Prijs Nieuwjaarsdruiven verdubbelt

Nieuwjaarsdruiven duurder op de Canarische eilanden
Foto: Diario de Avisos

De prijs van de Nieuwjaarsdruiven verdubbelt op de Canarische Eilanden


De 12 geluksdruiven en het toosten met champagne en Spaanse Cava zijn een traditie geworden op Oudejaarsavond. Een van de producten die niet mogen ontbreken op oudejaarsavond zijn de traditionele twaalf druiven die het nieuwe jaar verwelkomen.

De vraag naar deze druifjes neemt toe in de dagen rondom de viering, waardoor de prijs met wel 50% stijgt.

Dit voegt zich bij een lange lijst van producten die in dit jaar in waarde zijn gestegen. Op de Canarische Eilanden is de prijs van druiven op de markt 4,40 euro per kilo, maar er wordt verwacht dat dit zal stijgen naar 4,50 euro. Als we in gedachten houden dat vorig jaar rond deze tijd de maximale marktprijs voor druiven 3,50 euro per kilo was.

Import van druiven

Een groot deel van de druiven die op de Canarische Eilanden worden verkocht, zijn geïmporteerd uit andere regio’s in Spanje, omdat de druivenoogst op de eilanden voornamelijk voor de wijn bestemd is.

Waarom worden er op 31 december om middernacht twaalf druiven gegeten?

Theo Hernández, secretaris-generaal van ASAGA Canarias, verklaarde in een interview met de regionale televisie (RTVC) dat er tussen de “5.000 – 6.000 ton druiven” worden geïmporteerd, en hij erkent de prijsstijging als gevolg van de “gevolgen van de droogte” die het hele land treft.

Alternatief voor de nieuwjaarsdruiven

Vanwege de prijsstijging verkiezen sommige mensen om de druiven te vervangen door andere zoetigheden tijdens de laatste twaalf klokslagen van 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…