Zonovergoten feest van de Virgen de Candelaria

Virgen de Candelaria processie 1 en 2 februari

Dit artikel biedt een blik op de rijke culturele en religieuze tradities van Tenerife, diep geworteld in het hart van haar gemeenschap. De viering van de Maagd van Candelaria benadrukt de sterke band tussen de bewoners en hun beschermheilige, een traditie die levendig en relevant blijft in het moderne leven op de Canarische Eilanden.

Duizenden gelovigen op het feest van de Virgen de Candelaria

De stad Candelaria, ook bekend als de la Villa Mariana, vierde donderdag 1 en vrijdag 2 februari het feest van de patroonheilige van de Canarische Eilanden met verschillende religieuze evenementen die meer pelgrims en bezoekers dan ooit tevoren trokken.

Deze toonden wederom hun toewijding aan ‘La Morenita’, de liefkozende naam voor de Maagd van Candelaria. Het weer was uitstekend, met zonnige omstandigheden en een welkome bries die door de deelnemers aan de festiviteiten zeer werd gewaardeerd.

Van Processie tot Heilige Mis

Na de ontroerende processie van Las Candelas, die de avond ervoor plaatsvond met gedoofde stadslichten, begon de dag met vroege missen om 08u00 en 10u00.

Vervolgens startte de civiele processie en de verplaatsing van het vaandel van de stad, met deelname van civiele en militaire autoriteiten. Bij aankomst in de Basiliek overhandigde burgemeester Mari Brito het vaandel aan luitenant-generaal van het Canarische Commando, Julio Salom, die het op zijn beurt overhandigde aan de rector van de Basiliek, Juan Manuel Martínez Corral.

Inspirerende woorden en muzikaal eerbetoon

De mis, opgeluisterd door het koor Orfeón La Paz uit La Laguna en voorgezeten door bisschop Bernardo Álvarez, bevatte een unieke verwijzing naar het lied “Bridge Over Troubled Water” van Simon & Garfunkel, gebruikt om de boodschap van Christus te illustreren, namelijk een “brug die ons helpt om moeilijke wateren over te steken“.

Bisschop Bernardo Álvarez benadrukte ook het belang van zelfopoffering en dienstbaarheid, met een speciale nadruk op het ondersteunen van immigranten, terminaal zieken en het bidden voor wereldvrede.

Een feest van eenheid en dankbaarheid

De ceremonie werd afgesloten met emotionele uitvoeringen van de hymnen van Spanje en de Canarische Eilanden, gevolgd door een processie rond het plein van de patroonheilige.

De aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders onderstreepte het gemeenschapsgevoel en de eenheid. Burgemeester Mari Brito sprak haar dank uit voor de massale opkomst, die mede te danken was aan het mooie weer, en benadrukte het belang van gemeenschapszin en dankbaarheid.

Culturele vertoningen en een speciaal concert

De festiviteiten gingen door met trommeloptredens en eerbetonen aan de Virgen de Candelaria, gevolgd door een speciale eucharistieviering waarbij pasgeboren kinderen werden voorgesteld.

De viering van de liturgische feestdag van San Blas, inclusief een processie en een speciaal concert door zangeres Cristina Ramos, brengt de festiviteiten naar een hoogtepunt. Bron

Naast het feest van de Virgen de Candelaria zijn er diverse andere traditionele feesten op Tenerife, terug te vinden in onze Romeria kalender voor 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…