Bezoekerscentrum Cañada Blanca is zelfvoorzienend

Bezoekerscentrum Cañada Blanca 's nachts

Het bezoekerscentrum Cañada Blanca is zelfvoorzienend met zonne-energie

Het bezoekerscentrum van Cañada Blanca, gelegen in het Teide National Park en beheerd door de Cabildo de Tenerife, gaat duurzamer worden. Er zal namelijk zonne-energie worden gebruikt om het gebouw te voorzien van stroom. Hiervoor is een geïsoleerde hybride fotovoltaïsche installatie geïnstalleerd, waar maar liefst 249.684 euro in is geïnvesteerd.

Het bezoekerscentrum Cañada Blanca, gelegen in het Nationaal Park Teide en vlakbij Roques de García, grenzend aan het gebouw Parador de Las Cañadas del Teide, werd voor het eerst geopend in 1997 en was operationeel tot 2007, toen het werd gesloten voor verbeteringswerkzaamheden. Deze ingrepen hadden grote vertragingen en onderbrekingen tot gevolg door problemen met de aannemers, structurele problemen, problemen met de waterdichtheid, wijzigingen in de bouw- en installatie voorschriften, enz.

Het centrum heropende in juni 2022 om de bezoekers op een oppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante meter een tentoonstelling te bieden over de menselijke invloed op de bergtoppen van Tenerife.

Geïsoleerd van een elektriciteitsnetwerk

Door zijn ligging is het geïsoleerd van het elektriciteitsdistributienet. Hierdoor moest het centrum gebruik maken van een 300 kVA-generator voor energie, wat niet erg duurzaam of goedkoop was omdat er diesel als brandstof werd gebruikt.

Om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen op het gebied van energie te verminderen, heeft Nationaal Park Teide de opdracht gegeven voor een technisch project om het centrum te voorzien van een alternatieve hernieuwbare energiebron. Dit initiatief zal helpen om het park te verduurzamen en bijdragen aan een schonere toekomst voor de regio. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zorgt voor minder vervuiling en draagt bij aan de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan. Kortom, met dit project zet Nationaal Park Teide een belangrijke stap in de richting van energieonafhankelijkheid en duurzaamheid.

Duurzame oplossing voor afgelegen bezoekerscentrum

Dit project heeft een technische oplossing ontwikkeld door de installatie van 108 fotovoltaïsche panelen op de daken van het centrum, gekoppeld aan vier omvormers van elk 10 kW vermogen, aangevuld met een batterijen met een totale capaciteit van 123 kWh. Deze configuratie maakt zelfvoorziening en gelijktijdige oplading van de accu’s mogelijk, waardoor overtollige energie optimaal benut wordt en een hoge mate van zelfverbruik kan worden bereikt.

Met deze twee installaties, de fotovoltaïsche energieproductie en het batterijopslagsysteem, is voldoende energie beschikbaar om het totale geïnstalleerde vermogen van het centrum (111 kW) te dekken. Bovendien kunnen de batterijen het centrum gedurende twee uur van energie voorzien.

De fotovoltaïsche installatie is uitgevoerd op twee daken waar een schaduwstudie is uitgevoerd om de minimale productie-uren te garanderen die nodig zijn op de slechtste dagen van het jaar qua zonneschijn.

Met de uitvoering van dit project is sinds maart jongstleden een hoge mate van zelfvoorziening op energiegebied bereikt, waarbij de generator is gedegradeerd tot een noodgroep voor uitzonderlijke situaties, hetgeen bijdraagt tot de verwezenlijking van de verbintenissen van het Nationaal Park van de Teide op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en vermindering van de uitstoot van verontreinigende stoffen in de atmosfeer.

Over het bezoekerscentrum Cañada Blanca

Het bezoekerscentrum Cañada Blanca en luxe hotel Parador zijn gehuisvest in een markant vierkant gebouw dat is afgewerkt in de kleur oker en met het gebruik van donkere vulkanische rotsen.

Roques de Garcia vlakbij bezoekerscentrum Cañada Blanca

Het is gelegen op een hoogte van 2.152 meter, nabij de emblematische Roques de García aan de voet van de zuidelijke bergketen van het park – de beroemde Cañadas del Teide.

Een bezoek aan dit centrum is een must voor elke bezoeker van het park.

Voor de nieuwsgierige bezoeker biedt het bezoekerscentrum Cañada Blanca een eigentijdse en lichte ruimte waar op een didactische manier het rijke erfgoed van het park wordt gepresenteerd.

Voor een overnachting onder één van de meest heldere sterrenhemels ter wereld, is er de Parador de Turismo de Las Cañadas del Teide, een twee-sterrenhotel van nationale allure. Dit hotel beschikt over een restaurant, zwembad, sauna en sportruimte, evenals een lunchroom en een souvenirwinkel.

Een onvergetelijke ervaring is het doorbrengen van de nacht in de Parador Nacional de las Cañadas del Teide. Ondanks de lichtvervuiling en nevel is de sterrenhemel adembenemend en is de Melkweg zichtbaar in al haar pracht (zie foto bovenaan). Daarnaast is er een indrukwekkend uitzicht op de vulkaan El Teide. Een ware traktatie voor degenen die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde en natuurliefhebbers die zich willen laten betoveren door de schoonheid van de nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. chrisje schreef:

    Het is een super ontdekking over
    wat te doen in Tenerife en de feestelijkheden 😊

Ook interessant om weten…