De groene long van Adeje

De groene long van Adeje - burgemeester en minister bekijken dit groene bos
Foto: gemeente Adeje

De groene long van Adeje – impuls voor werkgelegenheid

In het centrum van Adeje, een van de gemeenten met de meeste zonuren van Tenerife, ligt het centrale park van Adeje. Dit park is uniek in de Canarische Eilanden als het enige publieke, productieve, oftewel “eetbare openbare bos“.

Mariano Hernández Zapata, minister van Transición Ecológica y Energía (Ecologische Transitie en Energie) van de Canarische regering, bezocht onlangs deze faciliteit, die meer dan 32.000 vierkante meter beslaat. Eenmaal voltooid, zal het park ongeveer 25.000 soorten fruitbomen, palmen, sierplanten, aromatische, culinaire en medicinale planten herbergen.

Een duurzaam initiatief met roots in het verleden

Vier jaar geleden werd deze zuidelijke groene long geadopteerd door Robert Kennedy, advocaat, milieuactivist en neef van de voormalige president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy (JFK). Robert Kennedy plantte een drakenboom als symbool voor een betere en duurzamere wereld.

Ontdek hoe Tenerife’s toewijding aan duurzaamheid tot uiting komt in het project van de eerste duurzame straat op Tenerife.

Tijdens zijn bezoek benadrukte minister Mariano Hernández Zapata het belang van het regenereren van steden en verklaarde dat stedelijke bossen en groene longen essentieel zijn als CO2-opslag en klimaatbeschermers. Ook dragen ze bij aan het behoud van natuurlijke en dierlijke soorten in de omgeving.

Voordelen voor Adeje en de Canarische gemeenschap

José Miguel Rodríguez Fraga, burgemeester van Adeje, uitte zijn tevredenheid over het delen van de positieve impact van ons “eetbare openbare bos” met de rest van de eilanden. Na vier jaar toewijding zijn we erin geslaagd om 150 ton groenten en fruit te produceren, die door de Voedselbank zijn uitgedeeld aan de meest behoeftigen in de gemeente.

Hij benadrukte ook dat we werkgelegenheid hebben gecreëerd voor de inwoners van Adeje, aangezien door dit project jaarlijks tussen de 120 en 130 mensen op de arbeidsmarkt zijn gekomen.

In deze vier jaar hebben dus ongeveer 500 inwoners van Adeje dit park met hun eigen handen gebouwd en bovendien een kans op werk gekregen.

Het park is van hen en samen hebben we twee dingen bereikt: hun integratie in de wereld van het werk en dat al deze gezinnen het gevoel hebben dat dit park van hen is, de vrucht van hun werk.

In 2021 ontving de gemeente Adeje een directe subsidie van 374.956 euro van het Ministerie van Ecologische Transitie voor dit project, dat een totaal budget van 412.452 euro heeft.

Educatieve en ecologische verrijking

Naast de grote botanische tuin zal het park een vijver van 290 kubieke meter hebben met vissen, een kleine waterval en verschillende vogels in de nabijheid. Het noordelijke gebied omvat een ruimte gewijd aan het bevorderen van kennis over landbouw en lokale ambachten, naast een openlucht natuurklas waar bezoekers de verschillende toegepaste agro-bosbouw technieken kunnen ontdekken.

Met dit doel zal een oude loods waar vroeger tomaten werden verpakt, worden gerestaureerd. Deze ruimte wordt een zone om het bewustzijn van de primaire sector te vergroten, het belang van lokale productie (0-kilometer), om onderzoek en vakmanschap te promoten en om waarde toe te voegen aan een toeristische bestemming die kwaliteit wil leveren, zoals onlangs uitgelegd door de burgemeester van Adeje.

José Miguel Rodríguez Fraga benadrukte dat het mini tropische regenwoud van Adeje een eerbetoon is aan het milieu en een groene long in een stedelijke ruimte die het nieuwe ontwikkelingscentrum van de gemeente is geworden.

De groene long van Adeje is niet het enige gebied op Tenerife dat bijdraagt aan een beter milieu. Het Parque García Sanabria in Santa Cruz biedt een prachtig voorbeeld van een groene ruimte in de stad, die stedelijke biodiversiteit bevordert en een toevluchtsoord biedt voor zowel bewoners als bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…