Komt er een kabelbaan in Santa Cruz?

Kabelbaan in Santa Cruz - foto kabelbaan El Teide Tenerife
Foto: getyourguide.nl

Gesplan heeft voorstel voor een kabelbaan in Santa Cruz

De geplande kabelbaan die het centrum van Santa Cruz de Tenerife moet verbinden met het recreatiepark Parque de Las Mesas, zal naar schatting 17,1 miljoen euro gaan kosten. Dit blijkt uit een economisch voorstel dat werd opgesteld door Gesplan, een bedrijf dat valt onder de Canarische regering.

Wethouder Carlos Tarife, verantwoordelijk voor openbare diensten en strategische planning, benadrukt het belang van dit document. Het stelt de gemeente in staat om verder te gaan met de ontwikkeling van dit initiatief, ook al geloven sommigen er niet in.

Vervolgstappen en financiering

De volgende stap is het opstellen van een basisontwerp, waarin het exacte traject van de kabelbaan en de steunpunten worden vastgelegd. Daarna volgt een uitvoeringsplan en de aanbesteding van de werkzaamheden.

De gemeente Santa Cruz zal voor de financiering aankloppen bij de eilandraad van Tenerife en bij het kabelbaan bedrijf Teleférico del Teide. Ook gaat de gemeente proberen om Europese fondsen aan te boren voor het project, net zoals andere Spaanse steden dat hebben gedaan.

Gedetailleerde kosten

Van de totale geraamde kosten van 17,1 miljoen is 1,3 miljoen bestemd voor de civiele werken, 15,5 miljoen voor de elektromechanische installatie, 135.000 euro voor elektriciteit, 60.000 voor de beïnvloede diensten, 20.000 voor waterbeheersingswerken en 34.000 euro voor ticketing.

12 maanden om basisontwerp op te stellen

Gesplan krijgt nu 12 maanden de tijd om het basisontwerp op te stellen. De kosten daarvan bedragen circa 268.000 euro. Wethouder Carlos Tarife verwacht dat de openbare aanbesteding voor de uitvoering in de loop van 2025 zal plaatsvinden.

Een eerdere haalbaarheidsstudie concludeerde dat de meest geschikte optie technisch gezien bestaat uit een kabelbaan die Los Lavaderos (boven Hotel Mencey) verbindt met het Parque de Las Mesas. Er is gekozen voor een ‘ontkoppelbaar monocable gondelsysteem’.

Kabellift in eerste fase met 30 cabines

In eerste instantie komen er 30 cabines, elk geschikt voor 8 passagiers. Dit aantal kan later worden uitgebreid naar 41. De kabelbaan moet 360 dagen per jaar in bedrijf zijn, van 7u00 tot 20u00 op werkdagen en van 8u00 tot 23u00 op feestdagen. Vijf dagen per jaar is de kabelbaan buiten gebruik voor onderhoud.

Een kabelbaan in Santa Cruz kan zeker een aanwinst zijn voor bewoners en toeristen. Het verbindt twee belangrijke delen van de stad op een duurzame en aantrekkelijke manier. De kosten zijn aanzienlijk, maar als de financiering rondkomt en het project zorgvuldig wordt uitgevoerd, kan het veel voordelen opleveren op het gebied van toerisme, mobiliteit en leefbaarheid. Goede communicatie met omwonenden en andere belanghebbenden is wel essentieel bij een dergelijk groot project. Bron

Over Parque de Las Mesas

Het Parque de Las Mesas is een prachtig recreatiegebied gelegen boven Santa Cruz de Tenerife, aan de rand van het stadscentrum.

Met een oppervlakte van maar liefst 10 hectare is het qua oppervlakte het grootste openbare park van de stad. Het park ligt in de buurt van Los Llanos de La Laguna en wordt omringd door bergen en natuur.

Las Mesas Park werd in 1995 aangelegd met als doel een natuurlijke en recreatieve ruimte te creëren voor de inwoners van Santa Cruz de Tenerife. Sindsdien is het gerenoveerd en uitgebreid om bezoekers meer gebieden en attracties te bieden.

Picknicken en barbecueën

Verspreid door het park vind je verschillende picknickplekken met tafels en banken. Ideaal voor een gezamelijke lunch of een feestje. Op de daarvoor bestemde barbecueplekken kan je zelf je vlees of groenten grillen.

In het Parque de Las Mesas kun je heerlijk wandelen of joggen door de groene en beboste gebieden. Er is ook een speeltuintje voor kinderen. Je kan er optimaal genieten van het buitenleven met familie of vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…