Chirche 2016 – Día de las Tradiciones

Chirche 2016 - Día de las Tradiciones

Día de las Tradiciones Chirche 2016

Chirche 2016 - Día de las Tradiciones

De XVI editie Chirche 2016, de Día de las Tradiciones (Dag van de Tradities) met  typische scènes uit midden vorige eeuw, een evenement dat elk jaar vele bezoekers verzamelt in het pittoreske dorpje Chirche (Guía de Isora).

Zondag 10 juli gaat de tijdmachine een kleine honderd jaar terug in het schilderachtige Chirche.

De lokale  inwoners, uitgedost in typische Canarische kleding van midden vorige eeuw, beelden het leven op het platteland uit: werken op het veld, brood bakken, wassen van kleren, borduren, vlechten van manden, traditionele sporten…

Canarische tradities van vorige eeuw nu zondag 10 juli in Chirche, Guía de Isora.

Vanaf 10u00 ’s morgens is iedereen welkom, die een “andere dag” wil beleven. De ambachtslieden staan klaar om de bezoekers hartelijk te ontvangen. 

De reis naar het verleden gaat door heel het dorp en het centrum, de “chircheros” roosteren tarwe, branden koffie, malen maïs voor gofio, kChirche 2016 diverse traditionele ambachtenneden het brood of halen water met grote emmers gedragen op het hoofd.

Verschillende woningen en binnenplaatsen worden speciaal ingericht met meubelair en huisraad van de tijd van toen.

Sommige woningen worden omgevormd tot expositie ruimte, waar lokale ambachtelijke produkten te koop worden aangeboden, zoals: gevlochten manden, traditioneel speelgoed, aardewerk, lappenpoppen, borduurwerk, vogelkooien…

Andere activiteiten van deze speciale dag zijn:

  • een tentoonstelling gewijd aan de veehouderij en het werken met vee.
  • demonstraties van traditionele sporten, zoals “juego del palo” (vechten met de stok), “salto del pastor” (springen met een lange stok, door de herders)…

Vanaf 14 uur begint de processie en na een dag vol van tradities eindigen we met een dansfeest.

Gratis busvervoer naar Chirche 

Evenals de voorgaande jaren organiseert de gemeente Guía de Isora in samenwerking met de inwoners van Chirche, GRATIS busvervoer. Dit om parkeerproblemen te voorkomen, aangezien parkeren in Chirche quasi onmogelijk is.

De pendelbus vertrekt aan de Guardia Civil van Guía de Isora en brengt de bezoekers naar Chirche. Rijd naar Guía de Isora en volg de witte richtingaanwijzers “Guardia Civil” en parkeer daar de auto. 

De speciale pendelbus (guagua) rijdt om het half uur, vanaf 10u00 tot 15u30.

Chirche 2016 is een unieke ervaring

Een heel Canarisch dorp getransformeerd naar het leven van 100 jaar geleden, het is iets dat iedereen zou moeten ervaren.

Lees hier over de Dag van de Tradities in Chirche 2015  en hier over Chirche in 2014. Hieronder enkele sfeerfoto’s van de vorige jaren (klik op de foto voor een grotere versie).

Chirche (Guia de Isora)

Chirche is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Guía de Isora en bevindt zich op ca. 850 meter boven de zeespiegel. Het is ongeveer 2 km van het centrum van Guía de Isora verwijdert en bereikbaar via een steile bochtige weg, gelukkig dat er een pendelbus is.

Dankzij archeologische overblijfselen weet men dat dit dorp zijn oorsprong vindt bij de Guanchen. De geschiedenis als dorp zelf is begonnen gedurende de tweede helft van de 17de eeuw.

Chirche maakt sinds 2008 deel uit van het cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) van de Canarische eilanden dit dankzij de typische architectuur van de huizen die een grote historische waarde hebben.

Chirche is een rustig, landelijk dorp met een 200-tal inwoners. De Día de las Tradiciones van Chirche wordt jaarlijks gevierd de tweede zondag van juli. In 2017 is dat zondag 9 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…