Ten-Bel Costa del Silencio – Tenerife

Ten Bel Tenerife 7

Dit artikel biedt een blik op het roemrijke verleden en de huidige treurige staat van Ten-Bel, een ooit bloeiend toeristisch vakantiedorp op Tenerife. Het benadrukt de noodzaak van bewustzijn en actie om dergelijke plekken te behouden voor toekomstige generaties.

Gloriejaren van Ten-Bel Tenerife

In de jaren 70 en 80 was Ten-Bel ooit de droom van elke inwoner van Tenerife, een juweel als de voornaamste toeristische attractie op de Canarische Eilanden.

Wat eens een bruisend vakantieoord was, staat nu bekend als het ‘Tsjernobyl van Tenerife’, een spookstad geteisterd door verwaarlozing. Deze verlatenheid is het resultaat van aanhoudende administratieve blokkades, met de hoop of belofte dat de situatie op een gegeven moment zal veranderen.

Ten-Bel opgericht in 1963

Michel Albert Huygen

Ten-Bel, een van de eerste toeristische gebieden die zich ontwikkelde op Tenerife, werd opgericht in 1963 door Michel Huygen (zie foto) en kreeg zijn naam als eerbetoon aan de samenvoeging van Tenerife en België.

Ten-Bel, naam die voortkwam uit de afkortingen van Tenerife en België, naar de nationaliteit van de toenmalige Belgische eigenaar.

Het landschap in deze omgeving biedt een unieke natuurlijke ervaring in vergelijking met de rest van de kustlijn van de gemeente Arona.

Hier vind je Playa Costa del Silencio, een strand met een rotsachtige zeebodem en helder water met gemiddelde golven, zonder al te veel drukte.

Een unieke bestemming met vakantieplezier

Anders dan Puerto de la Cruz, de eerste toeristische stad van het eiland, bood Ten-Bel een unieke ervaring die zich onderscheidde van de typische Mediterrane bestemmingen van die tijd.

Met namen als Carabela, Eureka, Géminis, Drago, Frontera, Alborada, Bellavista, Maravilla en Primavera, boden de appartementencomplexen van Ten-Bel een onvergetelijke vakantiebestemming, compleet met zwembaden, zonnebaden, avonden in hangmatten en avondentertainment.

De dagen in Ten-Bel waren gevuld met plezier, van waterpolo en petanque tot conversaties bij zonsondergang.

De avonden brachten live entertainment, waar flamencogroepen, illusionisten, zangers, en zelfs vakantiegangers die hun innerlijke Frank Sinatra ontdekten, het publiek vermaakten onder het genot van sangria en bier.

Daar, tussen de tonen van nummers als My way, Can’t take my eyes of you of Cabaret, werden vluchtige zomerliefdes gesmeed na de relevante flirtpartijen in het zwembad. De nachten eindigden in de discotheken El Chaparral of Krystal, de laatste gelegen in de Marino flats, waar het op zaterdagavond moeilijk was voor de gasten om in slaap te komen door het constante geklepper van hakken als ze het pand binnenkwamen en weer verlieten.

Een onvermijdelijke ondergang tot ‘Tsjernobyl van Tenerife’

Na decennia van passiviteit en verwaarlozing staat Ten-Bel Tenerife aan de rand van de afgrond. Ondanks verschillende pogingen om de glorie van weleer te herstellen, blijven de eens levendige openbare ruimtes en appartementencomplexen in een staat van verval, een stille getuige van wat ooit was.

Het verhaal van Ten-Bel is een sombere herinnering aan de vergankelijkheid van toeristische paradijzen. Hoewel de hoop op herstel blijft bestaan, is de huidige staat van Ten-Bel een waarschuwing voor de noodzaak van duurzaam toerisme en het belang van voortdurende zorg en onderhoud van vakantieparadijzen.

Waar is Ten-Bel gelegen?

Ten-Bel is gelegen in Costa del Silencio bij het oude vissersdorpje Las Galletas, op ongeveer 70 km van de hoofdstad Santa Cruz. Costa del Silencio behoort tot de gemeente Arona. Costa del Silencio wordt dikwijls genoemd naar het bekende resort Ten-Bel.

Costa del Silencio ligt dicht bij de luchthaven Reina Sofia (ongeveer 12 km) en ook nabij de snelweg (ongeveer 10 km).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…