5 wetenswaardigheden van Tenerife

5 wetenswaardigheden van Tenerife - Teide in de wolken

1 – De hoogste berg van Spanje bevindt zich in Tenerife


De Teide is een vulkaan op het eiland Tenerife en is 3.715 meter hoog, hoewel tot voor kort bekend was dat hij een hoogte van 3.718 meter had. Dit laatste komt doordat er in de loop der jaren veel metingen aan de Teide zijn verricht. 

Tot de tweede helft van de 18e eeuw werd aangenomen dat hij meer dan 4.000 meter hoog was, maar in 1776 werd de eerste nauwkeurige meting van de vulkaan gedaan en was de hoogte 3.713 meter, totdat latere studies vaststelden dat het 3.718 meter was.

In 2019 werd echter gemeld dat de hoogte 3.715 meter was, wat officieel wordt erkend door het National Geographic Institute.

Het Teide Nationaal Park is ook het grootste en oudste van de Canarische eilanden archipel, met een oppervlakte van bijna 190 vierkante kilometer gevuld met een rijkdom aan endemische soorten flora en fauna.

Het observatorium El Teide bevindt zich op een hoogte van 2.390 meter op de berg Teide op het Canarische eiland Tenerife. Dit maakt het een van de hoogste observatoria ter wereld. Het werd opgericht in 1964 en is momenteel eigendom van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC). Het observatorium heeft verschillende telescopen, zoals de Telescopio Carlos Sánchez, de Échelle Spectrograph voor de Coudé Auxiliary Telescope en de Vacuum Tower Telescope.

El Teide is een belangrijke locatie voor astrofysici van over de hele wereld, vanwege de uitstekende kwaliteit van de atmosfeer en de stabiliteit van het weer. Het is een van de beste plaatsen ter wereld voor astronomische waarnemingen.

Naast wetenschappelijk onderzoek is het Observatorium El Teide ook een populaire toeristische attractie op het eiland, waar bezoekers de mogelijkheid hebben om een kijkje te nemen in de wereld van de sterrenkunde.

2 – Op Tenerife bevindt zich één van de langste vulkanische gangen ter wereld

De langste vulkanische gangen in de Europese Unie en de vijfde grootste ter wereld, na de eerste vier in Hawaï, bevindt zich op Tenerife, meer bepaald in Icod de los Vinos, een gemeente in het noorden van Tenerife, waar zich ook de beroemde Drago Milenario (duizend jaar oude drakenboom) bevindt.

De Cueva del Viento is een vulkanische holte van ongeveer 18 kilometer lengte, de nog te onderzoeken delen niet meegerekend. Ze werd 27.000 jaar geleden gevormd door basaltlava van de eerste uitbarstingsfase van de naast de Teide gelegen vulkaan Pico Viejo.

Daarnaast onderscheidt de Cueva del Viento, genoemd naar de luchtstromen die zich erin vormen, zich door zijn geomorfologische kenmerken, zijn onderaardse fauna, die 92 gekende soorten omvat, voornamelijk ongewervelde dieren, en door de veelheid aan gevonden fossiele resten van nu uitgestorven dieren.

3 – Het Carnaval van Santa Cruz is een “Fiesta de Interés Turístico Internacional” (een feest van Internationaal Toeristisch Belang)

Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife is het enige feest op de eilanden dat is uitgeroepen tot festival van internationaal toeristisch belang en een van de vier fiestas van Spanje die deze status hebben gekregen, samen met het carnaval van Cádiz, het carnaval van Badajoz en het carnaval van Águilas (Murcia).

Het is het tweede meest populaire en internationaal bekendste carnaval ter wereld, na dat van Rio de Janeiro, en heeft zelfs twee keer het wereldrecord bezoekersaantallen gebroken met de optredens van Juan Luis Guerra in 2019 en Celia Cruz in 1987.

4 – De meest bekende drakenboom staat in Tenerife, Icod de los Vinos

Een andere weetje van Tenerife is de mythologische oorsprong van zijn drakenbomen. Volgens de Griekse mythologie lag in de archipel de Tuin der Hesperiden verborgen, de tuin van de godin Hera waarin zich een appelboom bevond met gouden vruchten die onsterfelijkheid verleende aan wie ervan proefde.
Deze werd bewaakt door Ladon, een draak met honderd koppen die Hercules doodde en uit wiens bloed druppels de draken of bomen ontsprongen die bekend staan als drakenbomen.

En we vinden niet alleen deze prachtige legende, maar op Tenerife hebben we ook de Drago Milenario, een exemplaar tussen 800 en 1000 jaar oud, de oudste in zijn soort. Deze boom, die in 1917 tot nationaal monument (Monumento Nacional) werd uitgeroepen, bevindt zich in Icod de los Vinos, een gemeente in het noorden van Tenerife die een grote natuurlijke rijkdom herbergt.

5 – Tenerife was en is het decor geweest voor talloze films en televisieseries

De charme van Tenerife trekt productiebedrijven aan die de archipel het decor maken voor hun films en televisieseries.

Zo was Finca San Miguel, in La Orotava, in mei 2022 gastheer voor de opnames van de serie Montecristo, met de populaire William Levy in de hoofdrol. In dezelfde maand werden de torens van Santa Cruz enkele dagen lang het decor van de serie Jack Ryan.

Ook mogen we de serie Hierro niet vergeten, een misdaaddrama dat in 2018 (eerste seizoen) en 2020 (tweede seizoen) volledig tussen Tenerife en El Hierro werd gefilmd.  

In deze lijn zijn ook de opnames van films als Fast & Furious 6, Fury of the Titans en Wrath of the Titans, de laatste film van de Bourne-saga of de vijfde en laatste film van de beroemde Rambo-saga niet onopgemerkt gebleven op de eilanden, evenals vele andere opnames van films en series van internationale faam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…