Canarische eilanden epicentrum van satellietinnovatie

Satelliet industrie op de Canarische eilanden

Strategische lancering van BeetleSat’s microsatellietnetwerk

Het gezamenlijke initiatief van het Spaanse Arquimea en het Israëlische NSLComm, genaamd BeetleSat, zal de Canarische eilanden als strategisch lanceerpunt voor hun microsatellietnetwerk gebruiken.

Met de komst naar de eilanden, waar het controlecentrum zal worden geïnstalleerd, is een investering van meer dan 300 miljoen euro gemoeid.

Er werd gekozen voor de Canarische Eilanden, die zeer belangrijk zijn in de subsector ruimtevaart dankzij het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden (IAC), het Ruimtevaartcentrum van de Canarische Eilanden in Maspalomas en het Instituut voor Micro-elektronica van de Universiteit van de Canarische Eilanden (Ulpgc).

Historische investering en innovatie in onderwijs

Deze week werd de overeenkomst voor de komst naar de Canarische eilanden bekrachtigd, wat wordt beschouwd als een van de grootste investeringen in de geschiedenis van Zona Especial Canaria (ZEC), met een bedrag van meer dan 300 miljoen euro. Naast de economische impact zal deze investering ook bijdragen aan innovatie in onderwijs en training op het gebied van satelliettechnologie.

BeetleSat vs. Elon Musk’s Starlink – een nieuwe speler

BeetleSat’s project omvat een Low Earth Orbit (LEO) satellietconstellatie, die wereldwijde connectiviteit in de Ka-band (gebruikt in satellietcommunicatie tussen 26,5 GHz en 40 GHz) mogelijk maakt voor veilige point-to-point communicatie, mobiele backhaul en premiumdiensten.

Deze satellieten, in totaal 250 stuks, zullen de concurrentie aangaan met Elon Musk’s Starlink. In tegenstelling tot Starlink kunnen BeetleSat-satellieten onderling communiceren zonder de noodzaak van signaalreflectie naar de aarde.

Aanvulling op terrestrische en geostationaire netwerken

BeetleSat ontplooit zich met 250 communicatiesatellieten, die snelle inter-satellietverbindingen bieden, resulterend in uitzonderlijk lage latentie en hoogwaardige prestaties. Deze netwerken zijn geschikt voor wereldwijde en regionale telecommunicatieproviders die hun bestaande oplossingen willen verbeteren met betaalbare, hoogwaardige, en snelle wereldwijde communicatie.

Onzekerheden en vooruitzichten voor de toekomst

Ondanks de aangekondigde investering en plannen, blijven veel vragen onbeantwoord. De exacte locatie van de infrastructuur en de lanceringsstructuur moeten nog worden vastgesteld.

Volgens BeetleSat’s website zal de dienst naar verwachting in 2026 van start gaan. Deze bloeiende industrie op de Canarische eilanden profiteert van gunstige belastingen en de geografische ligging dichter bij de evenaar.

Wereldwijde concurrentie in de microsatellietindustrie

In een wereld waarin steeds meer bedrijven geïnteresseerd zijn, wil BeetleSat de concurrentie aangaan met gevestigde spelers zoals Starlink, Kuiper Systems (Amazon), OneWeb, ViaSat, en zelfs Boeing.

Het is een industrie die evolueert, en de concurrentie zal bijdragen aan verdere innovatie en vooruitgang op het gebied van microsatelliettechnologie. De Canarische eilanden staan op het punt een cruciale rol te spelen in deze boeiende ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…