Eindelijk sneeuw op de Teide

Sneeuw op de Teide Tenerife
Foto: Diario de Avisos

Sneeuwval zorgt voor winters landschap op Tenerife

Na een sneeuwloze winter viel er eindelijk een witte laag op de top van de Teide, de hoogste berg van Spanje. De opvallende sneeuwval op 22 maart markeerde de eerste keer in 2024 dat de vulkaan bedekt werd met een sneeuwlaag.

Sneeuw op de Teide in de lente

De aankomst van een geïsoleerde depressie op grote hoogte (DANA) zorgde ervoor dat de Teide op vrijdagochtend wit gehuld was. Tientallen inwoners en toeristen deelden beelden op sociale media van de lichte sneeuwlaag op de noordkant en het Llano de Ucanca.

Volgens de Spaanse meteorologische dienst AEMET viel er ’s nachts tussen 23u00 en 01u00 sneeuw en natte sneeuw op de top van de Teide en rond het waarnemingsstation van Izaña op 2.364 meter hoogte.

Onstabiel weekend met regen en mogelijk hagel

DANA die verantwoordelijk is voor de sneeuwval blijft dit weekend boven de Canarische Eilanden hangen. Dit zorgt voor onstabiel weer met intense regenbuien en mogelijk onweer. De hevigste buien worden vrijdagmiddag en -avond verwacht op de oostelijke eilanden Lanzarote en Fuerteventura, maar kunnen ook neervallen op de zuidoostelijke hellingen van Tenerife en Gran Canaria.

Zaterdag wordt de meest extreme dag met verspreid buien, onweer en kans op hagel. Ook is er dan een kleine kans op sneeuw vanaf 2000-2200 meter hoogte. Daarnaast wordt er krachtige noordenwind voorspeld met zeer harde windvlagen op de bergachtige eilanden.

Voorbereiding op mogelijke sneeuwval

Hoewel zondag al iets stabieler zou moeten zijn, blijft het wisselvallig weer de komende dagen aanhouden. De regionale overheid heeft noodplannen geactiveerd voor eventuele sneeuwval boven 2000 meter, harde wind en hoge golven op zee.

Ondanks de onverwachte witte lading, zijn nieuwe sneeuwbuien op de Teide deze lente volgens de AEMET onwaarschijnlijk. De late sneeuwval markeert het einde van de opvallend sneeuwloze winter van 2023/2024 op de Canarische Eilanden.

Met Pasen zal er een toenemende stabiliteit zijn met wat lichte neerslag in het noorden en westen, terwijl er tijdens de hoogdagen meer stabiliteit zal zijn met lichte neerslag in het noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…