Finca San Juan – Nieuw windmolenpark

Windmolenpark Finca San Juan
Foto: Iberdrola

Iberdrola begint met de bouw van windmolenpark Finca San Juan op Tenerife

Tenerife staat aan de vooravond van een groene revolutie met de aanleg van een nieuw windpark in het zuiden van het eiland. Iberdrola, een vooraanstaand bedrijf in de energie-industrie, heeft de ontwikkeling van windpark Finca San Juan in Arico aangekondigd.

Met een capaciteit van 17,3 megawatt – gelijk aan het verbuik van ongeveer 16.000 huishoudens, wat overeenkomt met de grootte van de bevolking van Santa Úrsula (14.125 inwoners).

Als het windmolenpark draait, voorkomt het de uitstoot van 28.000 ton CO2 in de atmosfeer.

Het windmolenpark zal de archipel in staat stellen autonoom te worden op energiegebied, zonder afhankelijk te zijn van derden, met een gegarandeerde lokale energievoorziening zonder uitstoot.

Duurzame energie

Eenmaal operationeel zal het windmolenpark naar verwachting jaarlijks 56 GWh produceren, waardoor 28.000 ton CO2-uitstoot wordt voorkomen. Om dit in perspectief te plaatsen: de opgewekte duurzame energie staat gelijk aan het rijden met een elektrische auto over een afstand van 260 miljoen kilometer.

Het bespaart ook 15,6 miljoen liter diesel, wat neerkomt op het volume van 4,5 Olympische zwembaden. Dit project onderstreept het engagement van Iberdrola voor een groenere toekomst en de transitie van Tenerife naar energie-onafhankelijkheid zonder externe bronnen te hoeven aanspreken.

Werkgelegenheid en lokale ontwikkeling

De bouw van het windpark zal direct werk bieden aan 35 personen, waarvan 50% lokale inwoners zijn. Dit initiatief is niet alleen een boost voor de lokale economie maar markeert ook een belangrijk moment in de verduurzaming en decarbonisatie van de Canarische eilanden.

Miguel Serrano, de leider van Iberdrola Renovables op de Canarische Eilanden, benadrukt het belang van het project voor de sociaaleconomische vooruitgang van het eiland binnen wereldwijde kaders voor emissiereductie en energieonafhankelijkheid.

Zorg voor milieu en erfgoed

In het kader van het Coexist Programma van Iberdrola worden milieuvriendelijke en erfgoedbeschermende maatregelen geïntegreerd in het bouwproces. Dit omvat het markeren en omheinen van erfgoedelementen in de omgeving, het uitroeien en monitoren van invasieve exotische soorten.

De gebouwen en bijgebouwen zullen worden afgewerkt met materialen en kleuren die in harmonie zijn met de omgeving waarin ze zich bevinden. Bovendien zal een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd en zal archeologisch oppervlaktemateriaal worden verzameld, zoals door Iberdrola is aangegeven.

Groene voetafdruk uitbreiden

Naast windpark Finca San Juan beheert Iberdrola sinds 2019 ook het Chimiche windpark op Tenerife, dat een capaciteit van 18,3 megawatt (MW) heeft.

Sinds 2023 exploiteert Iberdrola de fotovoltaïsche installatie in Llanos Pelos III, Fuerteventura, met een capaciteit van 7 megawatt.

De bouw van het windpark Finca San Juan is een cruciale stap voor Tenerife in de richting van een groene en zelfvoorzienende toekomst. Het project laat zien hoe lokale inzet en geavanceerde technologieën hand in hand kunnen gaan met milieubescherming en economische ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…