Nieuws week 32-2020

Update 9 augustus

55 migranten onderschept

Salvamento Marítimo heeft gisterenmiddag een cayuco (bootje) met 55 sub-saharaanse immigranten aan boord onderschept, allemaal mannen, en dit ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Gran Canaria.

De reddingsboot die de inzittenden heeft opgepikt zal hen naar de haven van Arguineguín brengen, aldus het Rode Kruis. Bron

Update 8 augustus

Grafieken aangepast met data 8 augustus 14u00

Voor het eerst terug 2 overlijdens (in TenerifeGüímar en Santa Cruz) dat brengt het totaal van overlijdens op 164. In Tenerife stijgen de actief besmetten tot 108 (+13), in Gran Canaria tot 160 (+25), In Fuerteventura tot 6 (+1), in Lanzarote tot 10 (+3) en La Gomera blijft op 1 staan.

Met betrekking tot de 2 doden hebben bronnen van het ministerie van Volksgezondheid EFE laten weten dat het om twee ouderen gaat die waren opgenomen voor eerdere ernstige pathologieën en die positief zijn getest voor Covid 19. Bron

Cijfers laatste update 7 augustus 14u00

De cijfers komen trager binnen, hier de laatste update van 7 augustus 14u00.

Er zijn 54 nieuwe gevallen en het aantal actief besmetten komt zo op 269. Er zijn 17 opgenomen in het ziekenhuis en één op de UCI (Intensieve zorgen), de 251 overigen worden thuis verzorgd.

Het aantal genezen is gestegen tot 2.372 en het aantal overlijdens is gelijk gebleven op 162 sinds 13 juni.

De grootste stijging is in Gran Canaria met 51 gevallen.

Overzicht Tenerife per gemeente

Er zijn 95 actief besmetten in Tenerife, waarvan 85 thuis herstellen, 13 in het ziekenhuis zijn opgenomen en 1 op de UCI verblijft– data van 7 augustus 14u00.

 • 38 in La Laguna (31 thuis en 7 in hospitaal)
 • 28 in Santa Cruz (24 thuis, 3 in hospitaal en 1 in UCI)
 • 6 in Puerto de la Cruz (thuis)
 • 4 in Los Realejos (thuis)
 • 4 in Candelaria (3 thuis en 1 in hospitaal)
 • 3 in Santa Úrsula (thuis)
 • 2 in Adeje (thuis)
 • 2 in Tacaronte (thuis)
 • 1 in La Orotava (thuis)
 • 1 in San Juan de la Rambla (thuis)
 • 1 in Tegueste (thuis)
 • 1 in Güímar (thuis)
 • 1 in Granadilla de Abona (thuis)
 • 1 in Arona (hospitaal)
 • 1 in El Rosario (thuis)
 • 1 in San Miguel de Abona (hospitaal)

Update 7 augustus

4 migranten in Granadilla de Abona

Het Rode Kruis zorgt voor vier immigranten die arriveerden aan de kust van Granadilla de Abona.

Het is niet bekend of ze op eigen kracht zijn aangekomen of dat ze zich als verstekelingen in een boot hebben verstopt. Bron

16 migranten naar Los Cristianos overgebracht

De patrouilleboot Río Tajo van de Guardia Civil voert de 16 inzittenden van een cayuco (een kleine boot) naar de haven van Los Cristianos. De SIVE-radar ontdekte deze sloep 14 mijl ten zuidwesten van Maspalomas, in het zuiden van Gran Canaria.

Deze 16 Afrikaanse immigranten zijn onderverdeelt in 13 mannen en 3 vrouwen.

Bij aankomst in Tenerife zullen de migranten, zoals gebruikelijk, worden opgevangen door het Rode Kruis, dat humanitaire hulp zal verlenen en verantwoordelijk zal zijn voor hun ontvangst. Bron

Overzicht laatste dag

De Canarische Eilanden hebben sinds het begin van de pandemie (30 januari 2020) een totaal van 2.748 positieve gevallen, waarbij 2.367 patiënten genezen zijn en 162 overleden.

