De Twin Towers van Santa Cruz

de Twin Towers van Santa Cruz de Tenerife

De Twin Towers van Santa Cruz – architectonische juwelen

Tenerife staat wereldwijd bekend om zijn adembenemende natuur en bruisende cultuur. Een minder belicht aspect, maar zeker niet minder indrukwekkend, is de skyline van Santa Cruz, met als kroonjuwelen de Torres de Santa Cruz.

Deze torens markeren niet alleen een belangrijk stuk moderne architectuur op het eiland maar vormen ook een mijlpaal in de evolutie van stedelijke ontwikkeling in Spanje. Dit artikel werpt een licht op de geschiedenis, het belang van deze torens, en hun plaats binnen de grotere context van Spaanse architectuur.

Het begin van een nieuw tijdperk

Klik op de foto voor een grote versie

Deze architectonische meesterwerken zijn ontworpen door de getalenteerde Spaanse architect Julián Valladares en zijn gebouwd tussen 2004 en 2006.

Met een hoogte van 120 meter, exclusief de antennes, zijn deze torens de hoogste wolkenkrabbers op de Canarische Eilanden.

Tot 2010 waren ze zelfs de hoogste residentiële gebouwen in heel Spanje.

De Torres de Santa Cruz zijn een indrukwekkend residentieel complex bestaande uit twee torens, gelegen in de Canarische stad Santa Cruz de Tenerife.

Twin Towers van Santa Cruz – 2 x 272 wooneenheden

Samen met het Auditorio de Tenerife worden deze gebouwen beschouwd als symbolen van de economische ontwikkeling van de eilandengroep en de stad.

Het complex beslaat een totale oppervlakte van 41.753 vierkante meter, waarvan 9.613 vierkante meter ondergronds is gelegen. Een bijzonder detail is dat de torens niet gelijktijdig zijn gebouwd. Toren I werd voltooid in 2004, terwijl Toren II in 2006 werd voltooid.

Elke toren telt 272 wooneenheden verdeelt over 32 verdiepingen. Het complex heeft 5 ondergrondse verdiepingen voor parkeerplaatsen en een regenwaterput. De begane grond is voor commercieel gebruik, de eerste verdieping is gereserveerd voor kantoren.

De voorbereidende werkzaamheden begonnen al in 2001. Na de tragische gebeurtenissen van 11 september 2001 heeft het bouwproject enkele jaren stilgelegen. Bovendien hebben beide torens afzonderlijke aannemers gehad, Ferrovial voor Toren I en Candesa voor Toren II.

Deze torens waren niet alleen een technisch hoogstandje maar ook een baken van vooruitgang en vernieuwing voor de inwoners van het eiland. Hun voltooiing in 2006, na enkele vertragingen, onderstreepte Tenerife’s ambitie en doorzettingsvermogen.

De ‘Grote Broers’ van de Torres van Santa Cruz

Hoewel de Torres de Santa Cruz indrukwekkend zijn, staan ze in de schaduw van enkele nog hogere constructies op het Spaanse vasteland. Deze ‘Grote Broers’, elk met hun eigen unieke ontwerp en functie, verheffen het Spaanse architecturale landschap naar wereldklasse:

  • Torre Sevilla: Met een hoogte van 180,5 meter is dit niet alleen een architectonisch meesterwerk van César Pelli, maar ook een bloeiend commercieel centrum in Sevilla.
  • Torre de la Universidad Laboral de Asturias: Met zijn 130 meter, is dit het hoogste stenen gebouw van Spanje, een titel die het sinds 1956 met trots draagt.
  • Hotel Arts Barcelona: Dit 154 meter hoge Hotel vormde samen met de Torre Mapfre een iconisch duo voor de Olympische Spelen van 1992.
  • Torre de Cristal in Madrid: Als hoogste gebouw van Spanje met 249 meter, is deze toren een toonbeeld van moderne architectuur en design, wederom een creatie van César Pelli.
  • Torre Iberdrola in Bilbao: Dit 165 meter hoge gebouw is een symbool van het moderne Bilbao en ligt dichtbij het beroemde Guggenheim Museum.
  • Edificio Intempo in Valencia: Met 202 meter is dit niet alleen het hoogste gebouw van de regio, maar ook een symbool van de vastgoedspeculatie die Spanje heeft gekenmerkt.

Een landschap van ambitie en schoonheid

De Torres de Santa Cruz en hun ‘Grote Broers’ zijn meer dan alleen constructies van beton en glas; het zijn de symbolen van ambitie, vooruitgang, en een streven naar schoonheid. Ze vertellen het verhaal van een land dat zijn architecturale grenzen blijft verleggen, terwijl het zijn rijke culturele erfgoed behoudt.

Lees meer over hoe Santa Cruz transformeert naar een duurzame toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…