MAIT La Orotava – Ibero-Amerikaanse Ambachten

MAIT La Orotava

Het MAIT vormt een unieke culturele ervaring die de rijke geschiedenis en diversiteit van Ibero-Amerikaanse ambachten benadrukt. Het biedt een fascinerend inzicht in de traditionele kunsten en vakmanschap die vaak over het hoofd worden gezien, maar essentieel zijn voor het behoud van cultureel erfgoed.

Ibero-Amerikaanse ambachten in La Orotava

De Canarische Eilanden herbergen vele onbekende schatten op het gebied van erfgoed, geschiedenis en kunst. Een opvallend voorbeeld hiervan is het MAIT (el Museo de Artesanía Iberoamericana de Tenerife), gelegen in het voormalige klooster van San Benito Abad, gerund door de Dominicaanse orde (Santo Domingo) in La Orotava.

Opgericht in 1990, biedt dit museum een indrukwekkende verzameling van ongeveer 14.000 ambachtelijke werken uit Ibero-Amerika1, Portugal en de Filipijnen.

Adembenemende architecturale

De verbouwing van het 17de-eeuwse Santo Domingo-klooster, één van de mooiste in de archipel, markeerde het begin van het MAIT. Bezoekers worden hier niet alleen getrakteerd op een spectaculair klooster en centrale patio, maar ook op de adembenemende architectuur en vakmanschap, met name de stenen boog bij de ingang, de kloostergang, de houten plafonds en de stenen trap. Een deel van het werk uitgevoerd door architect, beeldhouwer en edelsmid van de Canarische Eilanden, Antonio de Orbarán.

De unieke architectuur van MAIT is slechts een van de vele opmerkelijke architectonische hoogtepunten op Tenerife, waaronder ook de gebouwen te vinden op La Rambla in Santa Cruz, bekend om hun schoonheid en historische betekenis.

Het gebouw is eigendom van het stadhuis, dat het gebruik ervan heeft overgedragen aan het Cabildo. Zo opende het in 1991 opnieuw zijn deuren als het Museo de Artesanía Iberoamericana de Tenerife om een permanente tentoonstelling te huisvesten die representatief is voor het echte ambachtelijke vakmanschap.

Het museum telt momenteel tien zalen gewijd aan permanente en tijdelijke tentoonstellingen van de stukken die de organisatie in de loop der jaren heeft verworven, sommige in bruikleen en andere geschonken of aangekocht door het museum. Ze vormen aantrekkelijke displays zoals de belangrijke collectie “Populaire kunst in Amerika en de Filippijnen”, de regionale designprijzen voor Canarische ambachten, populaire muziekinstrumenten uit Spanje en Amerika en populair Spaans aardewerk.

De kunst van de “rozet” als cultureel erfgoed

De rozet, la roseta in het MAIT La Orotava

De rozet (la roseta) krijgt zo’n prominente plaats dat het zijn eigen zaal heeft onder die naam. Sinds 2016 is er gestreefd om deze handgemaakte stijl te erkennen als Cultureel Erfgoed (BIC – Bien de Interés Cultural) voor de Canarische Eilanden, met een spectaculaire Engelse jurk uit het einde van de 19e eeuw (Victoriaanse tijdperk) en een recente van 2016, die laat zien hoe deze in het verleden werden verwerkt in de jurken van rijke families (de zogenaamde jasmijnrozetten, die bijna verloren waren gegaan).

In deze ruimte bevinden zich de oudste stukken van het museum, rozetten uit de 17de en 18de eeuw, maar ook spectaculaire geborduurde kragen uit de late 19de en vroege 20ste eeuw.

De meeste stukken van de verschillende handwerkspecialiteiten zijn echter uit de jaren 40 van de 20ste eeuw en zijn afkomstig uit alle Latijns-Amerikaanse landen, Portugal en de Filippijnen.

Video over de Rozet (Roseta)

Een schatkamer aan Ibero-Amerikaanse kunst

Bovendien, zoals Pilar Amador González, museumtechnicus, opmerkt, valt de “schatkamerzaal” op, gelegen op de bovenverdieping, waar een selectie van de belangrijkste stukken te vinden is.

Volksmuziekinstrumenten in het MAIT La Orotava

Daarnaast is er een zaal gewijd aan volkskunst uit Amerika en de Filipijnen, een tentoonstelling over volksmuziekinstrumenten uit Spanje en Amerika (de oudste collectie van het centrum, met nadruk op twintig stukken die zijn gedoneerd door een lid van de Braziliaanse regering van het ambachtsdepartement) en een uitgebreide verzameling keramiek en aardewerk, met een sterke focus op Canarische kunst.

Thematische tentoonstellingen en rondleidingen

Elk jaar organiseert het museum thematentoonstellingen die zes maanden duren, waarbij het gedeponeerde materiaal wordt geconcentreerd om het te kunnen tentoonstellen vanwege ruimtegebrek.

Sinds 2007 is het aanbod gediversifieerd met workshops, rondleidingen, avond rondleidingen en andere activiteiten, waardoor de relevantie en het prestige van het museum op lokaal en regionaal niveau is toegenomen, hoewel het nog steeds niet de erkenning krijgt die velen het zouden geven als het meer bekendheid had gekregen.

Toenemend aantal bezoekers

In 2022 ontving het museum ongeveer 7.000 bezoekers, en de verwachting is dat dit aantal zal blijven groeien. Scholen, individuele toeristen en georganiseerde groepen vinden steeds vaker hun weg naar het MAIT.

Openingsuren en inkomprijs

Het museum is open van maandag tot vrijdag van 10u00 tot 15u00 en op zaterdag van 10u00 tot 14u00, een ideale gelegenheid om de rijke geschiedenis van Canarische en Ibero-Amerikaanse kunst en ambachten te ontdekken.

  • Toegangsprijs 2 euro, residenten van Tenerife gratis.
  • Adres: Calle Tomás Zerolo 34, La Orotava.
  1. Ibero-Amerika is de term die wordt gebruikt voor de landen in Amerika waar Spaans of Portugees de voertaal is. Dit onderscheidt Ibero-Amerika van Latijns-Amerika, dat ook de Franssprekende landen omvat. In een bredere context omvat Ibero-Amerika ook het Iberisch Schiereiland, wat bestaat uit Spanje, Portugal en Andorra. Deze landen hebben historisch gezien culturele overeenkomsten en organiseren sinds de jaren negentig regelmatig gezamenlijke conferenties. ↩︎

Video MAIT La Orotava

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…