Fiesta de las Tablas in Icod de los Vinos

Fiesta de las Tablas in Icod de los Vinos

Ontdek de Fiesta de las Tablas in Icod de los Vinos

Icod de los Vinos viert jaarlijks op 29 en 30 november de Fiesta de las Tablas. Hoewel de officiële Festividad de San Andrés op 30 november plaatsvindt, bereikt de feestvreugde zijn hoogtepunt op de vooravond met de spannende afdaling met houten plankjes (tablas).

Dit jaar wordt op aanvraag van de lokale horeca een extra dag toegevoegd, namelijk dinsdag 28 november.

Historische Achtergrond

De oorsprong van de Fiesta de las Tablas heeft geen bepaalde datum, maar het is duidelijk dat het geen religieus festival is, maar eerder een ludiek evenement dat verband houdt met het vervoer van hout. Het ontstond spontaan als een lokale gewoonte, toen de arbeiders van de bodega’s met het hout naar de lagergelegen gebieden van de stad afdaalden.

Het is dus een volksfeest dat zomaar is ontstaan en dat de inwoners van Icod de los Vinos tot op de dag van vandaag in ere hebben gehouden.

Traditie in Icod de los Vinos

Elk jaar, op 29 en 30 november, bereiden de inwoners van Icod de los Vinos hun planken voor, meestal gemaakt van zeer resistent hout dat wordt gewonnen uit oude Canarische dennen (madera de tea), om ze te gebruiken voor de afdaling van de vele hellingen van de stad.

Hoewel de Fiesta de las Tablas, ook wel bekend als het Fiesta de las Tablas de San Andrés op deze twee dagen wordt gevierd, bereiden de jongeren van Icod de los Vinos zich gedurende de hele maand november voor met de voorbereiding van hun planken voor het grote evenement.

Een interessant weetje is dat de lokale jongeren meestal was of dierlijk vet op de planken smeren om ze sneller en beter te laten glijden, waardoor de snelheid maximaal is.

Feestelijke hoogtepunten

Gedurende deze twee dagen is autoverkeer niet toegestaan, en de afdaling met de Tablas (houten planken) vindt de hele dag door plaats, met de grootste drukte ’s nachts op de Calle Antonio González, ook wel bekend als El Plano, het kloppende hart van het feest.

Kastanje Festival Puerto de la Cruz

Het is tijdens deze festiviteiten dat de opening van de wijnkelders van start gaat en de nieuwe wijn wordt onthuld met het ontkurken van de eerste fles.
Dit wordt ook gecombineerd met het proeven van kastanjes.

Zie ook event pagina.

Icod de los Vinos, een sfeervolle locatie

Met ongeveer 23.000 inwoners bevindt Icod de los Vinos zich in de regio Icod-Daute-Isla Baja en staat bekend om zijn eeuwenoude drakenboom (Drago Milenario) en gerenommeerde wijnkelders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…