Casa de Carta – Valle de Guerra, Tenerife
Casa de Carta: een parel uit de 18de eeuw op Tenerife
Altijd al eens willen weten hoe de rijke families op Tenerife in de 18de eeuw leefden? Dan is een bezoekje aan Casa de Carta in Valle de Guerra, in de gemeente San Cristóbal de La Laguna, zeker de moeite waard. Dit imposante herenhuis is een mooi voorbeeld van de typische Canarische architectuur uit die tijd en heeft een boeiende geschiedenis
Van landgoed van de De la Guerra’s tot museum
De Carta’s waren in de 18de eeuw de meest invloedrijke familie in Santa Cruz de Tenerife. Hun economische macht was gebaseerd op handel en scheepvaart. Maar ook in het sociale en religieuze leven speelden ze een prominente rol.
De stamvader, Matías Rodríguez Carta, werd in 1675 geboren op La Palma. Hij trouwde in 1696 op 21-jarige leeftijd met Concepción Domínguez Perdomo uit Santa Cruz de Tenerife, waar hij zich vervolgens ook vestigde.
Naast zijn bijdragen aan kerken, liet Matías Rodríguez Carta ook diverse huizen bouwen die de status van de familie moesten uitstralen, waaronder de casa-palacio de Carta op de Plaza de la Candelaria, de Casa Rodríguez Carta op de Plaza de la Iglesia en natuurlijk de Casa de los Carta in Valle de Guerra.
Jungle Park Arona – Ticket dierentuin
Méér dan 75.000 m2 met meer dan 400 dieren en de roofvogelshow.
Aankoop en renovatie van de hacienda
Het huis werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van het landgoed van de familie De la Guerra. Maar op 14 februari 1726 kocht kapitein Matías Rodríguez Carta, telg van de invloedrijke en steenrijke Carta familie, de hacienda voor 180 reales van Lope Fernández de la Guerra.
De hacienda bestond uit zo’n 6,4 hectare met wijngaard en wijnstokken, malvasia, een huis, een wijnpers, waterreservoir, een huis voor de rentmeester en een distilleerderij. Carta liet het vervallen landgoed grotendeels herbouwen en renoveren en investeerde flink in de gebouwen en infrastructuur.
In zijn testament uit 1742 verklaarde Carta dat hij de hacienda, die in verval was geraakt, grotendeels had laten herbouwen en renoveren. Hij investeerde flink in de gebouwen, het waterreservoir, de wijnpers en wijnmakerij.
Na eeuwen in privébezit te zijn geweest, kwam Casa de Carta in 1976 in handen van het Cabildo de Tenerife (het eilandbestuur). Na een grondige restauratie opende het in januari 1987 zijn deuren als museum.
Unieke architectuur met diverse bouwfases
Casa de Carta is gebouwd in de typisch Canarische architectuurstijl uit de 18de eeuw. Het heeft twee verdiepingen rond een centrale binnenplaats. De balkons zijn van tea-hout (Canarische den) en de ramen hebben nog de originele houten luiken.
De oorspronkelijke kern was de noordelijke vleugel, met witgekalkte muren, houten plafonds en ramen, en een gebogen pannendak. Deze vleugel bestond uit een woonvertrek, slaapkamer met alkoof, een salon, voorraadkamer, keuken, een overdekte galerij en op de bovenverdieping een zolder voor extra opslag.
In de 19de eeuw werd het huis verder uitgebreid met onder meer een kapel, een nieuwe ingang met stenen trap, extra kamers en een zuidelijke vleugel. Zo groeide Casa de Carta uit tot een indrukwekkend, U-vormig herenhuis rond een centrale binnenplaats.
Binnenin vind je authentieke meubels en decoratie uit die periode, zoals een prachtige muurschildering in de eetkamer. De keuken bevat een traditionele oven en een grote schouw.
De Canarische adel en het leven op een landgoed
In de 18de eeuw was Tenerife in handen van een kleine groep adellijke families, zoals de De la Guerra’s en Carta’s, die grote landgoederen bezaten. Ze verdienden hun fortuin met de export van wijnen en cochenille (een rode kleurstof).
Deze rijke families lieten statige herenhuizen bouwen op hun landgoederen, omringd door wijngaarden, boomgaarden en uitgestrekte landerijen. Casa de Carta is hier een mooi voorbeeld van. Het leven op zo’n Canarisch landgoed was comfortabel en weelderig voor de elite, maar hard labeur voor het personeel en de boeren.
Andere belangrijke adellijke families op Tenerife in die tijd waren onder meer de De Nava y Grimón’s, de De Franchy’s en de Del Hoyo-Solórzano’s. Veel van hun herenhuizen zijn nu, net als Casa de Carta, opengesteld als museum.
Meer dan een nostalgische blik op het verleden
Casa de Carta is onderdeel van het Museo de Historia y Antropología (MHA) en wil meer zijn dan zomaar een nostalgische terugblik. Het is bedoeld om te reflecteren over onze huidige gewoontes, gedragingen en overtuigingen. Het museum wil de sociale integratie en interculturele dialoog bevorderen, door de lokale cultuur in een bredere, globale context te plaatsen.
Leuk voor jong en oud
Het museum is zo ingericht dat het voor alle leeftijden interessant is. Voor kinderen zijn er speciale zoektochten en opdrachten. Zo leren ze op een speelse manier meer over het leven in de 18de eeuw.
Evenementen en workshops
Regelmatig vinden er in Casa de Carta tijdelijke tentoonstellingen, culturele evenementen en creatieve workshops plaats. Hou de website in de gaten voor de agenda.
Vernieuwing op komst
Momenteel worden enkele zalen van Casa de Carta gerenoveerd om plaats te maken voor een nieuw tentoonstellingsaanbod. Naast het onderzoeken, bewaren en uitdragen van de volkscultuur, waarbij het lokale en globale, het eigene en vreemde, het oude en nieuwe samenkomen, organiseert deze MHA-locatie ook diverse culturele en educatieve activiteiten, in samenwerking met Casa Lercaro.
Bezoek met gids of op eigen houtje
Je kan Casa de Carta bezoeken met een Nederlandstalige gids die je meeneemt op een boeiende historische rondleiding. Of verken het herenhuis op eigen houtje met een gratis audiogids (beschikbaar in meerdere talen).
Praktische info
Casa de Carta bevindt zich aan de Calle Vino 44, 38270 Valle de Guerra in de gemeente La Laguna. Het museum is geopend van maandag tot en met zondag van 10u00 tot 17u00. Gesloten op 24,25 en 31 december, 1 en 6 januari en dinsdag van Carnaval.
Toegangsprijs Casa de Carta
De toegangsprijs is 5 euro, 65+, studenten, grote gezinnen of groepen (min. 8 pers.) betalen 3,50 euro. Kinderen jonger dan 8 jaar gratis.
Toegangsprijs residenten
Residenten betalen 3 euro, 65+, studenten, grote gezinnen of groepen (min. 8 pers.) betalen 2 euro. Kinderen jonger dan 8 jaar gratis.
Gratis toegang op vrijdag en zaterdag vanaf 14u00 tot sluitingsuur.