Romerías in Tenerife

Oorsprong en geschiedenis van de Romería

Eerst een woordje uitleg over de oorsprong en de betekenis van een “Romería”. Letterlijk betekent het bedevaart of heiligenfeest.

Deze feesten van patroonheiligen vallen altijd samen met de feestdagen van de heiligen van de katholieke godsdienst.

Het zijn eenvoudige bedevaarten, “Romerías”, te voet, met (huif)karren en vee, die vertrekken van de mensen hun woonhuizen en dan wandelen tot aan het dorp, alwaar wordt deelgenomen aan de feestelijkheden.

Deze bedevaart naar de plaatselijke kerk of kapel, heeft als bedoeling om de Heilige of Maagd van het dorp te vereren en te aanbidden. In Tenerife vieren sommige dorpen hun patroonheilige als dank voor een goede oogst.

Daarom vormen eten en drinken een belangrijk onderdeel van het feest.

Na een heel jaar hard werken, wordt deze pelgrimstocht begeleid met muziek van gitaren en timple (typisch Canarisch 5-snaren instrument).

Dit belangrijke dorpsfeest stimuleerde het sociale leven en zelfs de romantiek.

De Romerías vandaag

Momenteel zijn deze Romerías grote straatfeesten waar gelovigen en niet-gelovigen samenkomen, en waar traditie, cultuur en geschiedenis samensmelten.

Door sommigen worden deze dorpsfeesten bestempeld als “show”… doch het blijft een unieke gelegenheid om kennis te maken met het echte Canarische leven.

Het is nog steeds het hoogtepunt van het jaar, waar alle leeftijden aan deelnemen.

De belangrijkste attractie is een enorme optocht door het dorp of stad. Op prachtig versierde huifkarren delen mensen eten en wijn uit aan de menigte. Kuddes geiten of schapen nemen ook deel aan de parade.

Het spektakel van de houten huifkarren getrokken door enorme koeien of ossen, de Canarische muziek en dans, de typische folklore en kleurrijke klederdracht (door iedereen gedragen)… het blijft een boeiend schouwspel.

Er wordt landwijn gedronken, geiten- of rundvlees gegeten, lokale sporten worden beoefend (drijven van het vee – arrastre de ganado, verplaatsen/springen met lange stok – el salto del pastor), demonstraties gegeven van tarwe dorsen, melken etc…

Bekijk hier de Feestdagen Tenerife 2023

Wat zijn de belangrijkste Romerías?

De eerste Romería van het jaar gaat door in Arona, gewoonlijk de tweede zondag van het jaar, het is de Romería ter ere van San Antonio Abad.

In april zijn er Romerías in San Isidro, El Tanque, Santa Úrsula en Tegueste.

Gedurende de maand mei kan je feesten in Fasnia, Valle San Lorenzo, Santa Cruz, Santiago del Teide, Los Realejos, La Laguna, Guía de Isora,…

In juni in Granadilla de Abona, La Orotava, Tacoronte, La Matanza…

In juli zijn er optochten in Puerto de la Cruz, La Laguna, El Sauzal,…

In augustus in El Rosario, Garachico, Vilaflor, Las Galletas, Icod el Alto, Arafo, …

In september gaan er heiligenfeesten door in La Victoria de Acentejo, Güímar, Los Roques…

De laatste Romería is die van Adeje, welke gewoonlijk doorgaat de derde zondag van oktober. Valt samen met de Fiestas in Adeje, gehouden ter ere van de Virgen de la Encarnación. 

Het is bijna elke week wel ergens een Fiesta of een Romería.

Nu je alles weet over de Romerías van Tenerife, moet je de kans grijpen en zelf proeven van het echte Canarische dorpsleven.

Eens iets anders dan enkel zee, strand of gastronomie en wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…