De Spaanse feestdagen 6 en 8 december

Spaanse feestdagen 6 en 8 december -Panoramisch uitzicht op de Kamer van het Congres van Afgevaardigden, tijdens de ceremonie ter herdenking van de 40e verjaardag van de Spaanse grondwet.
Foto: Wikipedia

Waar en wanneer wordt de brug gemaakt?

Het decemberweekend, ook bekend als het weekend van de Grondwet, staat voor de deur. Over een paar dagen zullen veel Spanjaarden gebruik maken om tijdens de feestdagen, woensdag 6 en vrijdag 8 december, te ontspannen.

Anderen hebben het geluk dat ze een korte vakantie kunnen nemen en voor een paar dagen afstand nemen van het werk. Kerstmis komt snel dichterbij en dit is de ideale tijd om voorbereidingen te treffen, zoals het opzetten van de kerstboom of het kopen van de eerste cadeautjes van de Kerstman of de DrieKoningen.

Niet-vervangbare feestdagen in heel Spanje

Volgens de kalender met feestdagen van 2023 zijn zowel 6 als 8 december nationale feestdagen die niet vervangbaar zijn. Dit houdt in dat alle autonome gemeenschappen deze feestdag moeten opnemen in hun arbeidskalender, wat resulteert in een viering in heel Spanje. Dit is niet elk jaar hetzelfde, omdat, afhankelijk van op welke dag de feestdag valt, de beslissing in handen ligt van de autonome gemeenschappen.

Wat met de feestdagen 6 en 8 december 2024?

2024 wordt geen gunstig jaar voor bruggen, aangezien verschillende feestdagen in het weekend vallen. Sommige autonome gemeenschappen zullen echter een belangrijke feestdag naar maandag verplaatsen.

In 2024 zal 8 december op een zondag vallen, wat betekent dat veel Spanjaarden zich tevreden zullen moeten stellen met een “minibrug” waarbij alleen de feestdag van vrijdag 6 december met het weekend wordt verbonden. Sommige gemeenschappen zullen echter wel een vierdaagse brug hebben, omdat ze de feestdag van zondag naar maandag 6 december (de Dag van de Grondwet) verplaatsen.

De Canarische eilanden maken de brug niet in 2024.

De autonome gemeenschappen die op 9 december 2024 een feestdag hebben, en dus volgend jaar een “Grondwet-weekend” van 4 dagen hebben, zijn: Andalusië, Aragón, Asturië, Castilië en León, Extremadura, Regio Murcia en ook de autonome stad Melilla.

Waarom is 6 december een feestdag?

Zoals elk jaar staat 6 december gemarkeerd op de kalender als nationale feestdag, en hoewel velen de reden weten, zullen anderen twijfels hebben. De waarheid is dat deze datum de goedkeuring viert van de huidige Spaanse Grondwet die werd besloten via een referendum in 1978.

Pas in 1983 begon men deze dag als nationale feestdag te vieren, volgens het Koninklijk Besluit 2964/1983 van de regering van Felipe González. Hoewel er geen grote evenementen of tradities op familiaal niveau zijn, vieren de Staatsadministratie en de Strijdkrachten vaak verschillende herdenkingsacties.

Wanneer werd de Spaanse grondwet ondertekend?

Na 40 jaar dictatuur begon in 1975 een periode van overgang naar democratie, die leidde tot de goedkeuring van de Magna Carta van 1978.

De Spaanse grondwet bestaat woensdag 6 december 2023, 45 jaar. Op die dag, in 1978, stemden miljoenen Spanjaarden voor een grondwetstekst die meer dan vier decennia afwezig was geweest.

De laatste goedgekeurde Magna Carta, die van de Tweede Republiek, was amper vijf jaar van kracht (1931-1936). Toen kwam de dictatuur. Met de dood van Franco in 1975 begon een periode van politieke onzekerheid onder de beginnende regering van Juan Carlos I.

Stap voor stap werd de Wet voor Politieke Hervorming aangenomen (op 18 november 1976 door de Cortes Generales en op 15 december 1976 in een breed referendum) en in overeenstemming hiermee werden op 15 juni 1977 de eerste democratische verkiezingen gehouden.

Waarom is 8 december een feestdag?

Inmaculada Concepción op 8 december

De feestdag van 8 december, de Onbevlekte Ontvangenis (la Inmaculada Concepción), heeft een religieuze oorsprong die verwijst naar de conceptie van de Maagd Maria.

De datum is het resultaat van een wiskundige berekening, aangezien de datum wordt bepaald die precies 9 maanden voor haar geboorte zou zijn, volgens de viering van de katholieke kerk op 8 september.

In Spanje heeft de feestdag echter een militaire oorsprong vanwege hetwonder van Empel’ (milagro del Empel).

Beschermheilige van Spanje

Veel mensen weten het niet, maar de Onbevlekte Ontvangenis is sinds 1760 de patroonheilige van Spanje. Deze keuze werd gemaakt tijdens de regering van Karel III en door paus Clemens XIII, die vooral de verdediging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis door de verschillende koningen van Spanje door de eeuwen heen waardeerde. Sinds 1892 is ze ook de beschermheilige van de Spaanse infanterie (zie hieronder).

