Kerststallen La Orotava

Kerststallen La Orotava - playmobiel versie
Foto: Diario de Avisos – Kerststal met Playmobil gemaakt

Ontdek de betoverende Kerststallen van La Orotava per bus

De route langs de Kerststallen van La Orotava is een van de meest populaire activiteiten tijdens de feestdagen. Maandenlange werken de gepassioneerde belenistas aan hun ambachtelijke kerststallen. Deze creaties brengen met minutieuze details het geboorteverhaal van Jezus tot leven.

Belenista: persoon die als beroep of hobby kerststallen ontwerpt, bouwt of verzamelt. Het is afkomstig van het Spaanse woord “belén”, wat “kerststal” betekent.

Dit jaar is de zestiende editie van de Kerstroute extra bijzonder vanwege het 800-jarig jubileum van de eerste kerststal, gemaakt door San Francisco de Asís, de beschermheilige van de belenistas. Deze kerststal werd gecreëerd in Greccio, een klein dorpje in Italië.

Ter ere van deze gelegenheid lanceert de Asociación de Belenistas Taoro dit jaar een busroute, waarmee bezoekers op een aangename manier ook de kerststallen buiten het stadscentrum kunnen bezichtigen.

De busroute langs de kerststallen: een overweldigend succes

De busroute, die als pilot is gestart, heeft meer succes gehad dan verwacht. De oorspronkelijke geplande datum was vrijdag 22 december, maar binnen enkele uren was het volgeboekt. Vanwege de enorme vraag moest er direct een tweede route worden georganiseerd voor vrijdag 15 december.

Esteban García Morales, de voorzitter van de Asociación de Belenistas Taoro, geeft aan verrast te zijn door de brede interesse in de busroute. Mensen van alle leeftijden, inclusief gezinnen en jongeren met interesse in de kunst van het kerststallen-maken, hebben zich ingeschreven. Deze diversiteit is belangrijk omdat het een garantie is voor de continuïteit van deze traditie.

Een magische trip – slechts 2 routes 15 en 22 december

De bus die gebruikt wordt voor deze route heeft slechts 22 zitplaatsen en is dus perfect geschikt voor de smalle straatjes. De prijs voor deze route is zes euro, een symbolisch bedrag om de toewijding van de deelnemers te waarborgen. Als deze eerste ervaring succesvol blijkt te zijn, heeft de voorzitter beloofd dat er volgend jaar vier routes georganiseerd zullen worden in plaats van twee.

De busroute langs de kersstallen begint bij:

  • de kerststal van Víctor Mesa, María Cecilia en Carmen Dolores Hernández aan de Calle Viera, 69, bij de kerk van El Carmen.
  • van daaruit gaat het naar Las Candias om de kerststal van Samuel Valencia in La Luz te bewonderen.
  • vervolgens leidt de route naar El Moturrio, waar de kerststal van Daniel Benítez Gómez te vinden is.
  • de reis gaat verder naar Santa Catalina, door La Piedad, en keert terug via San Francisco, waar de kerststal van Isabelino Pérez zich bevindt.
  • de route passeert ook de gelijknamige kerk en eindigt in het Belenistas-lokaal, waar bezoekers kunnen genieten van chocolade, zoetigheden en kerst kunnen vieren.
  • de kerststal “Momentos Teté” vind je in de Calle Apolinar, 29
  • en de zesde en laatste, de “oude Venta de Bárbara” in de Calle Salazar, 2

De beschikbaarheid van plaatsen op 15 of 22 december is uiterst beperkt. Echter, met behulp van bovenstaande lijst met kerststallen kun je zelf op ontdekkingstocht gaan.

Een originele Playmobil kerststal in de Casa de la Juventud

Miguel Ángel Miranda, afkomstig uit Santa Úrsula, heeft zich dit jaar aangesloten bij de Kerstroute van de Asociación de Belenistas Taoro. Zijn originele Playmobil-kerststal is geïnstalleerd in de Casa de la Juventud en heeft een enorme populariteit verworven.

De kerststal bestaat uit 250 Playmobil-onderdelen en is aangepast met unieke elementen om de aandacht van kinderen te trekken. Naast de traditionele figuurtjes bevat het ook een verborgen kerstman, enkele buitenlandse toeristen die een selfie maken en kinderen die een affiche ‘Nee tegen oorlog’ schrijven. Er is zelfs een eerbetoon aan degenen die hebben geholpen bij de brand die Tenerife in augustus heeft geteisterd.

De Asociación de Belenistas Taoro is trots op deze Playmobil-kerststal. Het succes ervan toont aan dat creativiteit en traditie perfect samengaan tijdens de feestdagen in La Orotava.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…