Visor Meteo Tenerife – Innovatieve Weerobservatie

Visor Meteo Tenerife - zon over de zee

Visor Meteo Tenerife – een revolutie in weermonitoring

Het eilandbestuur van Tenerife heeft een baanbrekende stap gezet met de introductie van Visor Meteo Tenerife, een webplatform dat real-time weergegevens biedt. Dit initiatief markeert een aanzienlijke vooruitgang in de bescherming van het eiland tegen natuurrampen zoals bosbranden, die recentelijk nog verwoestende gevolgen hadden.

Met een investering van meer dan 118.000 euro in de eerste fase, belooft dit project niet alleen de respons op noodsituaties te versnellen maar ook de algemene civiele bescherming op Tenerife te verbeteren.

Instrument voor noodbeheer en besluitvorming

Visor Meteo Tenerife dient als een cruciale ondersteuning voor het volgen van weersomstandigheden, waardoor de efficiëntie van preventieve operaties en het beheer van weersgerelateerde noodsituaties wordt verbeterd.

Dit platform biedt gedetailleerde informatie over verschillende weersverschijnselen zoals zware regenval en sterke windstoten, wat essentieel is voor het nemen van tijdige en geïnformeerde beslissingen.

Voor iedereen toegankelijk

Een opmerkelijk kenmerk van Visor Meteo Tenerife is de open toegang, waardoor het platform niet alleen waardevol is voor professionals op het gebied van milieu en landbouw maar ook voor het algemene publiek.

Deze toegankelijkheid ondersteunt zowel recreatieve activiteiten als het toerisme op het eiland, door bezoekers en bewoners essentiële weersinformatie te bieden voor een betere planning van hun activiteiten.

Drie hoofdprocessen: verzamelen, opslaan, visualiseren

Het platform is ontworpen met het oog op innovatie, het samenbrengen van alle beschikbare meteorologische informatie op Tenerife in real-time, en het ondersteunen van de beheersing van noodsituaties.

De ontwikkeling van Visor Meteo Tenerife omvat drie hoofdprocessen: het verzamelen, opslaan, en visualiseren van weergegevens, die samenwerken om een nauwkeurige en toegankelijke weerdienst te bieden.

Verzamelen

Verzamelen van meteorologische informatie van verschillende waarnemingsnetwerken die op Tenerife zijn geïnstalleerd om enkele of alle van de volgende variabelen te meten en vast te leggen: temperatuur, neerslag, vochtigheid, wind en zonnestraling.

Opslaan

Opslag en verwerking van informatie voor de publicatie van gegevens. Dit stelt gebruikers in staat om in realtime verschillende thematische kaarten te genereren voor specifieke klimaatvariabelen, evenals andere analytische kaarten van meteorologische parameters zoals maximum, minimum, gemiddelde, geaccumuleerde waarden, schommelingen, gradiënten en trends.

Klimaat Tenerife – wat zijn de gemiddelde temperaturen per maand, het aantal zonuren op het eiland van de eeuwige lente, lees het hier…

Daarnaast kunnen producten worden gecreëerd die verband houden met of afgeleid zijn van deze informatie, zoals bewolking, referentie evapotranspiratie of meteorologische bosbrandgevaarindices.

Visualiseren

Visualisatie van alle vastgelegde en gegenereerde informatie voor het monitoren van meteorologische variabelen en producten. De viewer van het platform gebruikt de vastgestelde cartografische gegevens als basis, waarop de verschillende soorten funderingen die door de tool worden gegenereerd, worden weergegeven, evenals de locatie van de stations en de belangrijke gebieden.

Een cruciaal aspect van dit systeem is de constructie van een raster met een hoge resolutie van 100 bij 100 meter, mogelijk gemaakt door krachtige computers. Tenerife zal binnenkort beschikken over een belangrijk instrument om ongunstige weersomstandigheden te voorspellen en noodsituaties snel en effectief aan te pakken.

Vooruitkijkend naar uitbreiding en verbetering

Met plannen voor toekomstige uitbreidingen, richt Visor Meteo Tenerife zich op schaalbaarheid, mobiele aanpasbaarheid, en de toevoeging van nieuwe functies zoals dagelijkse weersvoorspellingen en officiële waarschuwingen en alerts.

Visor Meteo Tenerife staat op het punt een essentiële rol te spelen in de manier waarop Tenerife omgaat met weersvoorspellingen en noodgevallen, door een realtime, gedetailleerd overzicht te bieden van het eilandweer. Deze innovatie versterkt niet alleen de veiligheid en bescherming van het eiland maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor toeristen en bewoners om het weer in hun dagelijkse leven en planning te integreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…