Het Mirakel van Empel: Een historisch wonder in 1585

Het Mirakel van Empel verwijst naar een opmerkelijke gebeurtenis die zich afspeelde in 1585, waarbij het Tercio Viejo de Zamora, onder leiding van maestre de campo Francisco Arias de Bobadilla, tegen alle verwachtingen in een nederlaag wist te vermijden. Deze gebeurtenis, die door de betrokkenen als een mirakel werd beschouwd, wordt toegeschreven aan de Inmaculada Concepción en heeft haar verheven tot de beschermheilige van de Spaanse infanterie.

De achtergrond van de slag van Empel

Midden in de Tachtigjarige Oorlog vocht het Tercio Viejo de Zamora op het eiland Bommel, tussen de rivieren de Maas en de Waal, toen ze werden geblokkeerd door de vijandelijke vloot. Ondanks het aanbod tot overgave door de Nederlanders, kozen de Spaanse soldaten ervoor de dood boven de schande te verkiezen en besloten ze pas over capitulatie te praten nadat ze dood zouden zijn.

Als reactie op deze standvastigheid openden de Nederlanders de dijken van de Maas, waardoor het Spaanse kamp werd overspoeld. De 5.000 mannen van Bobadilla zochten hun toevlucht op het hoogste punt van Empel.

Het Mirakel op 7 december 1585

Volgens de kronieken van die tijd, op de avond van 7 december 1585, de vooravond van de Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis), ontdekte een soldaat te midden van deze benarde situatie een Vlaams schilderij met daarop de afbeelding van de Maagd Maria. Deze afbeelding werd geplaatst op een improviserend altaar, waaraan de Spaanse soldaten hun toevlucht zochten.

Tijdens de ijskoude nacht bevroren de wateren rond het Tercio Viejo de Zamora, waardoor de soldaten over het ijs konden marcheren en de Nederlanders verrassend konden aanvallen. De Nederlanders werden gedwongen zich terug te trekken en beweerden zelfs dat het lijkt alsof God Spaans is gezien het verrichten van zo’n groot wonder.

Een onverwachte uitkomst

Het Mirakel van Empel blijft een indrukwekkend hoofdstuk in de geschiedenis, waar geloof, vastberadenheid en onverwachte gebeurtenissen samenkomen. De Inmaculada Concepción blijft de beschermheilige van de Spaanse infanterie, en het wonder van 7 december 1585 blijft voortleven als een testament van onvoorziene hoop te midden van chaos.

Wat is er open op Tenerife op 6 en 8 december?

Naast gezondheidswerkers, politieagenten, brandweermannen of privébeveiligers zijn er op 6 en 8 december 2023 ook nog anderen aan het werk.

  • Apotheken met wachtdienst. De dienstdoende apotheken en de apotheken waarvan wordt geadverteerd dat ze 365 dagen per jaar open zijn, zullen dienst blijven doen. Je kunt de volledige lijst per gemeente hier raadplegen.
  • Bakkers. De nieuwste franchises die op het eiland zijn verschenen, zoals El horno de pan of El rincón del pan, zullen hun deuren openen op Tenerife. Kleine zaken die zich richten op de verkoop van brood en afgeleide producten zullen dat ook doen.
  • 24-uurswinkels. Deze winkels, kleine supermarkten, openen ook hun deuren met feestdagen en zelfs met Kerstmis. Over het algemeen doen ze dit tijdens de normale openingstijden.
  • Bars en cafés. Naar goeddunken van de eigenaars, die profiteren van het feit dat het aantal restaurants toeneemt omdat het een feestdag is, beslissen alle horecagelegenheden of ze hun deuren al dan niet openen op deze feestdag.
  • Tankstations. Dit is een vergelijkbaar geval met apotheken. Ze zijn niet allemaal open, maar velen bieden hun diensten aan op een dag waarop weinig winkels hun deuren openen. Het beste is om na te gaan welke van 6 of 8 december profiteren om het publiek van dienst te zijn.
  • Winkelcentra. In de gebieden die als Zonas de Gran afluencia turística worden beschouwd, mogen winkels hun deuren openen. Dit is het geval bij winkelcentra zoals de Siam Mall of het Rosa Center, in het zuiden van het eiland, of het Martiánez Shopping Centre in Puerto de la Cruz.
  • Supermarkten. Net als bij de winkelcentra zullen sommige vestigingen, vooral in toeristische gebieden, hun deuren openen, hoewel ketens zoals Mercadona hebben aangekondigd dat ze dat op 6 en 8 december gesloten zijn. Alcampo, Aldu, Carrefour en Lidl openen hun deuren tijdens de normale openingstijden. In het geval van de Canarische supermarkten blijven bijna alle HiperDino-, SuperDino– en Hiperdino Express-winkels open, met enkele wijzigingen in de openingstijden.
  • Vlooienmarkt in Santa Cruz. Op vrijdag 8 december is deze markt geopend van 8u30 tot 16u00 om de activiteit in te halen die moest worden geannuleerd vanwege de IX Santa Cruz International Marathon. Uitzonderlijk is de vlooienmarkt ook open vrijdag 5 januari 2024 van 08u30 tot 02u00.
  • Meer over markten op Tenerife hier.

Je kunt het beste kijken voor actuele informatie op hun respectievelijke websites en de openingstijden controleren, want hoewel het winkelcentrum open is, zullen niet alle winkels open zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…