Track en Tracing app in Spanje

Covid app test in La Gomera

La Gomera test Covid app

Contract van 330.537 euro

De ministerraad heeft het contract van 330.537 euro, dat aan het bedrijf Indra is toegekend, goedgekeurd.

Vanaf 29 juni start de 2 weken durende simulatie in La Gomera van de mobiele applicatie voor het opsporen van door COVID-19 geïnfecteerde contacten.

Privacy gerespecteerd

De Staatssecretaris voor Digitalisering legde uit: “het gebruikte geolocatiesysteem voorkomt een inbreuk op de privacy. BlueTooth radiofrequentietechnologie wordt gebruikt om de afstand te meten, dit gebeurt anoniem en er worden geen persoonlijke data verzameld”.

De ontwikkeling maakt gebruik van een gedecentraliseerd model, gebaseerd op het Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T) protocol, waarbij de privacy van de gebruiker het meest wordt gerespecteerd.

Dit betekent dat alleen de versleutelde identificaties die elke mobiele telefoon uitzendt naar de server worden gestuurd, niet die welke van andere terminals in de buurt worden ontvangen.

Datamatching en risicoanalyse worden altijd uitgevoerd op de mobiele telefoon van de gebruiker en niet op een server, wat de privacy garandeert.

Deze aanvraag voldoet dus aan alle garanties die in de Europese regelgeving zijn vastgelegd.

Het gebruik van de applicatie zal vrijwillig zijn. Het Spaanse agentschap voor de privacy (Agencia Española de Protección de Datos) heeft deelgenomen aan het proces dat voorafgaat aan de uitvoering van dit proefproject en zal ook deelnemen aan de evaluatie van de resultaten hiervan.

Simulatie in La Gomera

Het doel is om de technische aspecten van de toepassing en de gebruikservaring van de burger te evalueren om het ontwerp en de mate van vertrouwen te optimaliseren.

In San Sebastián (La Gomera) wordt een promotiecampagne geïntroduceerd voor de applicatie die vrijwillig kan worden gedownload. De applicatie is beschikbaar in zowel Android als iOS. Tussen 2.800 en 3.000 mensen zullen de app downloaden voor de test en 300 vrijwilligers die zullen doen alsof ze geïnfecteerd zijn, deze zullen zich op het eiland rondbewegen.

Het systeem zal dan elke persoon die langer dan 15 minuten en binnen 2 meter van een “virtuele” geïnfecteerde is geweest via de telefoon verwittigen.

Hoe werkt deze app?

Hiervoor gebruikt de applicatie “de telefoon als een antenne”, d.w.z. wanneer gebruikers van de app mekaar kruisen, worden codes uitgewisseld.

Als een persoon in contact is geweest met een geïnfecteerde persoon gedurende de tijd en de afstand die in het protocol zijn vastgelegd, ontvangen zij een bericht waarin zij worden geïnstrueerd om met de track en trace eenheid van de Canarische Eilanden te overleggen om na te gaan of zij contact hebben gehad met de ziekte.

Dit alles op vrijwillige basis.

Waarom testen?

Het doel van het testprogramma is na te gaan of de applicatie correct werkt en op het gehele nationale grondgebied in werking kan worden gesteld.

In die zin kan elke autonome gemeenschap beslissen of zij het gebruik van deze technologie in haar gezondheidszorgsysteem en het te volgen protocol in praktijk brengt.

Gedecentraliseerd systeem

Bovendien heeft Spanje ervoor gekozen om het gedecentraliseerde model voor het traceren van contacten te gebruiken, waarbij de contactgegevens alleen worden opgeslagen op de telefoon van elke gebruiker, in plaats van de gecentraliseerde, waarin de staat de leiding heeft en de databanken controleert.

Landen als Groot-Brittannië hebben gekozen voor het tweede model, met negatief resultaat omdat de applicatie nauwelijks is gedownload vanwege incompatibiliteit met Android of iOS en in het geval van Groot-Brittannië hebben ze al besloten om het aanvankelijk gekozen systeem te wijzigen en te verwijderen.

Duitsland, dat gedecentraliseerd is, heeft een goede respons gekregen met meer dan 10 miljoen downloads. Het doel is om de applicaties in elk land interoperabel te maken.

Spanje is het vierde land in de wereld dat een pilot met de Apple en Google API (Application Programming Interface) lanceert.

Twee maanden ontwikkeling

Sedia heeft uitgelegd dat het twee maanden heeft geduurd om de applicatie te ontwikkelen en te lanceren, omdat ze wilden dat de pandemie onder controle zou worden gehouden om niet nog meer druk te leggen op het gezondheidssysteem, terwijl ze de betrouwbaarheid van de app niet konden garanderen.

Zij zijn van mening dat Spanje niet te laat is omdat de termijnen die zijn vastgesteld om deze technologie met maximale veiligheid en precisie te gebruiken, zijn gehaald. Bron

Vanaf 10 augustus 2020 mobiele app

De Balearen en de Canarische Eilanden zullen de eerste autonome gemeenschappen zijn die de mobiele toepassing Radar Covid lanceren, die met succes is getest in La Gomera.

Vanaf 10 augustus zullen beide gemeenschappen dit instrument ter beschikking stellen van burgers en toeristen. De app vult het werk van de track- en tracing-teams aan en kan gratis worden gedownload (zowel iOS als Android).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…