Verbeterde Veiligheid in Nationaal Park Teide met SOS-knop

SOS-knop Teide - top El Teide Tenerife

Noodgeval? Druk op de “SOS-knop” El Teide

Het Teide National Park, het meest bezochte natuurreservaat in Spanje en Europa, kondigt maatregelen aan om de veiligheid te verbeteren na een tragisch weekend met twee doden en twee ternauwernood geredde toeristen.

Het voorstel, voorgelegd door de eilandminister van Natuurlijk Milieu en Noodsituaties, Blanca Pérez, omvat onder andere een “SOS-knop” met directe telefonische verbinding naar 112.

Veilige haven in de buurt van de kabelbaan

Blanca Pérez stelt voor deze noodknop te plaatsen bij de kabelbaan of in dezelfde ruimte, gelegen op kilometer 43 van de TF-21 snelweg in La Orotava. Deze SOS-knop dient als directe communicatie met de hulpdiensten en er zal een veilige ruimte komen aan de kabelbaan voor zowel reddingspersoneel als slachtoffers van ongevallen.

Tragisch weekend

Afgelopen weekend werd het Teide National Park opgeschrikt door de dood van twee toeristen tijdens een wandeling. Een vrouw uit Lugo en haar partner uit Huelva overleden vermoedelijk aan onderkoeling.

Met het oog op dergelijke noodsituaties wil de raad de ‘SOS-knop’ implementeren en ruimtes in de kabelbaan beschikbaar stellen voor hulpverleners en slachtoffers.

Zeldzaam ongeval, doch veeleisende wandeling

Deskundigen wijzen erop dat de dood van deze twee mensen op de Teide iets absoluut onverwachts is. Er waren geen eerdere sterfgevallen als gevolg van onderkoeling op de Teide, ondanks het feit dat er de afgelopen jaren veel reddingsoperaties zijn uitgevoerd voor mensen zonder de juiste uitrusting en ervaring in het hooggebergte.

Ze benadrukken echter dat de inzet van de reddings- en reddingsteams van de Guardia Civil (GREIM), de brandweer van Tenerife en het Rode Kruis het verschil heeft gemaakt en hen van een gewisse dood heeft gered.

Zonder het efficiënte optreden van deze teams zou de balans veel slechter zijn. Het bijzondere aan deze situatie is dat de slachtoffers geen mogelijkheid hadden om hulp in te schakelen op een plek zonder dekking om te bellen en met een zeer complex terrein.

Volgens de deskundigen is de Pico Viejo het meest technisch en fysiek veeleisende pad in het hele Nationale Park. Het is zelfs een van de minst begaanbare routes, omdat het een hogere fysieke capaciteit vereist dan de normale route via Montaña Blanca om de Teide te beklimmen.

Ze wijzen erop dat deze mensen uitgerust waren om bij goed weer de route te lopen zonder complicaties. Een of ander fysiek probleem zorgde ervoor dat ze vertraging opliepen, waardoor de nacht viel met als gevolg een grote temperatuurdaling die op de hoogte waarop ze zich bevonden nog extremer werd. Vanwege de afkoeling van het lichaam, het gebrek aan geschikte uitrusting en de opgebouwde vermoeidheid, kon onderkoeling niet worden voorkomen en uiteindelijk resulteerde dit in het instorten van het lichaam.

Meer bewustzijn, meer toezicht en preventie

De raad streeft naar preventieve maatregelen, aangezien veel ongevallen worden veroorzaakt door slecht voorbereide toeristen zonder de juiste uitrusting.

Minister Blanca Pérez stelt niet alleen voor om de ‘SOS-knop’ te implementeren, maar ook om strenger toezicht te houden in het Teide Nationale Park. Daarnaast vraagt zij om een sleepdienst te financieren, zodat voertuigen die plaats innemen tijdens de sneeuwruim-operaties verwijderd kunnen worden binnen het beschermde gebied. Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat het park beter beschermd wordt en de veiligheid van bezoekers gewaarborgd blijft.

Toekomstige schuilplaatsen en rehabilitatie

Naast de kabelbaan zal ook het Refugio de Altavista in La Rambleta worden uitgerust met een speciale ruimte voor accidentele slachtoffers en reddingswerkers. De raad heeft een bedrag van 1,2 miljoen euro toegewezen voor de volledige rehabilitatie van deze faciliteit, met als doel deze zo snel mogelijk te heropenen.

Dit initiatief zal zorgen voor een professionele en efficiënte aanpak in geval van noodsituaties, waarbij de veiligheid en het welzijn van slachtoffers en reddingswerkers centraal staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…