig kan zijn, waarbij de acceptabele dagelijkse inname is vastgesteld op 5 mg per kg lichaamsgewicht.

Voedingsmiddelen waarin karmijn is verwerkt, zijn op de ingrediëntenlijst aangeduid met de code E120. Veel mensen zijn hiervoor allergisch.

Het belang van consumentenveiligheid

De oproep tot innovatie in de Canarische landbouw en voedselproductie verdient lof, maar mag niet ten koste gaan van consumentenveiligheid en welzijn.

Het debat over cochenille illustreert de complexe afwegingen die gemaakt moeten worden bij het zoeken naar alternatieve voedselbronnen. Het stimuleert een noodzakelijke dialoog over de toekomst van onze voedselsystemen, waarbij gezondheid, duurzaamheid en economische ontwikkeling in evenwicht moeten worden gebracht.

Hoewel de economische voordelen duidelijk zijn, is het essentieel dat we de gezondheidsrisico’s niet negeren verbonden aan het consumeren van insecten, met name de mogelijke kankerverwekkende effecten van chitine.

Duidelijke etikettering en transparante communicatie om consumenten te beschermen zijn essentieel om een geïnformeerde keuze mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…