Winteruur laatste weekend oktober 2022

Winteruur Canarische eilanden

Winteruur: deze maand is het tijd om de klok vooruit te zetten.

Het einde van de zomer nadert, en daarmee komt de wintertijd in zicht, de aanpassing naar het winteruur gebeurt het laatste weekend van oktober.

De tijdsaanpassing op de Canarische Eilanden is een controversiële kwestie. Sommigen zien het als onnodig, terwijl anderen geloven dat het energetisch gezien vruchten kan afwerpen. De realiteit is dat er elk jaar weer mensen hierover in verwarring zijn.

De tijdsverandering op de Canarische Eilanden begon in 1940 onder Franco. Tegenwoordig wordt deze praktijk echter gereguleerd door de Europese Richtlijn 2000/84/EG. Deze verandering is ingegeven door de energiebesparing die wordt berekend op basis van het aantal uren zonlicht tijdens de zomermaanden.

Is dit de laatste keer?

Er is de laatste jaren veel gesproken over het mogelijke einde van de tijdsverandering. Voorlopig wijst echter alles erop dat het niet in praktijk zal worden gebracht. Volgens het BOE zullen de tijdsveranderingen in Spanje ten minste tot 2026 duren. Ook staat vast dat deze veranderingen altijd tussen 2 en 3 uur ’s nachts plaatsvinden (één uur vroeger op de Canarische eilanden).

De volgende tijdsverandering zal plaatsvinden op zondagochtend 30 oktober, wanneer 02u00 uur verandert in 1u00 uur. En alle landen van de Europese Unie zullen dit doen met als doel meer gebruik te maken van de uren zonlicht en de kosten van energie te verlagen, iets wat dit jaar extra nuttig is.

Invloed op de mens

Tijdsveranderingen kunnen, hoewel ze niet zo lijken, aanpassingsproblemen veroorzaken. Hoewel het waar is dat niet iedereen in gelijke mate wordt getroffen, zijn er mensen die er veel last van kunnen hebben. Daarom is er een reeks nuttige aanbevelingen om u te helpen deze dagen wat normaler door te komen. En vooral om te voorkomen dat deze verandering ons circadiane ritme verandert.

Het biologische ritme van de mens is als het ware het interne schema dat ons dagelijks leven bepaalt. Dit zijn dus de ritmes die de fysieke en mentale veranderingen regelen die ons gedurende de dag overkomen. Het is wat wij gewoonlijk de “biologische klok” noemen en bevindt zich in een deel van de hersenen dat bekend staat als de hypothalamus.

Overdag zorgen signalen van de hypothalamus ervoor dat we ons slaperiger of actiever voelen, en ze worden grotendeels beïnvloed door het daglicht. Wanneer dit deel zonlicht detecteert, stopt het met de productie van melatonine, dat het slaaphormoon is voor ons lichaam om actief te worden. Na daglicht en wanneer het donker begint te worden, geeft de hypothalamus het bevel aan het lichaam om dit hormoon weer te gaan produceren, wat de slaap vergemakkelijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…