Gisteren waren er 32 nieuwe besmettingen, waarvan drie migranten die op Gran Canaria aankwamen, de overige hielden verband met lokale uitbraken.
Het aantal actieve gevallen bedraagt 219, waarvan één patiënt op de ICU (Intensieve zorgen) in Tenerife verblijft, maar geen beademingsapparaat nodig heeft. In de diverse ziekenhuizen op de eilanden werden 19 patiënten opgenomen en 199 staan onder epidemiologisch toezicht, thuis ofwel op lokaties die door de autoriteiten zijn geautoriseerd. Bron

Geen data van 05u00, enkel van 20u00…

De laatste 2 datapunten op de grafieken hieronder zijn resp. van 05/08/2020 20u00 en 06/08/2020 20u00. Het vorige datapunt is van 05/08/2020 om 05u00. Ik gebruik telkens de data van 05u00, om zo consistentie in de grafiek te hebben met een datapunt om de 24 uur. Maar sinds 6/08 kwamen er geen data van 05u00, maar enkel van 20u00. De enige voor de hand liggende oplossing was dus om met de datapunten van 20u00 verder te gaan.

Update 5 augustus

Gratis verzekering voor toeristen

De regering van de Canarische Eilanden heeft een verzekeringspolis afgesloten met AXA España, die toeristen garandeert dat ze alle kosten die voortvloeien uit een incident dat te maken heeft met Covid-19 zullen vergoeden: medische kosten, medische repatriëring en extra verblijf door quarantaine. Lees hier het Nederlandstalige artikel

Deze polis dekt enkel de kosten gemaakt in de Canarische eilanden, niet de kosten die je in je thuisland zou kunnen hebben (daarvoor moet je in je thuisland de nodige stappen ondernemen). En uiteraard enkel wat te maken heeft met Covid-19. Een been breken bijvoorbeeld wordt niet gedekt door deze gratis verzekering.

De polis dekt zowel Spaanse toeristen (inclusief eilandbewoners) als buitenlandse, op voorwaarde dat de reiziger voor de reis niet op de hoogte was dat hij/zij Covid-19 had, zoals vermeld in de voorwaarden van de polis van de verzekeringsmaatschappij.

De verzekering gaat vanaf deze week in en geldt in eerste instantie voor 12 maanden.
De reizigers hoeven hiervoor niets zelf te doen.

De Canarische Eilanden zal ook een exclusieve telefonische hotline ter beschikking stellen om alle vragen in verband met deze polis te beantwoorden. Bron

Update 4 augustus

Aangepaste veiligheidsmaatregelen

De regering van de Canarische eilanden heeft gisteren een aantal veiligheidsmaatregelen bijgesteld.

 • Het mondmasker is vanaf nu verplicht op alle gesloten plaatsen voor openbaar gebruik of open voor het publiek, of er nu veel of weinig mensen zijn en ongeacht of de interpersoonlijke veiligheidsafstand van anderhalve meter daar al dan niet kan worden gehandhaafd.
 • In restaurants en bars moet het masker worden gedragen, behalve wanneer er eten of drinken wordt genuttigd.
 • Een andere nieuwigheid is dat maximaal 10 personen aan dezelfde tafel in cafetaria’s, bars en restaurants mogen worden samengezet.
 • De directie heeft ook besloten om de eigenaars van openbare of voor het publiek toegankelijke inrichtingen te verplichten om de afstand van 1,5 meter aan te geven die in hun zaak moet worden gerespecteerd, zodat de klanten deze met meer garanties kunnen behouden.
 • Met betrekking tot de straat en de buitenruimtes wordt de tot nu toe geldende regeling gehandhaafd: het dragen van een masker is verplicht als de veiligheidsafstand van anderhalve meter niet kan worden aangehouden.
 • Er wordt verduidelijkt dat de verkoop en het verbruik van alcoholische dranken op de openbare weg verboden is en in dit verband worden de sancties op overtreding van deze regel in herinnering gebracht.
 • De boete voor het niet dragen van een mondmasker bedraagt 100 euro volgens de staatswet, maar andere overtredingen die door de Canarische gezondheidswetten zijn vastgesteld, kunnen worden toegevoegd aan deze boete.
 • Deze regeling heeft geen betrekking op stranden, waar het gebruik van een mondmasker niet verplicht is. Bron en Bron

Update 3 augustus

Nieuwe besmette in La Gomera

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een geval van Covid 19 geregistreerd in La Gomera bij een persoon die enkele dagen geleden op het eiland is aangekomen.
De getroffen persoon is geïsoleerd doch in goede gezondheid, zijn nauwe contacten worden opgevolgd. Sinds 29 maart kende La Gomera geen nieuwe infecties. Bron

24 nieuw actief besmetten

De Canarische Eilanden tellen 24 nieuwe actieve gevallen, waardoor het aantal op 166 komt. Er zijn 14 nieuwe infecties bevestigd op Gran Canaria, 7 op Tenerife en 3 op Lanzarote.

De officiële statistieken tonen het geval dat op La Gomera is ontdekt nog niet, dat zal waarschijnlijk morgen worden opgenomen in de statistieken. Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…